<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">
Publisert 3. feb. 2022 kl. 21.00
Oppdatert 6. feb. 2022 klokken 08.30
Lesetid: 3 minutter
Artikkellengde er 510 ord
Bjørn Dæhlie. Foto: NTB

Dæhlie er en søt fyr

Bjørn Dæhlie og hans kone Vilde Falck-Ytter skal flytte til Sveits. De to vil trappe ned, og de er begeistret for Sveits. Sveits er et godt utgangspunkt for så mye.

Da Dæhlie meldte flytting til Bø kommune i Vesterålen og kjøpte hus der, var han begeistret over naturen der også. Men hovedårsaken til flyttingen var at Bø kommune hadde satt ned formuesskatten for å lokke investorer til kommunen. Nå selges huset.

Bjørn Dæhlie fikk hard medfart i deler av pressen ved flukten til Bø, og denne gangen sier han ingenting om skatt.

Hegnar om Dæhlie: – Man kan ikke bare ta med seg pengene i en koffert og flytte

Han er ganske søt når han snakker om det gode liv i Sveits for de to som er midt i 50-årene.

Stortingsrepresentant Mimir Kristjansson (Rødt) klarer ikke å dy seg, og kommer med følgende spark til Dæhlie: «Det finnes to typer mennesker: De som tror de har gjort alt selv, og de som er kloke nok til å forstå at uten fellesskapet så er man ingenting. Bjørn Dæhlie tilhører dessverre første, og dermed også siste sort.»

At Dæhlie flytter ut, er et faresignal

Bjørn Dæhlie har vunnet åtte OL-gull og ni VM-gull for Norge, pluss en drøss av andre medaljer og førsteplasser i Verdenscupen, så han vet nok hvilket fellesskap han har vært en del av.

Men Bjørn Dæhlies flytting og skatteflukt til Sveits har intet med OL-medaljer å gjøre.

Det samfunnsmessige viktige og skremmende er at en suksessrik person som Dæhlie, som har tjent mye penger på egen kleskolleksjon og eiendomsinvesteringer, ikke orker det norske skattenivået. Det blir rett og slett for mye for ham og familien.

Mange andre «uvanlige folk» kan flytte eller har flyttet. Som Arne Fredly, Tor Olav Trøim, Svein Støle og andre som kan drive sin investeringsvirksomhet fra utlandet.

«Vanlige folk» som lærere, leger, sykepleiere og laksemilliardær Gustav Witzøe, ja til med redaktør og aviseier Trygve Hegnar, har sitt virke i Norge, og kan ikke flytte. Særlig moro er det kanskje heller ikke å «sitte på et jorde i Sveits», som Spetalen en gang sa.

Det er ikke «vanlige folks» tur.

SV fikk trumfet gjennom en økning av formuesskatten til 1,1 prosent av all formue over 20 millioner kroner. Og både SV og Rødt sier det bare er begynnelsen.

Disse politikerne har åpenbart ikke peiling på hvilke formuesverdier som ligger i norsk næringsliv, og forstår da heller ikke de skattemessige konsekvensene av sin skattepolitikk.

Bjørn Dæhlie hadde i 2020 en skattepliktig formue på 418 millioner kroner, og fordi hans selskaper leverer store overskudd, er det lett å se at formuesskatten kan bli betydelig.

På Stortinget er det bare en håndfull representanter som har formue av betydning. De fleste har knapt skattbar formue, og ser derfor heller ikke betydningen av formuesskatten. De blåser sikkert av en skattesats på 1,1 prosent på formuer over 20 millioner kroner.

At Dæhlie flytter ut, er et faresignal. Fortsetter de rødgrønne i det samme sporet, blir det vanskelig for mange med formuesskatten.

Og formuen er det beste signalet på at man har skapt noe som fellesskapet har glede av.

Bedre enn OL-medaljer.