Englebasser og demokrater

Manchester United-manager Ole Gunnar Solskjær. Foto: NTB
Leder

I årevis har vi fått høre at ledere og ansatte i de internasjonale fotballorganisasjonene UEFA og FIFA har vært korrupte og uspiselige. Fotballspillere tjener fantasibeløp for å sparke på ballen, klubbene selger og kjøper spillere for 100 millioner kroner, 200 millioner, 500 millioner og kanskje én milliard kroner (for Haaland, kanskje) og i hjemlandene er det alltid de få rike klubbene mot de fattige og små. Rosenborg mot Odd og Start, liksom.

Det har vært stygt, udemokratisk og milevis fra solidaritet og kjærlig varme. Trenerne, de som står på sidelinjen, har tjent vanvittige summer de også.

Plutselig, er UEFA, FIFA, klubber, spillere og supportere rene englekolonien

Men nå, plutselig, er UEFA, FIFA, klubber, spillere og supportere rene englekolonien.

Det nye, stygge uhyret er noe som kaller seg Super League, og det er 12 internasjonale toppklubber som vil lage sin egen serie, i konkurranse med Champions League, og det er seks engelske klubber, tre spanske og tre italienske. 15 lag vil ha fast plass i denne serien, mens fem plasser vil bli delt ut basert på plasseringer og resultater foregående sesong.

Kritikken hagler. Et angrep på fotballen fra seks rike familier, et brudd på solidaritet, ren grådighet, «jeg hater tanken ved det» (Solbakken), superligaklubbene får UEFA og FIFA til se ut som to fantastisk demokratiske organisasjoner, det ultimate forræderi, grådighet i sin styggeste form osv osv.

Hva vil så UEFA, FIFA og andre som ikke liker den nye superligaen, altså de antatt demokratiske og solidariske sussebassene i internasjonal fotball, inkludert Norge gjøre?

Joda, de vil sørge for at de 12 klubbene og spillerne der, skal bli utestengt fra all internasjonal fotball med umiddelbar virkning. De skal kastes ut fra Champions League som pågår nå!

Som englebassen og demokraten Esten O. Sæther i Dagbladet uttrykker det: «Om ikke disse planene blir droppet, vil både disse klubbene og spillerne deres bli strøket bort fra sporten».

Det høres unektelig ut som yrkesforbud, men alt er tillatt i sporten.

«Vi vil definitivt stemme for å utestenge,» sier presidenten i Norge Fotballforbund, Terje Svendsen.

Drit i Martin Ødegaard og Erling B. Haaland. Klubbene vil bli ekskludert fra internasjonal fotball og spillerne i disse klubbene vil miste VM og all annen landslagsfotball.

Som Dagbladet og Sæther skriver: «Det er bare ett svar på forsøket på å ødelegge fotballen. Og Norge vil stemme for det».

De er imot at noen vil gjøre fotballen i Europa «til en lukket butikk for Europas elite».

Glemt er korrupsjonen i FIFA, sinnsyke spillerlønninger og agentavtaler som ikke tåler dagens lys, samt overgangssummer man knapt kan forestille seg.

Nå er de snille og gode alle englebassene i FIFA og i de andre toppklubbene som ikke er kommet med i første omgang.

Leve demokratiet i norsk og internasjonal fotball.