<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">
Publisert 13. juni 2021 kl. 20.59
Oppdatert 17. juni 2021 klokken 12.35
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 445 ord
Landbruksminister Olaug Bollestad (KrF) Foto: NTB

Grisete av Bollestad

Det var ikke mye debatt og bråk om den nye handelsavtalen med Storbritannia.

Landbruksminister Olaug Bollestad har fortalt at Storbritannia stilte «vanvittige krav», uten at hun vil konkretisere dette, men landbruket slapp billig fra det.

Norge fikk vernet meieri, storfekjøtt og kjøtt fra sau og lam, mens Storbritannia fikk kvoter på 100 tonn svinekjøtt, 100 tonn skinke, 120 tonn pølser, 158 tonn fjørfekjøtt og 50 tonn ribbe til jul.

Dette er bare en pølse i slaktetiden.

Likevel er statsråd Bollestad så freidig at hun akkurat nå ser at hun ikke kan garantere for at det britiske svinekjøttet som vil bli importert til Norge, er produsert med god dyrevelferd.

Slik skremmer hun norske forbrukere, og advarer mot britisk svinekjøtt. Det er ganske grisete.

NRK har igjen vist filmer og bilder fra norske svinebønder som viser griseoppdrett av den styggeste sorten. Aksjonister i gruppen «Nettverk for dyrs frihet» har tatt seg inn hos 24 griseprodusenter, og vi har sett – igjen – at grisene spiser på og av hverandre og at de ofte plasseres i ulovlige bur eller oppstillingsplasser hvor de ikke kan røre på seg eller ligge ned.

Det er også godt dokumentert at Mattilsynet, som skal kontrollere og overvåke grisebøndene, igjen har vist seg inkompetent. Ikke er det nok uanmeldte besøk på gårdene, og når svineriet blir oppdaget, er det knapt reaksjoner og straff og behandlingstiden kan ta opp til syv år (det er lov å le nå).

Også dette er statsråd Bollestads ansvar. Heldigvis har hun mindre enn 100 dager igjen.

Heldigvis har hun mindre enn 100 dager igjen

Nesten like provoserende er det at de 24 grisebøndene har anmeldt aksjonistene til Riksadvokaten for det de kaller innbrudd på gårdene, og bøndene og Norges Bondelag vil at Riksadvokaten (politiet) skal se på «hvilken rolle NRK har hatt med hensyn til aktivistenes aktivitet.»

Dette sier Norges Bondelags kommunikasjonssjef, Lise Boeck Jakobsen, uten å blunke.

Vi må kanskje minne bøndene (særlig svinebøndene) på at NRK faktisk er en mediebedrift.

NRKs kilder har bøndene ikke noe med, og NRK sier at de ikke har vært med på et opplegg.

NRK har fått kjennskap til aksjonen, og fått videomaterialet, etter at aksjonistene har besøkt gårdene. NRK har ikke hatt en «rolle» i dette.

NRKs rolle har vært å vise oss svineriet. NRK har gjort det før og kommer kanskje til å gjøre det igjen. Det er god journalistikk.

«NRK ble tilbudt materialet etter at lovbruddene ble gjort», sier NRK, og «aktivistene handlet ikke på oppdrag for NRK.»

Grisebøndene retter altså skytset mot de som avslører galskapen, og landbruksminister Olaug Bollestad er opptatt av å fortelle oss at hun ikke kan garantere at svinekjøttet fra Storbritannia er produsert med god dyrevelferd.

Men verre enn det vi har sett fra norske griseprodusenter på NRK kan det neppe være.