Karusellen går

John Fredriksen, Seadrill. Foto: NTB
Leder

Når riggselskapet Seadrill er opp 25 prosent den ene dagen, og ned 25 prosent dagen etter, og vi knapt vet hva aksjen er verdt etter flere konkurslignende prosesser og nye refinansieringsrunder, med skipsreder John Fredriksen hele tiden i kontrollerende posisjon, ville ikke vi rørt aksjen, selv om det skulle komme melding om en slutning eller to.

Det blir for vanskelig. Men hele tiden er det slik at en oppgang i oljeprisen gir optimisme i oljeservicesektoren og aksjekursene stiger både for rigg og supply. Det blir imidlertid for vanskelig når Seadrill er vinner den ene uken og taper den neste. En slik aksje må man overlate til bankene og Fredriksen.

Det vil smelle et eller annet sted

Og ja, oljeprisen har steget og steget de siste ukene, men plutselig var det slutt. Rett ned fra 75 dollar pr. fat til godt under 70 dollar. Verden ser plutselig ikke så god ut likevel. Pandemien er ikke over, og gjenåpningen verden over vil ta lenger tid enn man trodde for bare uker siden. Har Europa åpnet for tidligere? Hvis ja, blir veksten lavere og myndighetspolitikk viktigere.

Usikkerheten øker. Tirsdag var alle hovedinndeksene i USA ned, men så var det kraftig opp halvannen prosent onsdag. Karusellen går. Og farten øker.

Den amerikanske «tiåringen» faller og faller. Denne sentrale obligasjonsrenten er nede på 1,2 prosent. I vår lærebok står det at investorene søker mer trygghet i amerikanske statsobligasjoner, noe som presser kursene opp og renten ned. 1,2 prosent og 1,4 prosent for bare noen dager siden, tyder på mye investorusikkerhet.

Det lover ikke godt for de store børsene.

Vi kan også nevne Bitcoins fall til under 30.000 dollar pr. enhet. Vi har skrevet nok om Bitcoin tidligere (mye luft), men minner om at prisen var over 60.000 dollar i april. Hurramegrundt.

Også kronekursen, da. Den faller og faller (er 10,65 mot euro nå). Norsk økonomi går vel bedre enn forventet (sterk bnp-vekst) og rentene er ventet å øke, men en kombinasjon av lavere oljepris etter raskt fall, og den plutselige usikkerheten om pandemien vil feste taket med nye virusvarianter, blir for mye for investorene. Kroner vil de ikke ha for tiden.

Derimot viser vi her i Finansavisen daglig at det er utrolig mange nye selskaper i nær sagt alle bransjer, og at gründerne stadig vekk kan vise til verdivekst, salg av deler av selskapene og gevinstsikring.

For tiden tjener både de store børslokomotivene og underskogen av små og mellomstore bedrifter mye penger. Vi får ikke mars og april 2020 tilbake.

Men det er ikke over.

Karusellen går litt for raskt. Ingen forstår Seadrill eller bitcoin, eller Kahoot for den saks skyld, men lakseprisene stiger og bankene tjener penger som aldri før. Er ikke DNB, som tjente 8 milliarder kroner i 2. kvartal alene, et speilbilde av alt som skjer i norsk næringsliv?

Men, glem ikke at «tiåringen» er på 1,2 prosent. Det vil smelle et eller annet sted.