Nostalgiske trender

Her er åtte vårtrender å se frem til, så snart hverdagen er tilbake. I mellomtiden er det lov å la seg inspirere av catwalken, som blant annet viser lårkorte shortser og smaken av Miami.

MOT LYSERE TIDER: Dorothee Schumacher er en av designerne som kan prege våren. Foto: Markus Schreiber
Lørdag

Rundt 1950 dukket den kjente Ivy League-stilen opp, preppy samt avslappende antrekk vandrende rundt på private amerikanske campus. Studentene som bar stilen ble ofte omtalt som litt nedpå og avslappende, da de matchet dressjakker med bermudashortser, og gikk i dress sammen med sko som var ment for tennisbanen. I år har universitetsstilen spredt seg til catwalken. Det er ikke mye som har endret seg fra 50- og 60-tallet, noe både Hermes, Tommy Hilfiger og Marni beviser.

Et par tiår etter, nærmere bestemt i Miami, dukker nok en stil opp. Nå er det duket for romantiske pastelltoner, loafers på stranda og drastiske v-halser. Antrekket var ofte toppet med et par solbriller av typen aviator, gjerne merket Ray-Ban.

Denne sesongen er det lov å bruke Florida-stilen gatelangs i storbyen her hjemme, samt på hytta. Spoler man frem til 2000-tallet, var det supermodellene som ga en inspirasjon. Ikke overraskende tronet britiske Kate Moss øverst.

Hun ble ofte sett på festivaler iført lårkorte shortser og Hunter-støvler, en stil man ikke kommer unna i sommer. Støvlene kan gjerne legges på hyllen, men shortsene er kopiert av motehus som Saint Laurent, Chanel og Isabel Marant. For å kunne bruke shortsen utenfor sommerens festivaler, som mest sannsynlig blir avlyst, kan den styles med dressjakker, formelle skjorter og iøynefallende belter.

Vårens trender er preget av nostalgi. Er man heldig finner man hele vår- og sommergarderoben gjemt på loftet. Om ikke bugner butikkene over med nye varer så snart dørene åpner.

FOR HAN

Ivy League 

Tilbake på universitetet! I vår skal Oxford-skjortene, collegegenserene og den preppy universitetsstilen frem. Motehus som Hermes og Marni har designet flere ulike plagg i retningen, noe som gjør plaggene ekstra eksklusive og mest sannsynlig egnet for hverdagen. Stilen omtales som litt lat, da blazere, pene skjorter og fancy sko ofte blir stylet sammen med grå hettegensere og enkle t-skjorter. Laid back, med andre ord.

SCOTT FRASER COLLECTION: Jakke i merinoull, 2.360 kroner

Miami Vice 

Pastelltoner er tilbake i vinden, og tar en kanskje tilbake til Miami på 80-tallet? Fargekoden er ikke alt for vågal da den ikke skriker, og kan derfor brukes i ulike settinger. Fargekoden kan mest sannsynlig brukes sammen med resten av basegarderoben, og gir en fin liten tvist til antrekket så snart temperaturen blir varmere. Om man ikke ønsker å gå med pastelltoner fra topp til tå, kan man heller velge seg ut et plagg som kommer til å bli flittig brukt under sommermånedene. En overdel som en skjorte, en t-skjorte eller en dressjakke er fine plagg å starte med.

FRESCOBOL CARIOCA: Skjorte fra Mrporter.com, 2.500 kroner

Lett på tå 

På tide å komme seg opp i høyden. Vi snakker ikke platåsko, men er heller ikke langt unna. Både sneakers, loafter og sandaler kan godt å ha litt tykkere såle i år, noe som kommer godt med om man synes man mangler noen centimeter. Skoene skal i alle fall være svært komfortable, noe som gjør at man denne sesongen kan ta beina fatt. Se etter merker som adidas, Puma, New Balance, Gucci eller Marni.

CONVERSE: Sommersko, 1.200 kroner

Ut på tur

Louis Vuitton, Fendi og Off-White viste tydelige hint om hvordan man skal kle seg på tur i år. Heldigvis har nordmenn allerede godt med turutstyr, noe som gjør at man ikke trenger å bruke rundt 10.000 kroner på en ny sekk – eller fashionable tursko man er redd for å ødelegge. Det er likevel tid for å kle seg som om man skal ut i skog og mark, selv i byen. I og med at ferien blir noenlunde annerledes i år kommer trenden godt med.

SALOMON: Sekk, 940 kroner

FOR HENNE

Når størrelsen teller 

Endelig er tar de praktiske veskene over for veskene som fungerer best til pynt. Motebildet går nå fra mikrovesker til vesker av størrelsen XXL. Merkevarer som Bottega Veneta og Cult Gaia har falt for trenden, og serverer luksus i form av store skinn- og stråvesker. Førstnevnte har en stiv pris, men til gjengjeld får du alle eiendelene med deg. I tillegg er veskene tidløse, noe som gjør at de lever til evig tid. Trenden er for både han og henne, så her gjelder det å finne en veske som passer begge kjønn.

BOTTEGA VENTA: Veske fra vårkolleksjonen til det italienske motehuset. Foto: Bottega Veneta

Lårkort 

Kanskje ikke den mest brukervennlige trenden om man bor i storby, men det er bare å ønske hotpantsen velkommen tilbake. Det er shortsen à la Kate Moss fra 2000 de fleste av motehusene har prøvd å kopiere. For å style shortsen hakket mer formelt, er den fin til en blazer, en oversized skjorte og et par flate sandaler. Skal man på ferie, trenger ikke stylingen å sitte like bra. Da kommer man langt med en bikinitopp.

SAINT LAURENT: Denimshorts hos MyTheresa.com, ca 9.500 kroner

Vis midjen 

Hvis man ikke er så glad i å kaste seg på de største trendene, finnes det heldigvis lettere trender å teste ut. Et belte er noe de aller fleste har i garderoben, og bruker fra tid til annen. Tenk enkelt, et belte kan sprite opp et antrekk man allerede har fra før. I år skal beltene helst komme i fletter eller i tau, og skal knytes lett rundt midjen. Gjerne sammen med en dressjakke, eller en sommerkjole.

LOEWE: Belte, pris ved forespørsel

Lin 

Et materiale som hører den milde årstiden til er lin. Stoffet puster, er slitesterkt og passer fint til både formelle og mindre formelle settinger. I nyere tid har det også vært populært å dukke opp i sommerbryllup iført lindress for menn – en tilbakelent og fin kleskode. For det motsatte kjønn finnes det et bredt utvalg av ulike plagg, og gjerne matchende sett. Se mot merker som Dorothee Schumacher, Sleeper, Aiayu og Isabel Marant for gode kvaliteter og tidløse snitt. Merk at stoffet krøller lett, noe som kan være greit å ha i bakhodet.

DOROTHEE SCHUMACHER: Skjørt, 5.950 kroner
Lørdag