Kjemper for å holde butikkene åpne

Trond Bentestuen kjemper for å holde bemanningen oppe og unngå reduserte åpningstider i Rema 1000-butikkene. Erfaringen fra forsvaret har kommet godt med denne uken.

HAR TRENT: For noen uker siden handlet det om markedsandeler. Nå handler det om å holde hjulene i gang på et kriserammet Norge. Trond Bentestuen leder Rema 1000 Norge. Foto: Foto: Iván Kverme

En oktobermorgen i 2008 ventet et stort pressekorps utenfor DNBs lokaler på Aker Brygge. Finanskrisen var godt i gang og Økokrim gjennomførte en razzia hos DnB NOR Markets, etter mistanker om innsidehandel. 

Ut av døren kom kommunikasjonsdirektør Trond Bentestuen. De neste ukene skulle bli hektisk både for ham og banken.

– Finanskrisen kan ikke sammenlignes med det som treffer oss nå. Jeg føler vi tar omtrent ti avgjørende beslutninger hver eneste time, sier Bentestuen i dag.

Denne uken har det handlet om å holde hjulene igang i den samfunnskritiske forsyningen av mat. Bentestuen er adm. direktør i Rema 1000 Norge og har ikke bare kjempet for å holde forsyningen av dopapir oppe.

Vi har kjørt hardt og nå ser vi at det er mange som begynner å bli slitne.

Tidligere i uken gikk han ut både i VG og på NRK for å mane til fornuft. Handle, ikke hamstre. «Vi er forberedt, vi er klare, og vi skal gjøre vårt ytterste for å holde hjulene i gang».

– I denne fasen har det handlet om å ta vare på folk. Vi har kjørt hardt og nå ser vi at det er mange som begynner å bli slitne. Jeg må minne folk om at de må sove og spise.

Bentestuen gikk befalsskole og ble troppsjef i Hans Majestet Kongens Garde. Den erfaringen kommer godt med nå.

– Er man trøtt og overarbeidet tar man dårlige beslutninger. Den mest grunnleggende ledererfaringen, ta vare på de rundt deg, det har jeg med meg fra forsvaret.

Han tror ikke at alt er over om noen uker.

– Dette er ikke en 100 meter. Det er et maratonløp. Krisen vi er inne i nå kommer til å vare lenge.

FINANSKRISE: I 2008 måtte Trond Bentestuen håndtere et kobbel av journalister, etter at Økokrim hadde siktet to medarbeidere i DnB NOR Markets for innsidehandel. Foto: Jone Frafjord

Trene, trene

Kriseerfaringen har kommet godt med denne uken.

– Det er ikke bare min kriseerfaring som kommer til nytte nå. Vi har flere andre ledere i organisasjonen som har denne erfaringen. Det har vært utrolig nyttig.

Rema 1000 Norge har lenge hatt et beredskapsopplegg. De har til og med hatt øvelser. De har ikke trent på pandemier, men andre typer store hendelser som kan ramme samfunnet.

– Det viktigste er at du har trent på krisesituasjoner, ikke hvilken type hendelse du har trent på.

Det meste er under kontroll hos dagligvarekjeden.

– Status hos oss nå er: Vi har kontroll på varestrømmen. Vi har kontroll på produksjon av varer og drikke. Vi holder dørene åpne.

Men det er en ting han ikke har kontroll på. Viruset.

– Vi ser nå at sykefraværet øker. Vi skal greie å holde butikkene åpne, men det er også en kamp. Vi jobber sammen med NAV og Reitan Convenience for å rekruttere nye inn. Hvis det blir akutt kan det bli aktuelt å redusere åpningstidene, sier han.

– Hvor langt unna er vi at dagligvarebutikker må korte inn åpningstidene?

– Der vi er nå har vi kontroll på bemanning. Men vi ser at sykefraværet øker. Det er en løpende problemstilling.

Bentestuen har denne uken hatt mye kontakt med myndighetene.

– Jeg er opptatt av at vi som nasjon må opptre koordinert. At vi lager retningslinjer, slik at vi ikke får kaos på tvers av kommunegrenser og fylkesgrenser. Nasjonale myndigheter må nå gi klare føringer.

Litt Paradise Hotel

– Hva med deg. Har du fått sove?

– Jeg har et triks. Ta en time med Paradise Hotel, sier Bentestuen, halvveis på spøk.

– Du kan ikke sitte med telefoner og eposter helt frem til du legger deg. Jeg må gjøre noe annet den siste timen. Et dårlig TV-program eller en løpetur.

Også er det kostholdet.

– I krisetider er det veldig nærliggende å ty til junkfood. Da er det viktig å huske at kostholdet er avgjørende for å holde ut.