KjøpLogg inn
Publisert 31. juli 2022 kl. 20.02
Oppdatert 4. aug. 2022 klokken 09.57
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 482 ord
Statsminister Jonas Gahr Støre. FOTO: NTB

Kaoset i strømmarkedet

Dette var Trygve Hegnars leder i Finansavisen mandag 1. august 2022.

Lørdag skal strømmen ha kostet 4,27 kroner pr. kilowatt-time (kWh) i Sør-Norge og de berømte to ørene pr. kWh i Nord-Norge. Dette er imidlertid ikke hva husholdninger og bedrifter må betale for strømmen. Regjeringen hjelper til med å betale 80 prosent av kraftprisen over 70 øre pr. kWh for husholdningene, og fra 1. oktober tar regjeringen mer av regningen ved å betale 90 prosent av prisen over 70 øre pr. kWh.

Komplisert og rotete blir det av at nettleie og avgifter kommer på toppen av strømprisen.

Det er ikke nok for de som skal betale strømregningene

Eksperter hevder at man, som et grovt gjennomsnittstall, i tiden fremover bør regne med at totalprisen for strøm blir 2 kroner pr. kWh.

Dette er veldig høyt etter norske forhold, og vi tror ikke husholdningene blir fornøyde eller glade. Man må nemlig huske at hytter ikke omfattes av strømstøtten, og derfor blir regningen høy uansett.

For bedriftene, de små og mellomstore, uten faste og lave strømkontrakter, blir det krise.

Strømkostnadene blir trolig tredoblet det kommende året. Typiske tapere er bakerier og hoteller.

Regjeringen vil bli presset til å gi enkeltbedrifter støtte, men vil trolig ikke gi etter, selv om bønder og gartnerier allerede får strømstøtte.

Det beste tiltaket for å spare strøm er at husholdningene sparer strøm og at strømprisen forblir høy.

Det snakkes så mye om fyllingsgraden i magasinene, som nå nasjonalt er på 65,1 prosent og på 48,3 prosent i Sørvest-Norge, og her må det mangle noen elementærkunnskaper.

Sommeren er tiden hvor kraftprisen, naturlig nok, er lavest, og klarer kraftselskapene å selge mye til høy pris nå, bør inntektene bli enda bedre med kald vinter og mer vann å ta fra (magasinene fylles nå).

Det som etter vår mening er en skandale, er prisforskjellen mellom Nord-Norge og Sørøst-Norge. 2 øre mot over 4 kroner. Dette skyldes ene og alene mangel på kraftoverføringskabler, og et eller annet sted i forvaltning og politikk ligger ansvaret.

Ingen har kunnet forutsi det europeiske spillet om gasspris, oljepris og strømpris vi har nå, men en så total feil når det gjelder overføringskabler innen Norge er utrolig.

Men mas om kabler til utlandet har det vært mer enn nok av. Selv om det beviselig, over tid, har vært til stor nytte for Norge med import av strøm gjennom de samme kablene til kontinentet de siste tiårene.

Hjelper det å rope på nye overføringskabler for strøm mellom Nord-Norge og Sør-Norge?

Ingenting. Skaden er skjedd. Ekspertene sier det vil ta 7 til 10 år å bygge slike kabler eller linjer, og da kan vi trygt regne med 10 år.

Vinteren vil derfor se slik ut: Husholdningene får hjelp, men vil blø kraftig selv om det gis strømstøtte, og tusenvis av bedrifter med behov for oppvarming og strøm til drift vil merke det på bunnlinjen.

«Vi skal gjør hva vi kan,» sier statsminister Jonas Gahr Støre. 

Ja, det må de jo, men det er ikke nok for de som skal betale strømregningene.