<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">
Publisert 9. juni 2021 kl. 21.01
Oppdatert 13. juni 2021 klokken 08.30
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 378 ord
Torstein Tvenge. Foto: NTB

Tvenges skatteflukt

Torstein Tvenge har hatt eventyrlig suksess med sin satsing på næringseiendom siden 1970-årene da han og hans søsken overtok reklamebyrået Fram Reklame-Byrå AS.

Når Tvenge nå bygger eller kjøper står det «Fram står bak.» Det har han god grunn til å være stolt av.

Til DN sier han at han kontrollerer eiendom for 19 milliarder kroner og har årlige leieinntekter på 800 millioner kroner. Hvert år justeres eiendomsverdiene opp et par milliarder kroner.

Det mest oppsiktsvekkende, og trolig tankevekkende for andre med store formuer, er at Torstein Tvenge har overført 95 prosent av verdiene til sine barn. Selv sitter han igjen med 5 prosent, men har full kontroll med A-aksjer og styreledervervene.

Tvenge sier det ikke, og DN spør heller ikke, men det er åpenbart at Torstein Tvenge med familie her forbereder seg på at arveavgiften igjen kan bli innført av de rødgrønne partiene etter valget i høst. Siste Norge hadde arveavgift var satsen 10 prosent, men Høyre-regjeringen fjernet den i 2014. Nå har vi den sjokkerende meldingen om at SV vil foreslå en arveavgift på 70 prosent for formuer over 100 millioner kroner.

En Gahr Støre-regjering vil neppe sette arveavgiften høyere enn 10 prosent, men med bokførte verdier på et par milliarder kroner for de eiendomsverdier Tvenge-barna har overtatt, blir det penger av det.

Torstein Tvenge tenker også strategisk og langsiktig, for han vil allerede nå overføre verdier til sine barnebarn. En rødgrønn regjering kan jo bli sittende lenge.

Kommer man til Tvenge-land på Skøyen i Oslo, finner man også Maschmanns Matmarked i Karenslyst Alle 51. Det er en flott butikk som trolig ble lagt dit for å heve standarden i strøket, og samtidig øke verdiene på Tvenges mange eiendommer der. Kremmeren Tvenge selger der, i disse fine sommerdager, norske jordbær for 200 kroner pr. kurv.

Det er sikkert Norgesrekord, og vi avsto fra et kjøp, og det gjorde nok de fleste andre også.

Norske bønder har sagt at jordbærene i år kan bli 5 kroner dyrere pr. kurv fordi det er så vanskelig å få jordbærplukkere fra Vietnam og Polen. Det betyr kanskje at jordbærprisen blir rundt 40-50 kroner pr. kurv. Der setter vi strek.

Torstein Tvenge ler seg sikkert i hjel nede i Karenslyst Alle. Han spiser bærene selv. Eller hans gode venn Stein Erik Hagen, som han kaller «Krøsus,» kommer innom for en jordbærkurv.