KjøpLogg inn
Publisert 3. juli 2022 kl. 20.00
Oppdatert 7. juli 2022 klokken 09.16
Lesetid: 3 minutter
Artikkellengde er 539 ord
Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum. Foto: NTB

Vedum og Sp har ikke skjønt det

Dette var Trygve Hegnars leder mandag 4. juli 2022.

At Senterpartiet i desember 2020 skulle få en velgeroppslutning på 22,3 prosent, var det absolutt ingen som kunne forutse. Det var da partileder Trygve Slagsvold Vedum lanserte seg selv som statsministerkandidat. Frem til valget i september i fjor falt Sp deretter til 13,5 prosent, og nå – utrolig nok – helt ned til 4,7 prosent på en Ipsos-måling. Andre målinger gir litt over 6 prosent.

Hadde det vært valg nå, ville Sp ha mistet 19 av 28 stortingsrepresentanter, og partiet ville ha snust på sperregrensen på 4 prosent.

Større krise kan et parti knapt få, men Vedums høye og harde latter runger fortsatt.

Senest forleden, da han kunne åpne eller vise frem at fergestrekninger med liten trafikk heretter er gratis for brukerne (ikke gratis for skattebetalerne). Hvorfor akkurat liten trafikk premieres, er ikke klart for oss. Stor trafikk betyr vel stort behov, og subsidiering av denne fergetjenesten burde vel gis til mange, hvis man tror på en slik gratispolitikk.

Til bunns går det

Nå er det et lite kjøttben til de få i havgapet, som Vedum antar er Sp-velgere. En liten takk, liksom.

Bøndene fikk sin takk med et rekorddyrt landbruksoppgjør på 11 milliarder kroner.

Men dette gir ikke nye velgere. Menigheten får sitt, mens resten av velgerne blir tilskuere.

Tallene viser da også at de som nå flykter fra Sp enten går til ikke-sosialistiske partier eller setter seg på gjerdet.

Slagsvold Vedum tror fallet skyldes den alminnelige uro, økte strømpriser, økte bensinpriser økende rente og krigen i Ukraina. Der ligger det selvfølgelig noe, men poenget er at Vedum og Sp ikke leverer. Det borgerlige, ikke-sosialistiske partiet Sp, regjerer med sosialistene i Ap, og klarte å holde sosialistene i SV utenfor regjeringen, men leverer ikke noe til andre enn egne kjernevelgere.

Alle er forbannet, fornuftig eller ikke, når de fyller tanken på bilen. Og Slagsvold Vedum er finansminister, noe alle har fått med seg. Han er mannen med ansvaret.

Nå blir også alle matvarene dyrere, og urettferdig eller ikke, Slagsvold Vedum vil miste enda flere velgere.

I et litt krampaktig forsøk på å få noen velgere tilbake, sier Slagsvold Vedum at det skal bli skatte- og avgiftslettelser i neste statsbudsjett. For alle med inntekt under 750.000 kroner.

Vi har hørt det før. De med inntekt over denne grensen er vel røvere alle sammen.

Samtidig vil Sp stadig reversere reformer. Kristiansand kommune skal deles i tre igjen, uten at noen virkelig ønsker det.

På en ny måling i TV 2 lørdag, fikk Høyre 29,5 prosent. Det går rett opp uten at Høyre og Erna Solberg gjør noe som helst. Velgerne orker bare ikke mer av Slagsvold Vedum og Jonas Gahr Støre.

At Sp surrer med kjepphestene sine, skaper bare irritasjon. Og samtidig blir alt dyrere.

Når de nye renteregningene kommer, samtidig med at bensinprisen kanskje passerer 30 kroner, flykter enda flere velgere.

Vedums mystiske regnestykke i NRK, om husholdningenes økonomi, som alle skjønte var feil, får kanskje en ny utgave. Hvor alle skal få det bedre, mens alle ser at det blir verre.

Gratis ferger! Ikke noe for oss. Det er strøm, bensin og renter som gjelder nå, og der er det lite håp i 2023-budsjettet. Ansvaret for budsjettet har finansminister Trygve Slagsvold Vedum, og han har selv bedt om akkurat den statsrådposten.

Til bunns går det.