<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">
Publisert 10. feb. 2022 kl. 21.34
Oppdatert 14. feb. 2022 klokken 14.42
Lesetid: 3 minutter
Artikkellengde er 563 ord
Kari Elisabeth Kaski og Bjørn Dæhlie. Foto: Anders Horntvedt/NTB

SVs exit-skatt

Dette var Trygve Hegnars leder  i Finansavisen 11. februar 2022. 

Det er selvfølgelig ikke overraskende at SVs finanspolitiske talskvinne, Kari Elisabeth Kaski, umiddelbart omfavner en ny og mulig exit-skatt. At Bjørn Dæhlie har flyttet til Sveits får det til å gå kaldt nedover ryggen på mange, og mer skatt er kjernen i SVs skattepolitikk. SV og Kaski har da også uten motforestillinger klappet for forslaget fra Statistisk Sentralbyrå (SSB) hvor det foreslås at også urealisert gevinst på bolig (alle har det etter et par år) skal tas med som inntekt og beskattes.

Det er så vilt at det aldri bli offisiell skattepolitikk, men SV og Kaski er for.

Nå er det Bjørn Dæhlie. 


Hva med å forby alle å flytte fra det forjettede land?

En NHH-forsker har regnet ut (regnestykket er helt sikkert galt) at Bjørn Dæhlie ville ha måttet betale 100 millioner kroner i skatt hvis han realiserte sin formue i Norge (egenkapital i eget selskap) før han flyttet. Ved flytting til Sveits er det ingen særskilt skatt på urealisert gevinst, og blir Dæhlie boende i Sveits i minst fem år, kan han realisere gevinsten der, og ta pengene med tilbake til Norge.

Slik Kaski så søtt sier det: «Du skal ikke kunne flytte fem år til Sveits, og så komme hjem igjen med lommen full av penger». Hun vil tette det hun tror er et «skattehull».

For det første: Det er et grunnleggende prinsipp i Norge at man kun beskatter realiserte gevinster. Det er lett å forstå.

Så er det i skatteloven en sikkerhetsmekanisme som skal forhindre at noen flytter ut av Norge i desember uten realisasjonsskatt, og så kommer tilbake i januar året etter uten at det er betalt skatt i Norge. Derfor må man ha bodd i utlandet i minst fem år for å slippe skatt på gevinsten i Norge.

Men forskere, noen journalister og Kaski glemmer at de som flytter ut, må skatte i det landet de flytter til. Bjørn Dæhlie i Zug i Sveits og andre i London, Stockholm eller hvor det nå enn er. Flytter man til Miami, er gevinstskatten høyere enn i Norge.

Skatteavtaler med andre land forsøker å «rydde opp» i dette, men det er altså ikke et smutthull som er lett å tette.

Norge kan helt sikkert si at nordmenn som flytter ut, må betale skatt av all gevinst de har på urealiserte gevinster i aksjemarkedet, i eiendomsmarkedet og i andre aktivaklasser, men det er veldig upraktisk og i strid med allmenn internasjonal skatterett. Hva er logikken ved å betale 35 prosent gevinstskatt på usolgte aksjer hvis man flytter fra Oslo til Strømstad?

Kaski kan i Stortinget gjerne foreslå at man må bo minst 10, 15 eller 20 år i utlandet, hvor man altså betaler skatt etter lokale skatteregler, før man slipper å betale exit-skatt ved utflyttingen (den beregnede skatten blir liggende som en potensiell skatt).

Det eneste sikre er da at ingen utflyttede kommer tilbake til Norge, og det kan være veldig dumt. Norge trenger ideer, gode investorer og nye selskaper som skaper gevinster og skatteinntekter.

Trolig vil selv forhatte Bjørn Dæhlie ha noe å bidra med hvis han kommer tilbake.

Her i Finansavisen tror vi på det grunnleggende prinsippet om bare å beskatte realiserte gevinster og gevinster eierne kan bruke (ta ut av selskapene i lønn eller utbytte) til private formål.

SV og Kaski må nok vente noen år før de kan rane alle som flytter ut.

Hva med å forby alle å flytte fra det forjettede land?