<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">
Publisert 30. jan. 2022
Oppdatert 3. feb. 2022
Lesetid: 3 minutter
Artikkellengde er 527 ord
Lars Haltbrekken (SV). Foto: NTB

Haltbrekken hevder han kan trylle

Dette var Trygve Hegnars leder i Finansavisen mandag 31. januar 2022.

Stortingsrepresentant Lars Haltbrekken (SV) har ingen utdannelse, men han har vært rådgiver for Norsk Bonde- og småbrukarlag og leder i Naturvernforbundet. Dette er bakgrunn god nok for at Haltbrekken mener han kan trylle.

Miljøvernminister Espen Barth Eide (Ap) har sagt at vi er nødt til å leve med en viss variasjon i strømprisene, men til dette sier Haltbrekken nei. «Vi kan trylle vekk variasjonene i strømprisene».

For både husholdninger, bedrifter og det offentlige som i dag sliter med en høy strømpris, rundt tre ganger mer enn det vi betalte for ett år siden, er det herlig om Haltbrekken virkelig kunne trylle bort de høye prisene. Han ville fått stående applaus, også av oss.

Lars Haltbrekkens «Statsstrøm» vil ikke hjelpe noe som helst

Og trolig ville Arnardo ha snappet han opp.

Men Lars Haltbrekken kan ikke trylle. Dessverre.

Hans utgangspunkt er at «vi må ta et oppgjør med markedskreftene som har herjet med det norske folk og folk i Europa i vinter».

Her er det først verdt å minne om at strømprisen i Norge de siste tiårene har vært lav. Meget lav. Fastprisavtaler med en varighet på minst ett år har gitt en gjennomsnittspris på 34,5 øre pr. kWh de siste ti årene. Det er såvidt over gjennomsnittlig spotpris i samme periode, og de fleste husker vel at strøm kunne kjøpes gratis for kort tid siden. Det var mer enn nok av havvind, sol, atomkraft, gass og vannkraft. Markedet ordnet opp. Norge kunne selge dyrt og kjøpe billig.

Til å erstatte dette og ordne opp, vil Haltbrekken opprette noe han kaller «Statsstrøm», og dette skal være et selskap eller et organ som skal kjøpe opp hele tilbudet av strøm fra kraftselskapene, og deretter selge kraften billig til forbrukerne.

Simsalabim, simsalabim – vi vil ikke lenger fryse.

Når «Statsstrøm» har kjøpt opp all strømmen (altså med skattebetalernes penger), kan den selges videre til en pris rundt 30 og 50 øre pr. kWh, sier Haltbrekken.

Det er omtrent det samme man tidligere og i dag kan kjøpe strøm for på fastpriskontrakter med løpetid over ett år.

Dette har ikke tryllekunstneren fått med seg, for han viser til at de kraftkrevende industribedriftene har langsiktige kontrakter til lave priser, og «en tilsvarende ordning kan vi lage for husholdningene og resten av næringslivet», sier Haltbrekken.

Men markedet har allerede sørget for dette. Haltbrekken bør følge litt med.

Så er det slik at de som er i spotmarkedet (altfor få husstander har fastpriskontrakter), får en smell når markedet er som nå. Høye gasspriser, lav vannstand i magasinene, mindre atomkraft og lite vind har sørget for dette.

Lars Haltbrekkens «Statsstrøm» vil ikke hjelpe noe som helst.

Han er som tryllekunstneren som sager over kassen med damen i, og de små barna tror hun blir delt i to.

Haltbrekken tror vel at alle kraftprodusenter i Norge og i utlandet vil selge strøm til «Statsstrøm», og han tror vel at han kan styre prisen (innkjøpsprisen).

Og når Haltbrekken sier at hans flotte, nye selskap kan selge strømmen for mellom 30 og 50 øre pr. kWh, så er han midt i markedet. Trolig litt over, for med monopolpriser pleier prisene å gå opp.

Simsalabim.