<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">
Publisert 26. juli 2021 kl. 21.00
Oppdatert 29. juli 2021 klokken 11.20
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 469 ord
Audun Lysbakken (SV), Une Bastholm (MDG) og Bjørnar Moxnes (Rødt). Foto: NTB

16 prosent ønsker arveavgift

Dette var Trygve Hegnars leder 27. juli 202|

I en meningsmåling fra Sentio kommer det frem at bare 16 prosent ønsker en gjeninnføring av arveavgiften. 68,3 prosent sier nei til en gjeninnføring, mens 15,7 prosent sier vet ikke.

Selv blant de som stemmer på SV, Rødt og MDG, er det bare en tredjedel som vil ha arveavgiften.

Dette overrasker ikke oss, men kanskje Klassekampen som sto bak meningsmålingen.

Det fine er at SV, Rødt og MDG ikke gir seg

Vi er temmelig sikre på at arveavgift er et taperkort i valgkampen, og derfor er Ap og Sp imot. Ap tapte på skatt i 2017, og vil ikke ha en gjentagelse i september.

Det fine, for den borgerlige siden, er at SV, Rødt og MDG ikke gir seg etter denne målingen.

De står på. Arveavgift vil de ha. De mener at den gamle arveavgiften, som ble fjernet av Erna Solberg i 2014, var for dårlig. Blant annet slo arveavgiften inn allerede ved 470.000 kroner.

Nå skal alt bli så mye bedre, for SVs Jørn Langeland sier at det vil bli et bunnfradrag på 5 millioner kroner. MDG vet ikke helt hva de vil, men de sier at bunnfradraget blir «høyt».

Og SV krever, som alle vet, en arveavgift på 70 prosent for formuer over 100 millioner kroner, mens Rødt bare vil ta 25 prosent.

Det fine nå er at de tre røde partiene vil ha en arveavgift, og at de tror alt er vel hvis det blir et bunnfradrag rundt 5 millioner kroner. De tror på en velgermagnet her.

Vi tror de bommer fundamentalt. Med de verdiøkninger vi har hatt i bolig- og hyttemarkedet, vil de fleste som har hatt en langt yrkesaktivt liv bak seg, med gjeldfrie eiendommer, få en kraftig smell ved gaveoverføringer til barn, eller arvinger får en stygg overraskelse når foreldrene faller fra.

I Oslo er det vel bare sykepleierne som faller utenom, hvis man skal tro på hvilke boliger de har råd til (rundt 2 prosent av boligene). Alle andre vil bli rammet av arveavgiften.

Bolig til 10 millioner og hytter til 5 millioner, det blir arveavgift av det. Penger fra folket.

MDGs Nora Selnæs sier at «med et grønt skattesystem skal det lønne seg å investere i nye grønne arbeidsplasser heller enn å samle kapital på noen få hender. Man beskatter alt mulig annet, da er det ulogisk at man ikke skal beskatte akkurat arv.»

Halleluja.

Rødts Seher Avdar sier at at de vil forhindre at «makt hoper seg opp over generasjoner» og krever en «dynastiskatt.»

Mens folket altså sier nei til en ny arveavgift.

Dette kan bli ganske fint i valgkampen. Ap og Sp sier klart nei til en ny arveavgift, mens Rødt, SV og MDG vil ha den. Og det alle vet: Jonas Gahr Støre får ikke flertall uten SV.

Det er bare å la Rødt og SV kjøre på. «Jeg tror folkeflertallet er med oss,» sier Rødts Avdar.

Tro det, du.