Nedsmeltingen

Han hadde 10.000 til 15.000 gjester i uken og en egen film på kino. Så ble alt mørkt.

BARE MINNER: Helge Bonden, sjef for Skistar i Trysil. Dette bildet ble tatt før destinasjonen ble stengt.  Foto: Andreas Klemsdal

– Vi håper på kinosuksess, sa Helge Bonden til Finansavisen i februar. Skistar Trysil hadde nemlig vært med å sponse nyinnspillingen av «Fjols til fjells» som skulle gå på norske kinoer. Det ble kortvarig moro.

– Det har vært noen uvirkelige og krevende dager for oss alle. På grunn av smittesituasjonen fikk vi beskjed av Trysil kommune om at vi måtte stenge skianlegget og det meste av vår virksomhet den 13. mars. Selv om dette er både trist og utfordrende for oss alle, er det nødvendige tiltak fra myndighetene som vi støtter fullt ut. Liv og helse må gå først, sier Bonden i dag.

Årets vintersesong fikk derfor en brå slutt både for gjestene og ansatte.

– Vi har i denne ekstraordinære situasjonen vært nødt til å permittere veldig mange ansatte, og flere vil oppleve å bli permittert i tiden fremover. På fredag varslet vi 410 sesongansatte om permittering. Denne uken og neste uke vil ytterligere 45 fast ansatte bli berørt av permitteringer, forteller han.

Likevel mener han å bli møtt med stor forståelse.

– Folk stiller opp og yter en ekstra innsats, og tar sitt ansvar i den felles dugnaden vi er inne i. Det er selvsagt stort behov for informasjon, og mye tid brukes derfor på å snakke med, eller sende ut informasjon til ansatte.

Denne uken har det også handlet om å håndtere alle gjestene som skulle komme.

– Gi tydelig informasjon til alle våre ansatte, for å skape minst mulig usikkerhet og hjelpe de på best mulig måte. I tillegg er det fokus på å påvirke myndighetene, slik at vi får gode støttetiltak både til virksomhetene og de ansatte i reiselivet generelt og Trysil spesielt.

Det er enkle ledertips som kommer fra en sånn erfaring.

– Å holde hjertet varmt og hodet kaldt, og stå sammen.