+ mer
SELVPLUKK: På Milla Boutique på Aker Brygge kan man sette sammen sin egen bukett. Her gjelder det å være kreativ. Sluttsummen på kvasten blir noe dyrere enn i en blomsterbutikk, men til gjengjeld kan den vare livet ut. Foto: Ida Bjørvik

Interiørtrend: De tørkede blomstene er tilbake

Glem de knitrende tulipanene og roseoppsatsen. Nå har den udødelige blomsterbuketten kommet tilbake på banen.

– I år har trenden kommet med en ny innpakning. Buketten utstråler noe annet enn den typiske tørkede rosen vi tidligere så på vitrineskapet, starter Marte Gulli, eier av bedriften Tørka Blomster.

Pampas, brudeslør og setaria-strå har inntatt både vinduskarmer og flere blomsterforretninger den siste tiden. Trenden med tørkede blomster døde brått på 90-tallet, men i år har den fått ny giv – mye takket være bevisste kunder og bildedelingstjenesten Instagram. 

Nå skal man vike bort fra de sterke fargene man finner på de mest hjemmekjære blomsterbukettene, og heller se seg fornøyd med naturlige, etiske og organiske strå, palmeblader og foreldede blomster. For 25 år siden var det mange frustrerte fruer som kalte trenden støvfangere, noe som ikke er vanskelig å forstå, men med det voksende miljøperspektivet er det bedre å skulle tørke støv av blomster enn å gå til innkjøp av fredagsbuketten hver eneste uke.

ORIGINAL VRI: - Alt kan bli vakkert i riktig sammenheng, sier Marte Gulli bak Tørka Blomster. Du finner universet hennes under @torkabomster på Instagram, hvor det hele startet. Foto: Christoffer Myhre

– Alle trender kommer jo tilbake, men her ser vi tydelig at det handler om mer. Tørkede blomster har kommet på ny, mye grunnet den bærekraftige livsstilen. Kundene tenker annerledes når de først kjøper ting enn bare for noen år siden, sier Gulli.

BLOMSTEREKSPERT: Marte Gulli er selvlært, selv om hun har vokst opp med en familie som var svært opptatt av vekster. Familien på Sørlandet drev rosegartneri, og hennes tippoldefar var gartner for kongen, hvor han blant annet utviklet nye frø og blomsterarter. Om ikke lenge åpner hun butikken Carousel på Grünerløkka. Foto: Christoffer Myhre

Fremtidig Blomster-Finn

Tørket botanikk er ikke bare populært i hjemmet. Den gryende trenden er blitt observert i alt fra vindusinstallasjoner, i bryllup og til bruk på eventer. Det er her Gulli har fått napp, som for få måneder siden etablerte seg som selvlært blomsterdekoratør. Prosjektet hennes startet ved en tilfeldighet, og som raskt vokste seg til et slags fenomen på Instagram. Der deler hun daglig bilder av ulike buketter og kvaster – og kan fort bli kjent som en fremtidig Blomster-Finn.

SPRER SEG: Tørket botanikk er ikke bare populært i hjemmet. Den gryende trenden er blitt observert i alt fra vindusinstallasjoner, i bryllup og brukt på eventer. - Det som er så fint med tørkede blomster er at de kan stå overalt da man ikke trenger å tenke på verken luftkvalitet eller lys, tipser Marte Gulli. Foto: Christoffer Myhre


– Jeg har nok vært med på å få blomstertrenden litt raskere til Norge på grunn av Instagram-kontoen min, velger Gulli å tro. I vår tar hun skrittet videre og åpner sin første butikk på Grünerløkka sammen med gjenbruksbutikken Tnx.next. Sammen skal butikken Carousel være et møtepunkt for miljøvennlig innredning til hus og hytter. 

– Jeg ser ikke på dette som noe forbigående tendens da jeg hele tiden prøver å være nyskapende. Akkurat nå ser man tørkede blomster over alt, men det handler ikke bare om å gå etter trendbildet. For min egen del gjelder det å utfordre den gamle skolen. Jeg går ikke etter boken når jeg setter sammen buketter, men prøver å bruke blomstene på en annen måte. Litt rotete perfekt-uperfekt, om det er lov å si. Jeg tror det fenger folk, sier hun.

Blomstene som gjør seg i tørket form

Amaranthus – en dramatisk plante som skiller seg ut, særlig i tørket tilstand. Oppsatsen gjør seg spesielt godt om man ønsker kreasjoner som henger fra tak og vegger. Blomsten blir ofte kalt revehale på grunn av de lange og nesten hårete røde bladene. 

