<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">
Publisert 17. mars 2022
Oppdatert 20. mars 2022
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 351 ord
Russlands president, Vladimir Putin. Foto: NTB

Russisk konkurs er ikke konkurs

Dette var Trygve Hegnars leder i Finansavisen 18. mars 2022.

Russlands finansminister, Anton Siluanov, prøvde å være morsom da han forleden sa at Russland ville gjøre opp gjelden med rubler. Nå sier han at et avdrag på 117 millioner dollar er betalt i tide.

Vi tror de fleste oppriktig har ønsket at Russland går konkurs, men dessverre kan ikke et land gå konkurs. Når konkurs inntreffer for et selskap, overtar kreditorer og bostyrer alle eksisterende aktiva, og det konkursrammede selskapet har ingenting igjen. Eierne har tapt alt.

Slik er det ikke med land. Ingen overtar Russlands realaktiva hvis det for et lån inntreffer mislighold. Russland driver videre.

Det skal koste å drive krig og ødelegge økonomien i andre land

Russland går ikke konkurs, selv om alle norske aviser skriver det.

Men hvis Russland ikke betaler avdrag og renter på sine internasjonale lån, vil det bli meget vanskelig å refinansiere lånene. Långiverne forsvinner. I Russlands tilfelle er det også slik en stor del av valutareservene (anslagsvis 640 milliarder dollar) er fryst i USA, og dermed blir det nærmest umulig å låne mer eller betale ned gjeld. Det internasjonale obligasjonsmarkedet er (blir) stengt.

Russland er ikke konkurs, men har ikke penger til å kjøpe noe i utenlandsk valuta. Da stopper økonomien opp. Men Russland har, enn så lenge, inntekter fra salg av olje og gass, og det gir penger til ny gjeld.

Russland kan kanskje også låne penger i Kina eller andre steder. Russland får det vanskeligere, men landet drives videre. Konkurs er det ikke.

Utenlandske långivere må derimot ta tap på sine utlån.

Forskjellen på konkurs i et selskap og Russland (og andre land), er at Russland selvfølgelig kan trykke så mye rubler de vil. Sentralbanken trykker penger. Verdien, mot andre valutaer, blir stadig mindre, inntil ingen vil ha dem.

Hyperinflasjonen under Weimar-republikken i Tyskland i 20-årene, da et frimerke kostet 10 milliarder mark, er et skremmende eksempel på hva som skjer hvis sentralbanken bare trykker penger.

Russland vil sikkert låne mer penger, uten å være konkurs, men forhåpentligvis blir det dyrt.

Det skal koste å drive krig og ødelegge økonomien i andre land.