<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">
Publisert 21. feb. 2022 kl. 17.43
Oppdatert 24. feb. 2022 klokken 10.21
Lesetid: 3 minutter
Artikkellengde er 507 ord
Hadia Tajik (Ap). Foto: NTB

Hadia Tajik jukset

Våre kolleger i Aftenposten og VG kommer med stadig nye avsløringer om politikere som har jukset med pendlerboliger og skatt. Det er ikke til å tro, men nå er det en sak om nåværende arbeids- og inkluderingsminister Hadia Tajik, som også er nestleder i Ap.

Saken går tilbake til 2006, da den unge jusstudenten Hadia Tajik (23) ble utnevnt til politisk rådgiver for arbeidsminister Bjarne Håkon Hanssen (Ap).

VG redegjør usedvanlig godt for sakens faktum, men er forsiktig med å avsi en dom over Tajiks adferd og skatteunndragelse. Det gjør derfor vi med glede. Vi snakker om juks og svindel for å spare skatt.

Dette kommer ubeleilig for statsråd Tajik, for hennes mål nummer 1 i Arbeids- og inkluderingsdepartementet er å få til et hvitt og rent arbeidsmarked. Hun holder visstnok på med en storrengjøring for et bedre arbeidsliv. All honnør for det, men hennes pendlerboligsak er stygg. Den er gammel nå, men den er skatteplanlegging på det verste.

Da unge Tajik ble politisk rådgiver, søkte hun allerede den første arbeidsdagen om å få tildelt en pendlerbolig. I denne søknaden fortalte Tajik at hun ikke hadde utgifter til egen bolig på hjemstedet. Svaret fra Statsministerens kontor (SMK) var at Tajik skulle få pendlerbolig, men SMK fortalte at hun måtte betale skatt av fordelen fordi hun ikke hadde egne boligutgifter på hjemstedet.

Hun bodde der ikke, og hun betalte ikke

Dette er også essensen i mange av de pendlerboligsakene som er blitt avslørt det siste året.

Da reagerte Hadia Tajik umiddelbart, og i løpet av en uke hadde hun skaffet en leiekontrakt i Rogaland for en bolig hvor hun da skulle ha egne boligutgifter. SMK ble meddelt den nye statusen, og Tajik slapp å betale skatt av den fordel hun fikk ved den gratis pendlerboligen.

Men svindelen eller jukset ligger i at Hadia Tajik aldri bodde i denne leiligheten hun angivelig tegnet kontrakt for (eierne hadde vært naboer til Tajiks foreldre), og hun betalte aldri leie.

Forutsetningen for å slippe fordelsskatt av pendlerboligen var feil. Konstruert av en ung politisk rådgiver i Arbeiderpartiet.

Det er lenge siden, men avslører altså en fryktelig dobbeltmoral hos ledende politikere.

Direkte pinlig blir det nå når Hadia Tajik forsøker å bortforklare sitt juks med at hun angivelig bidro økonomisk hjemme hos foreldrene i Rogaland, hvor hun av og til avla besøk.

På VGs spørsmål kan Tajik hverken si hva hun betalte for, hvor mye eller når.

Det er selvfølgelig juks det også. Hun kan jo finne på hva som helst.

Kanskje betalte hun for ribba til jul.

Noen har hevdet at mange stortingsrepresentanter og statsråder har sett på pendlerboligene som et frynsegode det bare var å forsyne seg av. Da de ble avslørt, var det ganske enkelt skattesnyteri fra landets politiske elite. Stortingspresidenten måtte gå, mens den nye stortingspresidenten sier han har forstått reglene hele tiden.

Statsråd Hadia Tajik har de siste årene hatt egen bolig i Oslo, og har unngått nye skatteproblemer. Men hun hadde skattepliktig pendlerbolig i årene 2006 til 2010.

Hun jukset seg unna skatten ved en falsk leieavtale. Hun bodde der ikke, og hun betalte ikke.