Stjernefotograf jakter nye millioner i Oslo

For to år siden solgte den britiske fotokunstneren David Yarrow bilder for nesten 20 millioner kroner i Oslo. Nå er han tilbake og jakter nye millioner.

SELGER FOR MILLIONER: Sist David Yarrow var i Oslo solgte han kunst for nesten 20 millioner. På torsdag åpnet han en ny utstilling i Oslo. Foto: Eivind Yggeseth
Lørdag

Hvis du står på Tjuvholmen og ser inn mot Filipstad Brygge har du lenge kunne se et av Pushwagner sine verk på Skur 13. Nå er Pushwagner borte, men nye verk har kommet opp. I høst er det fotokunsten til David Yarrow som preger fasaden av skuret. Et bilde av en løve. En elefant. En gjeng med pingviner. Fotografier i svart hvitt, i kjent David Yarrow-stil.

Solgte for nesten 20 millioner

Vi spoler to år tilbake i tid. Året er 2017 og Yarrow skal ha sin første soloutstilling i Oslo. Det er Galleri Fineart som har fått briten til å stille ut kunsten sin i Norge for første gang. Han tar i hovedsak bilder av ville dyr i naturen, og forventningene til salget på utstillingen er høye. 

Dette kan fort bli den mestselgende utstillingen i Norge i 2019.
Rolf Stavnem, Galleri Fineart

Omsetningen blir enda høyere. Yarrow solgte bilder for syv millioner allerede før utstillingen hadde åpnet. Etter at utstillingen var ferdig på Filipstad Brygge hadde han solgt mellom 80 og 90 verk, for nesten 20 millioner kroner.

– Jeg hadde vært fornøyd om vi hadde solgt en tredjedel av det vi gjorde, sier David Yarrow til Finansavisen.

Fra hedgefondforvalter til stjernefotograf

Yarrow jobbet som hedgefondforvalter i London i 18 år før han forlot finansbransjen, og startet å fotografere på fulltid i 2012. Nå er han tilbake i Oslo. To år etter den forrige salgssuksessen.

– Det er forskjell på fotokunst og andre fotografier. Jeg vil at folk skal se på bildene mine og synes at de er så vakre at man vil ha de på veggen.

NATURLIG: Britiske David Yarrow er spesielt kjent for de kunstneriske bildene hans i svart hvitt fra naturen. Dette bildet av fire elefanter er et av Yarrow sine favoritter. Foto: David Yarrow

Yarrow står i kjelleren til Fineart, med svart frakk og mørke solbriller på hodet. Omringet av sine egne store, innrammede fotografier. Nesten samtlige er i svart hvitt. Et par dager før utstillingen åpner går han rundt i lokalet og gir instrukser på hvor og hvordan bildene skal henge. De ferskeste fotografiene er tatt for et par uker siden i Sør-Afrika. Selv er han er spesielt glad i et av bildene med fire elefanter kommende mot han, til 550 000 kr. 

– Jeg begynte med fotokunst fordi jeg så at fotografibransjen var i endring. Bransjen beveget seg bort fra presse, og mot kunstbransjen.

Yarrow-feber i Oslo

På torsdag åpnet utstillingen som varer en knapp måned, og før åpningen hadde galleriet allerede solgt bilder for syv millioner kroner. Like mye som før åpningen i 2017. Totalt skal nærmere 60 kunstverk selges, og verkene varierer i pris fra 77 000 kroner og opp til 950 000 kr. 

– Oslo er en av de byene jeg selger mest i. Jeg skal besøke 25 byer i høst, og London er den eneste byen jeg selger mer i enn Oslo. Jeg selger bilder for omtrent 200 millioner kroner i året, så hvis denne utstillingen selger like godt som i 2017 står Oslo-utstillingen for ti prosent av salget mitt, sier fotografen.

– Hvorfor selger du så godt i Norge?

– Det er vanskelig for meg å si, men nordmenn virker over gjennomsnittet sofistikerte, utdannede og har god økonomi. Og Fineart har et stort nettverk.

NY DRAKT: Skur 13, som tidligere var prydet av Pushwagners kunst, har fått ny drakt og fotografiene til David Yarrow dekker hele eksteriøret. Foto: Galleri Fineart

– Men har nordmenn peiling på fotokunst, eller er det lette å overtale?

– De er hvertfall ikke lette å overtale. Jeg tror nordmenn har peiling.

– Hvordan kan man selge et fotografi for nesten en million kroner?

– Jeg selger kun 12 verk av hvert fotografi, så de blir eksklusive. Og jeg er veldig opptatt av kvaliteten på trykket og rammen. Vi har flyttet trykkingen av bildene fra London til LA for å få den beste kvaliteten.

Finansmiljøet er blant de største kjøperne

– Vi ble tatt fullstendig på senga. Vi visste at Yarrow var unik, men slike tall hadde vi ikke drømt om, sier daglig leder i Fineart, Rolf Stavnem, når han snakker om salget i 2017.

Han tror suksessen til Yarrow ligger i at han tar unike bilder som ingen andre tar.

– Dette kan fort bli den mestselgende utstillingen i Norge i 2019.

– Hvorfor valgte dere å ha en ny utstilling med David Yarrow i år?

– Dette var en vanvittig suksess sist gang han var i Norge. Og David Yarrow er et enda større navn nå. Han har fått mange tilhengere i Norge, og presenterer i 40 av de beste galleriene i verden. Det gjør også at prisene hans stiger.

Oslo er en av de byene jeg selger mest i.
Fotograf David Yarrow.

Stavnem forteller at det ved siste utstilling var blant annet flere store kunstsamlere og deler av finansmiljøet i Oslo som kjøpte verkene til Yarrow.

– Men markedet er ikke mettet. Det er et sug i markedet etter Yarrow.

David Yarrow

  • 53 år
  • Britisk fotokunstner
  • Fotograferer hovedsakelig natur og ville dyr.
  • Selger kunstverk for omtrent 200 millioner kroner i året.
  • Oslo er et av stedene han selger mest.
  • Har utstilling hos Fineart i Oslo fra 17. september til 13. oktober.
 

I 2018 omsatte Fineart for rett under 43 millioner kroner, og endte med et årsresultat på nesten tre millioner.

– Tallet man ser i offentlige registre er kun provisjonen vi sitter med. Omsetningen ut av galleri var 69 millioner kroner.

I år går det i samme retning.

– Det ser lovende ut. Vi ligger nok an til å omsette for like mye som i fjor eller litt mer, men mye avhenger av høsten. Fotokunst tiltrekker seg et litt annet publikum. Mange samlere er opptatt av fotokunst og også unge kunder viser en spesiell interesse for foto.

margrethe.hegnar@finansavisen.no

kunst
fotografering
millionoverskudd
Nyheter
Lørdag
Kultur