Fra i går er 8.200 lærere i streik, og streiken har pågått siden 20. juni (Norsk Lektorlag begynte litt før). Riksmeglingsmann Mats Ruland forhandlet med partene to timer søndag, men uten hell.
Barn og unge som kanskje mistet mye skolearbeid i løpet av to år med pandemi, er tapere nå igjen. Mange tror at den eneste veien ut av streiken er å påberope tvungen lønnsnemnd fordi det er fare for liv og helse for barna.
Det paradoksale er at lærerne har mye rett i sin argumentasjon, men likevel er de dømt til å tape streiken (den fortsetter og fortsetter). Ledelsen i Utdanningsforbundet er nemlig litt tungnem.
Det er frontfagsmodellen, stupid
Lærerne har hatt en svak lønnsvekst mot sammenlignbare grupper siden 2016, lærerlønnen er sannsynligvis så lav at den hindrer rekruttering, og det er altfor mange som utøver læreryrket, men som egentlig ikke er kvalifisert. Lærerne er ikke lærere.
Som en lærer sier: Litt færre fagre ord og litt mer respekt og penger på bordet, så er vi der.
Men her er problemet. Det kommer ikke flere penger på bordet fordi motparten, kommunesektorens interesseorganisasjon KS, ikke har mer å tilby. Ikke fordi kassen er tom (noen hevder det også), men fordi vi har noe som heter frontfagsmodellen, hvor eksportrettet industri utsatt for konkurranse avgjør hva vi alle skal få i tariffoppgjøret. I år ble dette tallet 3,7 prosent.
Partene i arbeidslivet er enige om at ingen skal få mer. Begynner man med det, kommer alle som har fått mindre eller 3,7 prosent lønnsvekst, løpende.
Lærerne har fått 3,7–3,8 prosent, og vil ikke få ett øre mer. KS-lederen Arne Gangsø viker ikke en tomme. Han er hard og følger frontfagsboken.
Utdanningsforbundets leder, Steffen Handal, er litt tungnem her. Og fordi han ikke forstår dette, streiker i dag 8.200 lærere. Handal ber stadig om en liten ekstra lærerpakke i 2023.
Derfor kan det bli streik til neste jul.
Lærerne kan nemlig ikke få mer enn ansatte i andre yrker. Det er frontfagsmodellen, stupid.
Lærerne skyver nå små og store barn foran seg, og hevder at mange får psykiske problemer ved å være borte fra skolen. Da kan arbeidsministeren bruke tvungen lønnsnemnd.
Gjett da hva sluttresultatet blir. Korrekt svar er 3,7 prosent. For dette har lærerne streiket siden juni. Han fatter det ikke, han Steffen Handal.