+ mer
Statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) og finansminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp). Foto: NTB

Gahr Støre og Vedum rett ned

Publisert 13. jan. 2022 kl. 21.00
Oppdatert 16. jan. 2022 klokken 08.17
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 498 ord

Dette var Trygve Hegnars leder i Finansavisen 14. januar 2022


Mens regjeringen og statsminister Jonas Gahr Støre sliter med anseelsen på grunn av en mulig ansettelse av tidligere Ap-topp Jens Stoltenberg som ny sentralbanksjef, og velgerne er bekymret over pandemien, rekordhøye strømpriser, renteøkninger og økte skatter, viser en meningsmåling Opinion har gjort for Dagsavisen for noen dager siden, at Sp og Ap går rett ned.

Det er lenge til neste valg, men når Ap får en historisk lav oppslutning på 18,9 prosent (ned 5 prosentpoeng fra desember) og Sp faller til 9,4 prosent, så er partitoppene ille ute.

Da Ap fikk en oppslutning på 26,3 prosent ved valget i september, var det et elendig resultat for Ap og Gahr Støre, men det gav regjeringsmakt. Nå har Høyre 26,6 prosent og Ap er på 18-tallet. Hvem skulle trodd det?

Alt dette tyder på at velgerflukten ikke er over.

Endringene er så store at et rødgrønt flertall for Ap, Sp, SV og Rødt er borte. De har nå 84 mandater, mens valget gav 97.

Det er oppsiktsvekkende når man også ser at oppslutningen om Rødt er rekordstor (7,8 prosent) og SV tikker oppover (9,7 prosent nå).

Venstresiden er i hvert fall ikke fornøyd med regjeringen.

Men det er evig lenge til neste valg, så Erna Solberg og Sylvi Listhaug kan nok smile bredt, men mer makt gir det ikke.

Trygve Slagsvold Vedum må ha det riktig vondt (han skulle jo bli statsminister) og Gahr Støre ser bare forpint og sliten ut.

Selv med en ny smittebølge, åpner regjeringen litt opp, men helseminister Ingvild Kjerkol (Ap) er ikke i nærheten av å ha tidligere helseminister Bent Høies (H) appell. Høie var som en ustoppelig foss, mens Kjerkol virker litt kranglete. Derfor er det usikkert hvor mye lettelser og gjenåpninger i serveringsbransjen vil slå inn hos velgere.

Sp’s maniske ønsker om å endre de nye fylkessammenslåingene, gir heller ikke mye hjelp.

Vi skal ikke se bort fra at noen av de som stemte Ap og Sp inn i regjeringskontorene i høst, synes litt synd på Gahr Støre og Vedum, slik at det brutale fallet kan stoppes og reverseres, men realistisk sett kan det fortsette nedover. Ap kan falle til både 17- og 16-tallet.

Velgerne får i disse dager strømregningene for desember, og alle blir sinte. Alle må betale mer enn ventet. Strømprisen (den internasjonale) er ikke regjeringens ansvar, men i Norge forlanger alle at den skal ned. Dette skjønte Gahr Støre litt sent. Når fakturaene for januar kommer (i februar), blir det mer sinne selv om staten tar en del av kostnaden ved romslig subsidiering. Gahr Støre kan jo også be høyere makter om mer regn, vind og sol, men han er ingen regnmaker.

Renten? Den skal opp, ikke ned. Skattene? De øker også for folk med alminnelige inntekter.

Pandemibølgen? Øker for hver dag.

Alt dette tyder på at velgerflukten fra Gahr Støre og Vedum ikke er over.

Det har gått raskere, og mer brutalt, enn noen kunne trodd. Så får vi se hvordan de to partilederne takler motgangen.

Bråket rundt Jens Stoltenberg viser at krisehåndteringen ikke er så god.