<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">
Publisert 29. juli 2021 kl. 21.00
Oppdatert 1. aug. 2021 klokken 13.10
Lesetid: 3 minutter
Artikkellengde er 570 ord
Foto: NTB

Stygge overraskelser

Dette var Trygve Hegnars leder i Finansavisen 30.juli 2021.

Equinor kom med et kjemperesultat i 2. kvartal. Netto kontantstrøm på 40 milliarder kroner. Kan det bli bedre? Neppe. Var det en overraskelse? Nei, nei, nei. Alle vet vel at olje- og gassprisen falt som en sten i fjor, og i år har det vært en sterk oppgang i oljeprisen.

Det kunne ikke gå galt. Nå satser Equinor stadig mer på fornybarsektoren, og mens olje- og gassdivisjonen vil gi drømmeresultater, vil fornybart bli temmelig stusselig i lang tid. Ikke så rart at noen profesjonelle investorer ønsker å dele Equinor i to.

Det første dødsfallet med bruk av elsparkesykkel har kommet, og det er flere hundre skader på grunn av fall hver dag. Overraskende? Nei, fordi skadene, som er triste, kommer etter noen hundre tusen turer hver dag. Elsparkesyklene gir en fantastisk mobilitet, men det skjer ikke uten ulykker. Som man med nye regler for bruk må forsøke å unngå og minimere.

På grunn av pandemien ferierer de fleste nordmenn i Norge, og selvfølgelig er fjellturer noe av det mest spennende og utfordrende. Men flere enn 20 personer dør etter fallulykker i fjellet. På grunn av dårlige sko, dårlig forberedelse og dårlig form. Overrasket? Nei. Skal man forby fjellturer på grunn av de mange dødsulykkene? Nei.

Bøndene klager uansett

Aldri før har det vært så mange båter i bruk i Norge, noe som skyldes at været mange steder har vært eventyrlig og at vi nordmenn holder oss i Norge. Annenhver dag lager nyhetsredaksjonene innslag med Redningsselskapet som kan fortelle at det er rekordmange utrykninger og hjelpeaksjoner. Mangel på drivstoff, grunnstøtinger, manglende kart, mye vind og uforstand. Overrasket? Ikke vi, i hvert fall.

Og utsolgte båtforhandlere. Overrasket?

Flere badeulykker også. Jada, folk bader mer når vanntemperaturen langs kysten passerer 20 grader og nærmer seg 24 grader.

Snart skal vi bli overrasket over at isprodusentene har solgt mer is og bryggeriene mer brus og øl i varmen. Og restaurantene på Aker Brygge tjener penger som gress igjen, etter det katastrofale året 2020.

Her i avisen har vi fleipet med at storinvestoren Torstein Tvenge i begynnelsen av ferien solgte jordbær for 200 kroner pr. kurv i sin flotte matbutikk på Skøyen i Oslo.

Ikke overraskende, sa alle at de ikke ville betale den prisen, og derfor varte moroa bare noen dager. Tilbud og etterspørsel, og gamle vaner.

Og hold dere fast. Nationen forteller at de «frykter kroken på døra for bringebærbønder.»

Et eget organ, Grøntprodusentenes Samarbeidsråd (GPS), møtes seks ganger i uken, og de har satt prisen pr. kurv med 300 gram bær til 28 kroner for bringebærbøndene. Lønnsutgiftene til norske bringebærdyrkere har skutt i været under pandemien, og så får de bare 28 kroner. Tidligere i år lå GPS-prisen på 48 kroner. Det er, ikke overraskende, grossisten som får kjeft fordi de ikke vil betale mer. Bringebærbonde Roy Andersen i Drøbak sier at «jeg frykter at dette er spikeren i kista for mange bringebærprodusenter. Flere jeg har snakket med sliter med å få det til å gå rundt.»

Nå er det nemlig nordmenn som må plukke bærene, fordi øst-europeere og asiater må ha karantene i Norge. «Det er et slag i trynet å se at ikke GPS-prisen gjenspeiler de økte lønnsutgiftene,» sier Andersen.

GPS-gruppa, som aldri hviler, trodde det var mye bringebær på vei inn i markedet, og satte prisen ned for å unngå «opphopning.»

Her i Lyngør har vi knapt sett bringebær. og vi ville gladelig betalt 50 kroner. Noe gikk galt i GPS-gruppa.

Overrasket? Ikke vi. Bøndene klager uansett.