+ mer
STYR PÅ FLASKENE: Heidi Iren Hansen er blitt kjent i vinbransjen for regnearkene sine. Et ekstremt grundig analysearbeid, i kombinasjon med talent, gjør at hun nå kan kalle seg «Master of wine». Foto: Andreas Klemsdal

Heidi Iren Hansen (32) er vinens superanalytiker. I dag ble hun «Master of wine»

Som den sjette i Norge kan Heidi Iren Hansen i dag kalle seg «Master of wine». Konkurranseinstinktet ble vekket på en møkkete trail-motorsykkel i Trøgstad.

Trene, trene og atter trene.

Ikke på motbakkeløp, knebøy eller langskudd. Heidi Iren Hansens (32) treningsøkter fortoner seg ganske annerledes. Hun gjør noe de færreste vil forbinde med et systematisk arbeid med å forbedre prestasjoner.

Hun åpner en vinflaske. Så åpner hun en til og en til. Hun heller vinen i glass. Lukter, betrakter, smaker.

– De seneste årene har jeg trent som en toppidrettsutøver. Om kveldene, etter jobb har jeg gjerne hatt to timers-økter, forteller Hansen.

Det har gitt resultater. I dag klokken 11 fikk Heidi Iren Hansen beskjeden: «Bestått».

Hun kan nå som den sjette i Norge kalle seg Master of Wine (MW). Og hun er den yngste i Norge som har fått tittelen. På verdensbasis er det nå 409 personer i 30 land som har denne tittelen. MW er ikke en akademisk grad, men en kvalifikasjon som utstedes av det prestisjetunge The Institute of Masters of Wine i England. Den koster millioner og krever flere år med arbeid. For Hansen har det vært en utrolig krevende prosess. Mer om det senere.

32 år: Heidi Iren Hansen er den yngste i Norge som har oppnådd den høythengende tittelen «Master of wine». Foto: Andreas Klemsdal

På to hjul

Hansen har på ingen måte vokst opp på en herregård med stor vinkjeller. Hun bodde i Trøgstad i Østfold og hobbyen var trail - en motorsykkelidrett. Hun var lenge ganske god, men etterhvert sto hun ikke lenger på pallen.

– Jeg har et utpreget konkurranseinstinkt. Jeg gjorde det ganske bra i trail og det var min greie, men etter hvert ble jeg opptatt av å gjøre det bra på skolen. Da jeg oppdaget at jeg ikke lenger var en av de beste i idretten la jeg den vekk.

Veien inn i vinverden gikk via maten. Hansen var kokkelærling og hadde ikke noe spesielt forhold til vin. Men etterhvert fikk hun en læremester som var utdannet vinkelner og skjønte at det var en viktig del av det å tilby en opplevelse til folk.

– Jeg slapp å gå den veien mange andre har gått, via å drikke de dårlige og enkle vinene som var storselgere for en del år siden.

Tre vintips

Heidi Iren Hansen deler her tre vintips. Hun har valgt seg ut noe ukjente druer (silvaner og chenin blanc), et veldig prisgunstig vinland (Sør Afrika) og en moderne og frisk stil fra en region som har blitt stemplet som noe gammeldags (Rioja).

Juliusspital Würzburger Abstleite Silvaner trocken Erste Lage 2019

Silvaner er en flott matvin til litt rikere sjømat- og grønnsaksretter samt hvitt kjøtt, men kan gjerne også nytes uten mat. Juliusspital er en av de beste produsentene av denne druen i Franken i Tyskland og denne vinen er fra en av regionens bedre vinmarker. Aromatisk kan den minne noe om Østerrikes güner veltliner, men med en litt rikere og fyldigere tekstur.

Stellenrust Old Bush Vine Chenin Blanc 2019

Chenin blanc fra Sør Afrika kan i en vin som dette minne noe om en eikelagret Chardonnay med delikate toast, smør og nøttetoner, men med en noe mer syrefrisk og lett tekstur. En veldig prisgunstig matvin som også vil utvikle mer komplekse aromaer med 5-8 år i kjelleren.

LZ Rioja 2018

En moderne og fruktdrevet vin fra en av Riojas beste vinmakere Telmo Rodriguez. Ulik den eikedrevne, klassiske rødvinen mange forbinder med Rioja, men en vin med nok fruktkonsentrasjon og lett tanninbitt til å møte høstens kjøttgryter og samtidig avrundet nok til å drikkes uten mat til.

I 2009 ble hun sommelier. Hun gikk ut som beste elev i sin gruppe.

– Jeg kan være ekstremt systematisk og strukturert. Etterhvert oppdaget jeg hvordan dette kunne brukes til min fordel. Jeg sørget for å være veldig sterk på teorien og leste mye hele tiden.

Etter å ha jobbet på mindre kjente restauranter tok hun et stort karrieresteg og ble hovmester på Refsnes Gods, en restaurant som er kjent for sin vinkjeller.

Hun skjønte at det var mulig å hevde seg innen forståelse og smaking av vin og begynte å delta på NM i vinkelner. Og i 2013 fikk hun en andreplass.

