<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">
Publisert 9. mars 2021 kl. 21.02
Oppdatert 14. mars 2021 klokken 14.27
Lesetid: 3 minutter
Artikkellengde er 506 ord
Foto: Iván Kverme

Duger Røkke i skyen?

Kjell Inge Røkke har tydeligvis for mye penger. Sist vi regnet på det (Kapitals 400-liste) var den reelle formuen 27,5 milliarder kroner i 2020 mot 35,5 milliarder kroner i 2019. Det var primært fallet i oljeprisen som forårsaket at formuen gikk så mye ned.

Men det er ikke synd på Røkke. Han bygger en blanding av en privat yacht og et såkalt forskningsskip til rundt seks milliarder kroner og han har, gjennom selskapet Aker som han kontrollerer 67 prosent i, gjort djerve kjøp og børsnoteringer innen fornybar energi som trolig har økt formuen betraktelig.

Det mest bemerkelsesverdige er at mange Røkke-selskaper er blitt priset opp flere milliarder kroner bare på grunn av børsnoteringene. I løpet av de siste dagene har flere av selskapene falt litt tilbake, noe som kan tyde på at markedene ikke tar alt for god fisk. Det er jo Kjell Inge Røkke som er fiskeren.

Markedene verden over ser ut til å være noe mer kritiske til tech-selskaper med usikker eller uklar inntjening fremover, noe som blant annet har rammet Tesla-kursen i USA og Kahoot-kursen her hjemme. For ikke å snakke om NEL-kursen (ned 40 prosent).

Kjell Inge Røkkes valg av selskaper og satsingsområder har vi normalt få eller ingen kommentarer til. Han har bevist at han har den riktige teften og han har gjennomføringskraften. Formuen er ganske sikkert tilbake til 2019-tallene og mer til. Alle børsboblene med luft skal jo telles med.

Men når Røkke (korrekt: Aker) lager et stort nummer av, og Røkke skriver et brev på 23 sider sider om kjøp av bitcoin for 500 millioner kroner, da er det grunn til å stoppe litt opp og måpe.

Vi siterte her i avisen i går en forvalter som mener at Røkkes kryptosatsing kan få en «monsterprising». Og Røkke selv sier at bitcoin «kan bli kjernen i en ny pengepolitisk arkitektur. I så fall kan en bitcoin bli verdt millioner av dollar».

Som alle vet, er det bare luft bak enhver bitcoin

En bitcoin som i dag handles til 51.000 dollar, kan altså bli verdt 20-30 millioner kroner.

Det er bare fantasier og rør. Selv om Røkke sier at han har studert bitcoin-markedet et halv år, blir dette for drøyt. Særlig fordi Røkke bruker mye plass på å analysere hva som kan skje hvis verden mister tilliten til verdens sentralbanker og boniteten og stabiliteten til disse.

Røkke begrunner og forsvarer altså sin investering på 500 millioner kroner i bitcoin med pengepolitikk og stabilitet. Det har han selvfølgelig ikke skrevet selv. Men forstår han det?

I et øyeblikks snev av selvironi sier Røkke i sitt brev at «når vi tror på noe eller noen, er vi forberedt på å se ut som idioter en lenger periode».

Like viktig er at Røkke har så mye penger at det betyr null for ham om bitcoinkursen går til null. Han kan gjerne «pakke» bitcoininvesteringen i et fond eller et selskap som også har andre kryptoelementer, men det underliggende er prisen på bitcoin, og som alle vet, er det bare luft bak enhver bitcoin.

Røkke skal ha ubetinget ros for sine industrieventyr, men som pengepolitisk ekspert duger han ikke.