+ mer
BLEND: Arcus har gravd dypt i Paradiskjelleren for å lage Opland Juvel. Resultatet er verdens dyreste akevitt. Foto: Jon Marius Nilsson/Arcus

Børsoppturen feires med verdens dyreste akevitt

2020 kan bli en etterlengtet opptur for Arcus. Samtidig byr selskapet på en verdensrekord, rett fra Paradiskjelleren.

Den norske brennevinsprodusenten Arcus ble børsnotert i 2016. Kursutviklingen har ikke vært noe å skåle for. Men i år går det riktig vei. Aksjekursen har lagt på seg rundt 14 prosent.

Da passer det fint å varte opp med en dyr julegave.

Arcus lanserer en akevitt utenom det vanlige. Navnet er Opland Juvel. Prisen er drøyt15.000 kroner for én flaske. Det gjør den til verdens dyreste.

Totalt skal det bare produseres 19 flasker. Det går rykter om at det skal leveres syv flasker til Vinmonopolet på Hamar og fem flasker til Aker Brygge.

FATENE: Bøkkerne har en viktig oppgave, når Opland Juvel blir til. Foto: Jon Marius Nilsson/Arcus

Mange sorter

Akevitt er en viktig del av Arcus virksomhet, med merkenavn som Gammel Opland, LINIE aquavit og Løiten aquavit. Men det mangler ikke på konkurranse i dette markedet. Det skal være rundt 300 akevitter i salg gjennom Vinmonopolet.

Skal det kalles norsk akevitt må den være laget av norsk potetsprit, destillert karve og/eller dillfrø og være modnet på fat i minst seks måneder. Lovverket krever minimum 95 prosent norske poteter for å kunne kalle produktet «norsk akevitt».

BEGRENSET. Kun 19 eksemplarer blir fremstilt av de dyre dråpene. Foto: Jon Marius Nilsson/Arcus

Skille seg ut

De fleste akevittene på Vinmonopolet ligger ganske likt i pris. Nå vil Arcus altså vise frem at det går an å gjøre norsk akevitt til noe eksklusivt.

Opland Juvel er en blend av Arcus’ eldste og mest eksklusive akevitter - noen datert helt tilbake fra 1929. Akevitten kommer fra den såkalte Paradiskjelleren. Her oppbevarer Arcus de edleste av årgangsakevittene. Flere av dem er laget i forbindelse med store begivenheter, som kongelige fødsler og bryllup.

– Vi har gått i Paradiskjelleren og plukket ut de beste årgangene. Det gir en fyldig, konsentrert og kompleks smak, sier senior produktutvikler i Arcus, Morten Thyregod Paulsen.

Opland Juvel har en alkoholprosent på hele 51 prosent.

– Men fordi den har en så fyldig munnfølelse så fremstår den som bløt og balansert, opplyser Paulsen.

Glasskunst

Akevitten blir levert i en munnblåst krystallkaraffel laget av Magnor Glassverk. Bak designet står norske Sverre Uhnger. Hver karaffel er nummerert og kommer i en treboks laget av hundre år gamle staver som en gang ble brukt til å modne Opland-akevitten.

SPESIALLAGET: Karaffelen kommer fra Magnor Glassverk Foto: Jon Marius Nilsson/Arcus

Tradisjonen med å lagre akevitt på eikefat er århundregammel i Norge. Fatene som er brukt til Opland Juvel kommer fra Jerez i Sør-Spania og har tidligere blitt brukt til å modne Oloroso sherry.

Kanskje kommer det en krystallkaraffel på bordet til hovedaksjonæren i Arcus? Det er Stein Erik Hagens Canica som er største eier, med rett over 40 prosent av aksjene. Han har i alle fall grunn til å skåle over at aksjekursen i brennevinsprodusenten endelig går riktig vei.

Arcus lager Opland Juvel. Foto: Jon Marius Nilsson/Arcus

Lørdag