<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">
Publisert 24. okt. 2021 kl. 21.00
Oppdatert 28. okt. 2021 klokken 13.37
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 416 ord
Oslo Børs. Foto: Magnus Skjølberg

Børskrakket i 1929

Dette var Trygve Hegnars leder i Finansavisen 25. oktober 2021.

3. september 1929 nådde Dow Jones Industrial Average sitt høyeste nivå med 381,17 poeng. Samme nivå nådde ikke DJIA før i 1954. For i oktober 1929 fikk vi Black Tuesday, Black Thursday (24. oktober) og Black Monday. Børskrakket var et faktum.

Det kan være på sin plass å minne om dette når Oslo Børs har gått opp med 25 prosent i år og med 42 prosent det siste året. Kan det være for godt til å være sant?

1920-tallet i USA var en tid med høykonjunktur med høy produksjon, stor kjøpekraft og stor investeringsvilje. Investorene kjøpte alt. Så, i løpet av noen få uker i 1929, falt det meste sammen.

2021 er på ingen måte en blåkopi av 1929, men Oslo Børs har tidenes beste med 1.218 poeng, oljeprisen ligger på 86 dollar pr. fat og vi har en høykonjunktur. Vi hadde noe som lignet et krakk noen uker våren 2020 da coronapandemien slo inn, og så var det rett inn i en høykonjunktur igjen.

Det skremmer i hvert fall oss.

Noe er galt i internasjonal handel. Varestrømmene er stoppet opp, råvareprisene stiger, konsumprisene stiger og det mangler folk i nesten alle yrker. I Norge som i Storbritannia og USA. Det er mangel på arbeidskraft og teorien sier da at vi vil få et sterkt lønnspress med tilhørende økende inflasjon. Skal sentralbankene bekjempe dette, må rentene opp og, surprise, surprise, rentene stiger.

På Black Monday den 28. oktober 1929 falt DJIA med 22,6 prosent!

Det skremmer i hvert fall oss

Olje- og gassprisene er så høye at Yara knapt kan produsere gjødsel lenger og Norske Skog kan ikke leve med dagens strømpriser.

På samme tid, og det er det skremmende, blir selskapet AutoStore, som produserer robotiserte lagersystemer (altså lagerplass) tatt på børs med en verdi på 103 milliarder kroner ved kurs 31 kroner. Etter IPO-lanseringen gikk aksjekursen videre til 39 kroner.

AutoStore er historiens nest største børslansering i Norge og selskapet er det niende største etter markedsverdi på Oslo Børs.

AutoStore har ikke tjent 5 øre, så det blir umulig å prise selskapet med en multippel på inntjening. Analytikerne bruker derfor price/sales. AutoStore prises til 30-40 ganger salget (litt usikkert hva salget blir). Det er helt tullete.

Emisjonen ble mange ganger overtegnet, så noen sier at det er et tegn på et sunt marked.

Vi synes det er skremmende. Hvor mye luft vil investorene betale for?

1929 er ikke her igjen, men det begynner å ligne.

I det minste må investorene se på inntjening og utbyttene man får. Olje, gass og bank.