<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">
Publisert 16. juni 2021 kl. 20.59
Oppdatert 20. juni 2021 klokken 10.40
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 474 ord
Lan Marie Berg (MDG). Foto: NTB

Et slag for Miljøpartiet De Grønne

Denne artikkelen var Trygve Hegnars leder 17.06.2021.

Utfallet av mistillitsforslaget mot byråd Lan Marie Nguyen Berg fra Miljøpartiet De Grønne (MDG) er ikke klart i skrivende øyeblikk, men ser vi bort fra dramatikken i Oslo, er det god grunn til å se lenger frem, til Stortingsvalget i september. Kan skandalen nå, og mistillitsforslaget, hindre Nguyen Berg i å bli valgt til Stortinget, og vil alle utjevningsmandatene, som MDG regner med å få, forsvinne i Berg-tåka?

Den aller siste meningsmålingen, fra Respons Analyse, gir MDG en oppslutning på 3,7 prosent, og det er tall fra før mistillitsaken. MDG er under sperregrensen. Ikke så gøy for Rasmus Hansson som så gjerne vil tilbake til Stortinget.

Lan Marie Nguyen Berg som stortingsrepresentant, kan bli en utfordrende sak.

Hun er bare 34 år, og har vært byråd for miljø og samferdsel helt siden 2015, etter at hun gikk inn i Oslo MDG i 2014.

Nguyens far kom til Norge som flyktning fra Vietnam i 1968 (i rullestol), og studerte siden ved Universitetet i Oslo. Hennes mor er fra Oppegård hvor hun, og også ektefellen, i dag er aktive i SV.

Lan Marie Nguyen Berg selv studerte ved Senter for utvikling og miljø ved Universitetet i Oslo, og tok en master der. Masteroppgaven var om bruk av solkraft i en kenyansk landsby.

I 2018 fikk Nguyen Berg «Sykkelprisen» av Syklistenes Landsforening og hun ble samme år kåret til Årets kommuneprofil. Og det er som syklist og antibil-politiker hun er blitt mest kjent og mobbet.

Hun kan bli en belastning i stortingsvalgkampen

Dagens debatt går om hun som byråd, i rett tid, har gitt Oslo bystyre opplysninger om en overskridelse på fem milliarder kroner ved bygging av et vannforsyningsanlegg på Huseby i Oslo. Byråd Nguyen Berg stiller seg helt uforstående til kritikken, og før debatten i Oslo bystyre gikk hun ut på sin Facebook-side og forsvarte seg. Null feil og null innrømmelser.

Og det er nettopp det som har provosert hennes motstandere i Oslo-politikken. Nguyen Berg er knallhard mot sine motstandere, lytter lite og endrer sjelden kurs. Parkeringsplassene forsvinner og sykkelfeltene øker. Sykkelprisen var vel fortjent.

Alt dette, og Nguyen Bergs synlighet i Oslo-politikken, kunne gjennomføres fordi MDG var nødvendig for Aps og SVs flertall i bystyret.

Med sin beslutningsdyktighet, som er avgjørende for en god leder, har hun imponert oss, og familiebakgrunnen forteller at hun ikke har fått noe gratis.

Men spørsmålet blir om MDG vil få glede av en slik krigersk politiker på Stortinget. Må hun gå av i Oslo (er kjent når dette leses), kan hun bli en belastning i stortingsvalgkampen.

MDG kjemper nå litt med ryggen mot veggen fordi partiet ofte er uenig med Senterpartiet og Trygve Slagsvold Vedum, som jo trolig skal styre landet fremover, og Lan Marie Nguyen Berg  kan bli parkert på Stortinget, som så mange opprørere før henne. Som eneste MDG-representant. Men så blir det kanskje desto flere Rødt-representanter der.