KjøpLogg inn
Publisert 20. sep. 2021 kl. 21.00
Oppdatert 23. sep. 2021 klokken 10.34
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 482 ord
Ap-leder Jonas Gahr Støre. Foto: NTB

Bollestad kommer og går

I et ekstraordinært statsråd mandag ble Kjell Ingolf Ropstad (KrF) gitt avskjed i nåde, og landbruks- og matminister Olaug Bollestad (KrF) fikk en ekstra statsrådspost frem til midten av oktober. Hun kan neppe klare å gjøre mye galt på de tre-fire ukene. Som landbruksminister, har hun vært noe nær en katastrofe. Aldri har bøndene klaget så mye, og landbrukets egen avis, Nationen, er blitt en daglig jammerdal. Man skal ha sterke nerver for daglig å lese om undergangen, på lederplass, i intervjuer og i resten av avisen.

Regjeringen har fremskutt fremleggelsen av statsbudsjettet fra den 13. til den 12. oktober, og omtrent samtidig vil vel Jonas Gahr Støre legge frem sin nye regjering og statsminister Erna Solberg gå av.

Gahr Støre virker veldig samarbeidsvillig

Det er fortsatt uvisst om den nye regjeringen skal bestå av Ap, SV og Sp, eller bare av Ap pluss Sp. Gahr Støre vil ha alternativ A, mens Trygve Slagsvold (samme navn som Gahr Støres kone – hun er tremenningen til Sp-Vedums mor) Vedum bare vil regjere med Ap.

De fleste har oppfattet det slik at dette er en form for forpostfektning, mens resultatet, nærmest uansett, vil bli en trepartiregjering.

Flere kilder hevder imidlertid at Slagsvold Vedum fortsatt står hardt på at han ikke vil regjere sammen med SV og Audun Lysbakken. Det er altså, på papiret, en viss spenning igjen.

Det er kanskje derfor Gahr Støre så intenst har omfavnet og klemt på Lysbakken og Slagsvold Vedum under samtalene hjemme hos Gahr Støre privat. Dette er herlige kamerater, det.

Vi tror Gahr Støre vil gjøre nesten hva som helst for å få til en trepartiregjering, fordi dette er realpolitikk. Med SV i regjering sammen med Ap og Sp må disse partiene være enige i alt.

Det vil kunne være dissenser, men det vil være unntak og sjeldenheter. Det er bare ett statsbudsjett og en økonomisk politikk. En ulvepolitikk, en avgifts- og skattepolitikk og en miljøpolitikk, for å nevne sentrale politikkområder.

Med SV utenfor regjeringen får Bjørnar Moxnes og Rødt et parti å konkurrere med i opposisjon, og vi vet at både Moxnes og Lysbakken er høylytte, demagogiske og vanskelige i debatter. Klarer Gahr Støre å sperre SV inne i regjeringsvarmen, blir hans jobb noe lettere.

De borgerlige partiene, med Erna Solberg som opposisjonsleder, vil være der hele tiden, men det vil bli mest bråk hvis både SV og Rødt skal kjøre sine sosialistideer og flørting med kommunismen i Stortinget hver dag.

For å få fred til å drive politikk må Jonas Gahr Støre derfor få SV med i regjeringen, og Slagsvold Vedum må jenke seg. SV tapte stort sist partiet regjerte med Ap og Sp, men det kan gå bedre nå hvis SV ikke må høre så mye på Slagsvold Vedum. Hvor smidig og samarbeidsvillig han vil være med 13 flere mandater på Stortinget er uklart.

Det er bare tre uker igjen til dette spennende valget blir klart. Jonas Gahr Støre virker veldig samarbeidsvillig. Rødt er ikke rødt lenger.