<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">
Publisert 18. nov. 2021 kl. 21.00
Oppdatert 21. nov. 2021 klokken 10.38
Lesetid: 3 minutter
Artikkellengde er 504 ord
Stortingspresident Eva Kristin Hansen (Ap). Foto: NTB

Politikerforakten

Stortingspresident Eva Kristin Hansen (Ap) hevder hardnakket at hun ikke er «en kjeltring» og at hun bare har «misforstått regelverket» som gjelder for gratis pendlerboliger i Oslo.

Da hun ble utnevnt til visepresident i 2017 skjønte hun imidlertid hva det gikk om, og meldte fra til Stortingets administrasjon om at hun bodde i egen bolig (med ektemannen) i Nordre Follo (Ski). Hun var da, etter eget utsagn, klar over at hun ville miste retten til en pendlerbolig. «Ja, selvsagt. Det var sånn jeg forsto regelverket. Er du ikke folkeregistrert utenfor firemilsgrensen, har du ikke rett på pendlerbolig.»

Hennes løsning og forklaring var at hun var folkeregistrert på hybel hos Trond Giske i Trondheim i tre år mens hun bodde i boligen i Ski.

Trolig bør stortingspresidenter IQ-testes.

Men la oss la det ligge. Mye viktigere er at Hansen sa følgende da hun ble innsatt som stortingsrepresentant for seks uker siden: «Jeg tror vi må arbeide hardt for å gjenreise tilliten til Stortinget blant folk. Det har vært så mange saker nå som har bidratt til å svekke tilliten til norske politikere.»

Det ble deretter satt ned et utvalg som skal se på pendlersystemet uten å se på tidligere saker.

Det er systemet som nå gjelder.

Vi for vår del har ikke glemt stortingsrepresentant Himanshu Gulati (FrP), som fikk pendlerleilighet selv om han eide fire leiligheter i Oslo. Eller stakkars Kjell Ingolf Ropstad (KrF), som mistet statsrådsstillingen og ledervervet i KrF fordi han var folkeregistrert på sitt tidligere gutterom hos foreldrene i Agder.

At dette også har en skatterettslig side, gjør ikke politikerforakten mindre

Så har vi sakene om gale kilometergodtgjørelser og falske (konstruerte) reiser med bil.

Det er bare til å le seg i hjel av.

Men skal stortingspresident Hansen granske dette? Nei, hun skal ikke det. Hun skal lage et nytt system.

I fire år fremover skal vi, hver gang vi ser eller hører Eva Kristin Hansen i stortingssalen eller ved Kongens festbord, tenke på at denne personen beriket seg på skattebetalernes regning, med en latterlig bortforklaring og unnskyldning.

Det er nettopp dette som skaper politikerforakt. Ikke bare gjør de feil, de klarer ikke å rydde opp heller. Professor Hans Fredrik Marthinussen sier at «jeg synes ikke at hun som president har troverdighet til å rydde opp i rot knyttet til Stortingets regelverk for representantenes goder, noe det er helt opplagt at presidentskapet har som en av sine viktigste saker framover. Derfor bør hun trekke seg.»

Aftenposten spurte Hansen om hun mente at hun faktisk ikke var bosatt i Ski, hvor hun hadde bolig, og svaret var at «jeg tenkte ikke på det den gangen».

Nettavisen og Gunnar Stavrum mener at stortingspresidenten må betale tilbake en ubeskattet fordel på 450.000 kroner, og betale skatt med 170.000 kroner. Det med tilbakebetalingen er et godt poeng, som Stortingets administrasjon må se på og Hansen selv har antydet, men hvis hun betaler tilbake, slipper hun selvfølgelig skatten.

At dette også har en skatterettslig side, gjør ikke politikerforakten mindre.

De fleste skattytere har slitt og slåss for mindre.