<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">
Publisert 18. des. 2022 kl. 19.59
Oppdatert 22. des. 2022 klokken 13.06
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 373 ord
Christian Ringnes. Foto: NTB

Milde gaver fra Christian Ringnes

Dette var Trygve Hegnars leder i Finansavisen 19. desember 2022.


Milliardær og eiendomsinvestor Christian Ringnes vil at staten, nå før julaften, skal ta ut 14 milliarder kroner fra Statens pensjonsfond utland (SPU) og gi til lavinntektsgrupper.

I og med at Oljefondet nå utgjør 12.525.567.707.311 kroner, vil fondet knapt merke at pengene ble tatt ut, men denne formen for helikopterhjelp er ikke så populær i økonomikretser.

Penger daler ned i nord, syd, vest og øst. Tidligere president Donald Trump drev med dette.

At matkøene hos Frelsesarmeen og Kirkens Bymisjon er blitt lengre er ikke, som mange hevder, et tegn på at det stadig blir flere fattige nordmenn. Nesten av halvparten av de som står i kø for en matpose, er ukrainere. De trenger kanskje hjelp mer enn noen andre.

Ringnes kan ikke sprøyte penger til de uføretrygdede, for disse 362.500 personene har det faktisk ganske bra. 66 prosent av tidligere lønn, opp til en viss grense, er ikke så verst.

Nei, Ringnes vil gi til de fattigste, og det er bra. Problemet er hvor man skal sette strek.

Hvem er fattig i Norge?

Forskjellige tall tyder på at den «offisielle» grensen går ved en inntekt rundt 250.000 kroner. Har man en inntekt under 232.600 kroner, er man, hevdes det, klart fattig.

Regjeringen kunne derfor ha gitt er par tusen kroner til alle husholdninger med denne og lavere inntekt, men det ville jo da ha vært et engangsbeløp, og finansminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp) og regjeringen hevder hele tiden, igjen og igjen, at man må holde igjen på utgiftene for å unngå en ytterligere renteoppgang (den får vi uansett).

Noen hevder at det er 500.000 personer i forskjellige lavinntektsgrupper i Norge i dag, og hvis alle disse plutselig skulle bruke et par tusen kroner ekstra, vil det merkes.

Økt pengebruk med økt inflasjon gir økt rente, selv om det er fattige som bruker pengene.

Vedum og Støre er også fanget av at det nå skulle det være vanlige folks tur.

Det er åpenbart ikke de som tjener er enn 750.000 kroner, for de skal til neste år betale mer skatt.

Fra dette nivået er det ikke så langt ned til middelklassen og lavinntektsgruppene, og ingen vil si at det er uføretrygdede som er overklassen.

Hvem er de vanlige folkene som skulle få det bedre?