Hortensia – en velkjent plante her til lands. De fleste hortensia-buskene finner man fra en til tre meter, og kommer fra Asia, Nord-Amerika og Sør-Amerika. Blomsten gjør mye ut av seg grunnet størrelsen, er fin alene, men også med andre sorter. Planten kan dessuten skifte farge. Ved lav PH-verdi i jorda, blir fargen blå eller lilla.

Asparagus plumosus – blir ofte kalt blondebregne eller slørasparges. Det er en bregnelignende plante som minner som slør, og passer derfor perfekt til tørkede kvaster, alene eller sammen med andre typer sorter.

Cotinus – også kalt parykkbusk eller smoke tree, som fra avstand kan se ut som små røykskyer. De er derfor svært iøynefallende om de blir brukt i blomsterbuketter. Den opprinnelige fargen er blekgrønn, men kan også farges etter ønske.

Gypsophila – som i tillegg går under navnet brudeslør, er ikke uvanlig i norske hjem. Det minner ofte som en drømmende sky av små blomster som kommer i ulike fargetoner. Fra gammelt av ble blomstene ofte brukt sammen med rosebuketter. Pteridopsida – Bare i Norge finnes det over 45 ulike arter fordelt på 12 familier og 21 slekter. Sorten hengeving er vanlig i skogen over hele landet, og gjør seg også på stuebordet. Selv om enkelte ser på planten som ugress, kan det løfte estetikken i ethvert hjem – eller i et butikkvindu.

Miljøet må med

Gulli importerer blomster og strå fra ulike leverandører utenlands. Hun bestiller store kvanta, og passer på så ikke leverandørene bruker fargemidler som skader miljøet. Blomstene er dyrket uten drivhus, og varer for evig. Hun har allerede blitt kjent for sine originale fargevalg, og viker bort fra trenden om at alt skal være enten sort, hvitt eller beige. 

– I tiden vi er i nå tror jeg det er ekstra viktig med farger i hjemmet. Bukettene mine kan også bestilles privat – og brukes som et slags midtpunkt i et rom, tipser hun. Tendensen er ikke bare å se i vaser. Den har for lengst vokst seg ut av de opprinnelige bruksområdene og er å se på både vegger, tak og hengende i lamper.
– Det som er så fint med tørkede blomster er at de kan stå overalt da man ikke er avhengig av å tenke på verken luftkvalitet eller lys. De blir lett en del av interiøret, og er ekstra fine å bruke på mer uvanlige flater i huset, som på nattbordet eller som en del av en bildevegg, sier Gulli.

SPRER SEG: Tørket botanikk er ikke bare populært i hjemmet. Den gryende trenden er blitt observert i alt fra vindusinstallasjoner, i bryllup og brukt på eventer. - Det som er så fint med tørkede blomster er at de kan stå overalt da man ikke trenger å tenke på verken luftkvalitet eller lys, tipser Marte Gulli. Foto: Christoffer Myhre

U-sving

Interiørbutikken Milla Boutique i Oslo har lenge hatt fokus på grønne planter, men har nå opplevd en økt etterspørsel når det kommer til den botaniske trenden.
– Det er nok en trend som folk ikke trodde kom til å se dagens lys igjen, men der tok man feil. Noe av grunnen til at jeg tror trenden nå har tatt en u-sving er det globale bildet. Vi ser mye av naturmaterialer, jordfarger og støvete farger med bevegelse, sier Malin Grette Myrvollen, og forteller at en av årets store interiørretninger handler om akkurat dette, å trekke naturen inn i rom. Hun sier mange velger å gå bort fra friske planter og blomster som tar mye oppmerksomhet. Nå skal kvastene skal være en del av interiøret – og leve til evig tid.

Malin nevner sortene pampas, eukalyptus, brudeslør og lagurus som populære, og som man ser mye av i disse dager. Sortene er dekorative alene, men også sammen. 

FAVORITT: - Eukalyptus har lenge vært en favoritt, og får en lys grønntone som også kan tippes over til lilla etter noen uker, tipser Malin Grette Myrvollen fra Milla Boutique. Foto: Ida Bjørvik

– Poenget hos oss er at folk skal kunne mikse buketten sin selv. Sluttprisen er noe høyere enn hos en blomsterforhandler, men til gjengjeld så holder den seg lenger samt at den er mer personlig, sier hun, og nevner hortensia som en personlig favoritt.
– De er store, kommer i ulike fargetoner og gjør mye ut av seg. De er også fine til større oppsatser og såkalte blomsterskyer man ser mye av. Bytt de ut med lampen over spisebordet, eller lag din egen veggpynt, tipser Myrvollen.

Lørdag