+ mer
Dom Pérignon: DP er forkortelsen av en verdens mest kjente varemerker. Foto: Svein Vinofil Lindin

En strålende, ny årgang kommer i august

2010-årgangen av Dom Pérignon leverer i verdensklasse.

Munken Pierre Pérignon døde i 1715 og rakk aldri å drikke vinen som er oppkalt etter ham. Likevel har Dom Pérignon siden 1921 vært en ikonisk champagne i luksussegmentet. 99 år senere er det fremdeles status å selge Dom Pérignon i restauranter og vinbutikker. Nevnes i tillegg årgangene man har smakt, får man en viss form for status i vinøse miljøer. Få andre merkenavn er så kjent i vinverden som DP, navnet vinkjennere bruker på det ikoniske merket. 

2010-årgangen leverer 

Nøkkelordene til Dom Pérignon er for oss kontinuitet, tilgang på de beste druer og ekspertise til å lage fantastisk vin i stor skala. Det er ingen offisielle tall på hvor mange flasker som produseres hvert år, men sannsynligvis flere millioner flasker. Og svært få er kjent med hvordan Dom Pérignon greier å opprettholde kvaliteten år etter år. Finansavisen har smakt den første flasken med 2010-årgangen i Norge, og må erkjenne at vinen har både smak, konsentrasjon og glamour til fortsatt å kvalifisere til en av verdens beste i sitt segment. Spesielt om man også tar hensyn til volumet som lages.

Varenr: 232101
Dom Perignon Brut 2010
Lys, grønngul farge. Små bobler. Modent, grønt eple, steinfrukt og sitrus/mandarintoner på duft og smak. Konsentrert, vellaget og legendarisk vin. Fyldig, rik syrlighet og lang ettersmak. Server gjerne i store tulipanglass. 54% Chardonnay og 46% Pinot Noir. Disgorgement 15.februar 2019. 5 g/l dosage.  
Passer til: Fisk, skalldyr og som aperitif. Pris:1 549,90 kroner (bestilling). 
Poeng: 94
2010 årgangen er forventet i salg medio august 2020.  Importør: Moët Hennessy Norge. 

Det er ingen selvfølge at Dom Pérignon lanseres i hver eneste årgang. Vanligvis går seks årganger inn på hvert tiår. I 2010 gikk det nesten galt. Ifølge kjellermester Vincent Chaperon var det en kamp mot klokken under innhøstingen det året. Med de laveste temperaturene siden 1996, ble første del av 2010 en prøvelse for enhver vinmaker i Champagne. Vinterfrost og en kjølig vår preget de første månedene. Deretter fulgte en middels varm og usedvanlig regnfattig sommer. I august endret det seg dramatisk der pinot- druene vokste.

LANG LÆRETID: Etter 13 år hos Dom Pérignon som «læregutt», tiltrådte Vincent Chaperon som kjellermester i 2018, etter at den legendariske Richard Geoffroy gikk av med pensjon etter å vært kjellermester siden 1990. Foto: Harold de Puymorin

En bragd

På 48 timer falt det regn som normalt tilsvarer det som kommer i løpet av to måneder. Kombinasjon sensommervarme og den store mengden nedbør satt fart på modningen av druene og innhøstingen for syrenivået sto i fare for å falle. Punktplukking av druene måtte til og dramatiske valg måtte tas i løpet av få timer. Store deler av pinot noir-druene ble etterhvert rammet av botrytis soppinfeksjon. I ytterste konsekvens kan det føre til at druene blir kastet om ikke kvaliteten er høy nok.

Vinmonopolet på Skøyen selger mest

Salgstallene i Norge de tyve siste årene viser en beskjeden start på 1.357 flasker i 2000 til salget fikk en topp i 2016 med 5.029 flasker før det stabiliseres på snittet etter 2010 på rundt 3.300 flasker i året.

Selger mest

Vinmonopolet som må defineres som det mest sentrale, er Skøyenpolet i Oslo. Hele 669 flasker ble solgt i 2019 , og Aker Brygge og CC Vest solgte i underkant av 500 flasker tilsammen. Trenden viser det samme i 2020. Ifølge kategorisjef Trond Erling Pettersen i Vinmonopolet, har Skøyen så langt i år solgt mest med 665 flasker, etterfulgt av Aker Brygge og Frogner med 549 flasker tilsammen.

Vinmonopolet

– Vi kjempet mot klokken i dagevis, kan Vincent Chaperon fortelle Finansavisen under lanseringen av 2010-årgangen. 

– Etter min mening er det bragd at 2010-utgaven ble en realitet. Vi var lenge overbevist om at hele innhøstingen av pinot noir-druene gikk tapt på grunn av regnet. Vi mistet mye, men mange av druene ble også reddet og dermed også 2010 årgangen.

Beste på 30 år

– Chardonnay-druene greide seg derimot langt bedre med perfekt modning. Vi har ikke hatt bedre fyldighet, konsentrasjon og balanse på minst 30 år i våre vinmarker sier Vincent Chaperon i en smaking denne uken. 

En flaske Dom Pérignon er alltid en årgangschampagne og blandingen består vanligvis av en 60/40 deling av henholdvis pinot noir og chardonnay, så Dom Pérignon var fullstendig avhengig av begge sorter for å kunne levere tradisjonen videre. 

Dom Pérignon og James Bond

Champagnen Dom Pérignon satte tidlig standarden i produktplassering. I den første i den første James Bond-filmen, «Dr. No» fra 1962, blir Bond tilbudt en Dom Pérignon årgang 1955, men kvitterer med å si at han foretrekker 1953-årgangen. Det samme gjøres i filmen «The Man With the Golden Gun», hvor Bond får servert en Dom Pérignon fra 1964, men uten å nøle trekker frem at han foretrekker 1962-årgangen.

ALLTID INNERTIER: Dom Pérignon løfter enhver smaking Foto: Dom Pérignon

Premium
Lørdag
Vin