– Da fikk jeg blod på tann og tenkte at det var mulig for meg å ta dette faget enda videre.

Hun hadde da byttet jobb og blitt vinansvarlig ved Kulinarisk Akademi. Det var etter en litt grundig samtale med sjefen at hun fikk avklart at hun kunne satse videre. Hun ville nå den mest høythengende tittelen man oppnå i vinverden: Master of Wine.

– Det krever mye penger og det krever mye tid, derfor var det avgjørende å ha med arbeidsgiver på laget.

Krevende løp

Det er ikke hvem som helst som kan rusle inn hos The Institute of Masters of Wine. Det første man trenger er et anbefalingsbrev fra en som allerede har oppnådd tittelen. Deretter venter både essayskriving og blindtester. Men Trøgstads vinkjenner slapp gjennom nåløyet.

Veien til målet består av tre steg. Det første året består av seks innsendte oppgaver, som ender i en eksamen i juni. Denne eksamen består av både teori og smaking. Hansen sto med glans.

Nivå to og år to er det mest intense. Studentene må sende inn tre omfattende arbeider og bestå en krevende eksamen. Smakingen på nivå to er svært krevende.

« Det er ikke en utdannelse du skal kunne lese deg til. »

– Det er på denne delen at flest stryker. 25 til 35 prosent av studentene består teorien på nivå to. På smakingen på nivå to er det bare 10 til 20 prosent som består, forteller hun.

Under eksamen skal man i løpet av to timer og 15 minutter blindsmake 12 viner. Men man skal ikke bare smake dem, man skal skrive et godt stykke om hver av dem. En kort essay på hver. Der skal man redegjøre for blant annet druetype, opprinnelsesland, kvalitet og gjerne årstall for når vinen er produsert.

– Så i praksis har du to minutter på å smake og åtte minutter på å skrive, på hver vin. Du har ikke tid til å tenke før du skriver.

Det gikk ikke. Hun strøk første gang. Hansen oppdaget at hun måtte utvikle en egen teknikk for å kunne skrive - uten å tenke. Det tok tid å utvikle denne teknikken, men på tredje forsøk bestod hun blindsmakingen på nivå to.

– Det er ikke en utdannelse du skal kunne lese deg til. Det hjelper heller ikke å være vinmaker på en vingård og være ekstremt god på ett distrikt og kunne prosessen. Du må se og forstå hele verden og kunne identifisere og formidle dette.

HVORDAN BLI GOD: – Jeg mener de aller fleste kan komme til et høyt nivå ved å trene og trene. Det ligger nemlig mye teori bak smakingen. Kan du teorien har du gjort halve jobben, sier Heidi Iren Hansen. Foto: Andreas Klemsdal

Del tre av utdannelsen er en omfattende hovedoppgave. Hansen valgte temaet online vinsmaking, som da hun begynte på oppgaven ikke var veldig utbredt. Men med corona er det blitt det nye, store på vinhimmelen.

– Jeg har måttet gjøre om vinklinger flere ganger da temaet er blitt høyaktuelt.

Man regner med at rundt 300 studenter verden rundt til enhver tid forsøker å oppnå tittelen MW. Men det er bare 392 i verden som har greid det, og kan kalle seg Master of Wine. Det sier litt om hvor vanskelig det er.

– Evnen til å skille smaker. Hvor mye av det er en medfødt egenskap og hvor mye kan man trene opp?

– Jeg mener de aller fleste kan komme til et høyt nivå ved å trene og trene. Det ligger nemlig veldig mye teori bak smakingen. Kan du teorien har du gjort halve jobben.

En del av tilværelsen for Hansen består i å få meldinger fra venner og bekjente med spørsmål om vin.

– Det følger med dette faget og det må man bare ta sporty. Toppselgerne i Norge er laget for å være lett tilgjengelige for flest mulig. Det er smaker som skal favne så mange som mulig, ofte tilsatt mye sødme for at det skal være lett å drikke. Jeg elsker å finne viner som er gode kjøp i sin kategori. Det trenger ikke nødvendigvis være så dyre.

– Alt for mange drikker det samme hver gang.

Masterne holder sammen

De som er Master of Wine i Norge kjenner alle hverandre. Det er en gjeng som er langt mindre snobbete enn mange tror, mener Hansen.

– Det er et tett og godt miljø. Vi deler kunnskap. Alle vil at du skal bestå og vil at du skal lykkes.

Hansen er forøvrig blitt kjent i vinmiljøet for sin utpregede sans for struktur. Under NM i vinkelner i 2018 var hun en av arrangørene. Hansen sto for kjøreprogrammet. Det var overlevert de andre som var med på arrangementet i et regneark der ting var satt opp ned til nærmeste minutt. Thomas Giertsen var konferansier og så at tidsskjemaet røk. Da utbrøt han fra scenen:

– Hvor er hun exceldama!

Og nå er exceldama blitt Master of Wine.

Premium
Lørdag
Vin