Opplæring i åkeren

Foto: NTB
Leder

Det er blitt en merkelig konflikt mellom arbeidsminister Torbjørn Røe Isaksen (H) og Arbeiderpartiets landbrukspolitiske talsmann Nils Kristen Sandtrøen.

Vi tror Sandtrøen er en luring.

Både regjeringen og Sandtrøen ser at det vil bli underskudd på utenlandske sesongarbeidere hos norske bønder denne våren og sommeren. Ganske enkelt fordi det normalt er 20–30.000 utlendinger på norske gårder hvert år, men nå er grensen på grunn av pandemien stengt for EU/EØS-borgere og de vanlige kvotene fra Vietnam, Ukraina og Filippinene.

Statsråd Røe Isaksens tilbud er 2.000 nye sommer­jobber for unge i samarbeid med NAV, og i tillegg skal man få beholde hele eller deler av dagpengene, selv om man får inntekt fra bøndene. Det siste betyr en kraftig lønnsøkning uten at bøndene må ta regningen.

Høres flott ut for oss, men Arbeiderpartiet har slått seg vrang. Penger fra det offentlige skal gå til opp opplæring, ikke til lønnstilskudd. «Det vi trenger nå er en storstilt rekruttering og opplæring av ungdom som kan få sommerjobb der det har vært mange gjestearbeidere. Dette gjelder særlig i landbruket,» sier Sandtrøen, som både har vært gjeter og journalist i Aftenposten.

Utdannelse er selvfølgelig bra, men hvor mye utdannelse trenger man for å stå med ryggen bøyd i en jordbæråker hele dagen? Man må selvfølgelig ha en viss innføring i plukkingen, men det hele er vel et spørsmål om hvor lenge norsk ungdom holder ut i et såpass krevende yrke. Mange av de norske ungdommene forsvinner i løpet av få dager. Vietnamesere, som hentes i egne fly, krever mindre fordi lønnen de norske bøndene betaler er god sammenlignet med lønnen i hjemlandet.

Hvor mye utdannelse trenger man for å stå med ryggen bøyd?

Vi tviler på at arbeidsministeren vil starte et opplæringsprogram i åkeren. Det er så mye annet å lære i disse dager hvor utdannelse står i høysetet.

Om lønnsvrien holder til å skaffe nok med sesongarbeidere denne sommeren med stengte grenser gjenstår å se, og lederen i Norges bær­dyrkerlag, Olav Etnestad, sier til Nationen at han ikke blir overrasket om en kurv jordbær i år vil koste mellom 70 og 100 kroner.

Slik går det når bøndene ikke kan skaffe seg billig arbeidskraft fra utlandet, og Stortinget kanskje heller ikke vil gi grønt lys for arbeid gjennom og via NAV. Bare fordi Ap vil være imot uansett.

Det er faktisk ikke så komplisert å plukke jordbær, bringebær eller epler, eller kutte salatblader. Konflikten står om lønn. Penger. Bøndene har sluppet altfor billig, og det kan ingen utdanne seg fra.