Riksrettssaken mot Donald Trump starter i dag, og Trump blir den første amerikanske presidenten som blir tiltalt i en slik sak to ganger. Han ble frikjent i den første, og det blir han trolig også i den nye saken.

Norske eksperter og forskere er alle enige om at Trump er skyldig, men likevel tror de ikke han blir dømt. Dette fordi Demokratene bare har 50 mandater i Senatet, hvor rettssaken føres, og det er nødvendig med 67 stemmer for at Trump skal bli dømt skyldig. Få tror 17 republikanere vil stemme mot Donald Trump.

På mange måter viser dette at riksrettssaken er en politisk prosess.

Det er vanlig å hevde at Trump forsøkte seg på et kupp, og at han må straffes deretter. Men like mye bygger kritikken på at Trump løy om valgresultatet når han hele tiden sa at valget var fusk og at det var stjålet fra ham. Han skal dømmes for «The Big Lie».

Han er tatt i løgner noen tusen ganger

Dessuten, og minst like viktig: Han beskyldes for å ha oppfordret til marsjen mot Kongressen og okkupasjonen av Kongressbygningen som førte til fem drepte og politikere som løp for livet.

«Hans rolle i forbindelse med angrepet er et så alvorlig angrep på demokratiets grunnprinsipper at han må erkjennes skyldig og aldri tillates å stille til et politisk valg», sier seniorforsker Svein Melby ved Institutt for forsvarsstudier (IFS).

Det er vel et syn de fleste i Norge deler, men noen titalls millioner amerikanere mener nok noe annet.

Vi mener Donald Trump var en katastrofalt dårlig president, han er tatt i løgner noen tusen ganger (New York Times teller daglig) og hans holdninger og meninger i internasjonale spørsmål har vært en katastrofe (WTO, WHO, Parisavtalen, atomavtalene m.v.). President Joe Biden reverserer alt dette.

Det interessante, fra et presseståsted, er hvordan CNN har vært en kampanjekanal for at Trump skulle tape valget og nå for at han skal bli dømt i riksrettssaken, mens Donald Trump i store deler av presidentperioden ble støttet av Fox News. Trump har også hatt New York Times og Washington Post mot seg.

I dagene og ukene før riksrettssaken har CNN drevet en kampanjejournalistikk for å diskreditere alle republikanske representanter som kan tenkes å stemme for frifinnelse, og målet er å nå de nødvendige 17 republikanske stemmer. Det gjøres ved å si at politikerne ikke kan eller vil bli gjenvalgt i fremtidige valg (det er valg om to år) hvis de stemmer i Trumps favør. Hver dag, i timevis, intervjuer CNN politikere, akademikere og andre som skjeller ut og diskrediterer republikanere.

CNN ville vinne valget, og nå vil CNN vinne riksrettssaken. Det er ikke et vakkert syn.

Til å begynne med hevdet de ledende CNN-ankere og journalister at det vil være nok for en fellelse av Trump at man hadde avslørt og påpekt The Great Lie om valgfusk, som førte Trump-tilhengerne ut i gatene for å demonstrere, men nå er det mange som viser til at Trump faktisk kan ha trodd på valgfuskpåstandene. Er han da like skyldig? Det må isåfall være fordi han forledet tilhengerne til å gå mot Kongressen. Trump sa vel «jeg skal marsjere med dere», noe han ikke gjorde. Han løy om det også.

Men var det et kupp i tradisjonell stil? Når saken starter i dag, vil det være enorm interesse fra hele verden, men saken er trolig avgjort før den begynner. Det blir ikke 67 stemmer i Senatet for å finne Donald Trump skyldig.

To ganger tiltalt og to ganger frikjent. Vi snakker om politikk og ikke jus.