Vaksinepass må på plass

Direktør i Folkehelseinstituttet, Camilla Stoltenberg. Foto: NTB
Leder

Det norske folk har en enorm tillit til Folkehelseinstituttet (FHI) og dets leder Camilla Stoltenberg, og det har regjeringen også. Det er faktum som gjelder, og Stoltenberg er helt rå til å ta de nødvendige forbehold og få frem alle nyanser. Intet er sikkert hos FHI.

Og i Helsedirektoratet gjør assisterende (tidligere Fungas) helsedirektør Espen Rostrup Nakstad, som er utdannet både lege og jurist, en så god jobb som talsmann og folkeopplysningslærer, at de fleste profesjonelle kommunikasjonsmedarbeidere må føle seg flaue. Så langt, så bra.

Men plutselig er coronapandemien blitt sosialpolitikk og partipolitikk. Det er ikke bra.

Det gjelder et mulig vaksinepass som helt sikkert vil komme innen EU, og da er Norge også med, som EØS-land.

Camilla Stoltenberg liker ikke ordet pass, og vil heller snakke om vaksinesertifikat, og det er ikke bare semantikk. Men hennes viktigste innvending er at et vaksinepass kan virke diskriminerende. Det må derfor utredes, sier hun. Og det kan være sosialt uheldig.

Så nå er FHI blitt en form for sosialkontor full av synsing. Det er synd.

Slik vi ser det, trenger Norge, Europa og resten av verden et (eller flere) vaksinepass snarest mulig.

Vaksinepass er ikke diskriminering

Ingen har bedt om, eller ønsket (tror vi), et vaksinepass for at bare vaksinerte skal kunne se på en fotballkamp, overvære en konsert eller besøke en restaurant. Det er større ting som er i spill. Å snakke om diskriminering her er villedende.

Et krav om vaksinepass vil trolig føre til at flere tar vaksinen, og jo flere som gjør det, desto bedre. Testing, testing, testing og vaksine.

Og når folk har fått vaksinen, og de altså ikke kan være smittebærere, kan det være uklokt og kanskje direkte ulovlig å be de vaksinerte gjennomgå samme tiltak, kontroller og begrensninger som de som ikke er vaksinert. Har man antistoffer fordi man har vært smittet eller vaksinert, bør man faktisk oppfordres til å besøke treningssentre, restauranter eller annet som er åpent. Det går om norsk økonomi og sysselsetting. Og andre lands arbeidsmarked.

Det er ikke diskriminering.

Kan Norge ta imot danske eller svenske sykepleiere med vaksinepass uten testing og karantenetid, gir det større trygghet for alle. Kan nordmenn med vaksinepass reise til hytta i Sverige, er det også bare pluss.

Hvis flyselskaper ikke vil ta imot passasjerer uten et slikt vaksinepass, vil andelen med vaksine øke og landet man reiser til blir fornøyd. Vil man til Kiel med skip (Color Line) må man ha vaksinepass og vil tyskerne til Oslo eller vestlandet må de kunne vise vaksinepass ved ankomst her, og de slipper karantene. Det gir trygghet for de reisende, mannskap og befolkningen man reiser til. En klar vinn-vinn-situasjon.

Når alle er vaksinert, trenger man kanskje ikke vaksinepass, men det er jo lenge til.

Inntil da er det selvfølgelig noen som, av ymse grunner, ikke tar vaksinen, men de får da holde seg hjemme.

Arbeiderpartiets helsepolitiske talskvinne, Ingvild Kjerhol, tror hun driver valgkamp, og sier at vaksinepass «kan føre oss i en retning av et samfunn vi ikke ønsker,» og hun mener det blir et A- og B-lag som kan undergrave smittearbeidet. Hun får støtte av Senterpartiets Kjersti Toppe, som også tror det er valgkamp, og hun sier at «skal de som har ventet lenge på vaksinen straffes, mens 50-åringer får reise til Syden? Det går nesten ikke an.»

Vi gleder oss til vi får vår QR-kode om vaksine på en app på telefonen. Vi er klar til å reise, og jo flere som gjør det, desto bedre blir helse- og velferdsnivået i hele Europa.