+ mer
IKKE BARE TALL: Masayoshi Son er blitt betydelig rikere gjennom 2020. Foto: Bloomberg

Største aksjonær i Kahoot: Ser han gnisten i øynene kjøper han mer aksjer

Det ene elleville veddemålet etter det andre. Slik er japanske Masayoshi Son blitt en av verdens rikeste. Nå sitter 13.000 aksjonærer i en norsk børsrakett i samme båt.

Han hevder han kan se en egen gnist i øynene på gründere som virkelig vil endre verden. Og han trenger ikke lang tid for å oppdage den. I flere tilfeller har japanske Masayoshi Son investert milliarder etter møter som bare har vart i noen minutter. Og det ser ut til å fungere.

I løpet av 2020 ble japanske Masayoshi Son 16 milliarder dollar rikere.

Der Warren Buffett har bygget sten på sten, har Masayoshi Son bygget veddemål på veddemål. Men bortsett fra det er det flere likheter. Begge har vært glødende opptatt av å tjene penger siden ungdomstiden, og begge har endt opp blant verdens rikeste.

I løpet av fjoråret endte aksjonærene i den norske børsraketten Kahoot i samme seng som japaneren. Softbank, japanerens livsverk, er nå største eier i Kahoot, med litt over 13 prosent av aksjene.

Business fra barndommen

Masayoshi Son vokste opp helt sør i Japan, på øya Kyushu. Bestefaren hadde emigrert fra Korea. Faren var en altmuligmann, som drev med alt fra husdyr til kafé. Sønnen la seg stadig opp i driften. En dag foreslo han å gi ut kuponger som ga rett til en kopp med gratis kaffe. Markedsføringstrikset fungerte og farens kafé fikk flere faste gjester.

Allerede på ungdomsskolen var Son fast bestemt på å bli forretningsmann. Han utpekte sitt forbilde, Den Fujita, mannen som tok McDonalds til Japan. Son skal ha insistert på å få møte ham, og lyktes til slutt. Da Son spurte hva han burde satse på, svarte Den Fujita med ett ord: Computers!

16 år gammel flyttet Son til California, og gjorde unna videregående på rekordtid. Deretter gikk turen videre til University of California, Berkeley. I studietiden satte han seg et mål. Han skulle pønske ut én forretningsidé hver dag gjennom skoleåret. Og det ble ikke bare med tanken. Med hjelp av professor Forrest Mozer utviklet han en elektronisk oversetter som ble solgt til Sharp for 1,7 millioner dollar. Han startet også flere selskaper før han senere flyttet hjem til Japan.

En programvarebutikk

I 1981 etablerte han Softbank. Allerede den gangen trodde han av en rekke selskaper ville utvikle programvare til datamaskiner. Og selskapene kunne ikke stå på hvert sitt gatehjørne og selge hver sin programvare, mente han. Softbank skulle være butikken. Etterhvert utviklet Softbank seg til å bli et konglomerat med eierskap i en rekke selskaper, litt som Warren Buffetts Berkshire Hathaway.

Og Son hadde en nese for gode investeringer. Da IT-boblen begynte å bygge seg opp, hadde han investert 3 milliarder dollar i hele 800 tech-selskaper. For en kort periode i 2000 var Son, ifølge egne verdianslag, rikere enn Bill Gates. Men det varte ikke mange dagene. Softbanks markedsverdi falt fra 200 milliarder dollar til omtrent 2 milliarder dollar på noen få måneder. Etter boblen sprakk var Softbank på randen av konkurs.

Japaneren tituleres ofte med hedersbetegnelsen av å være mannen som har hatt det største tapet av personlig formue på kortest tid. For egen del tapte han anslagsvis 70 milliarder dollar da boblen sprakk.

Softbank-gründeren har selvsagt en høy profil i Japan. Etter Fukushima-ulykken gikk han høyt ut og kritiserte landets satsning på atomkraft. Siden har han investert stort i solkraft. En tweet om corona i mars skapte oppstyr og han ble beskyldt for å skape frykt. Etter det åpnet han den største private teststasjonen i landet.

Vinneren og taperen

Han beste veddemål er uten tvil Alibaba. Allerede på begynnelsen av 2000-tallet puttet han 20 millioner dollar i det kinesiske netthandelsselskapet. Son har beskrevet møtet med Alibabas Jack Ma som magisk. Han så et sultent dyr. «Mr. Ma has very bright sparkles in his eyes» har Son sagt på en offentlig opptreden. Financial Times har utropt investeringen til den beste ventureinvesteringen noen gang.

FØRSTE INVESTOR: Masayoshi Son var en av de første investorene i Jack Mas Alibaba. Foto: Bloomberg

Tiktok er en annen suksesshistorie. For bare to år siden gikk Softbank i bresjen for en emisjon som verdsatte Tiktoks morselskap Bytedance til 78 milliarder dollar. I dag skal verdien være doblet.

Men Son har også gjort en rekke feilinvesteringer. En av de største er pengene han puttet inn i boblen WeWork. Adam Neumann og Son møttes første gang i India 2016. Neumann forsøkte å overbevise Son om å investere i WeWork, uten hell. Men de avtalte å møtes igjen i New York. Resultatet ble at Softbank investerte 4,4 milliarder dollar i WeWork, noe som gjorde selskapet til den fjerde mest verdifulle startupen i USA, bare slått av Uber, Airbnb og SpaceX. Men WeWork falt som kjent sammen.

Under en digital konferanse i november uttalte Son at han fortsatt har et godt forhold til WeWork-gründeren: «Jeg respekterer han fortsatt. Jeg har sterk tro på at han en dag vil bli veldig suksessrik».

Om det var WeWork-skandalen eller press fra Hedgefond som var utløsende årsak, ved inngangen til 2020 bestemte han seg for å ta ned risikoen. Han solgte en rekke selskaper og gikk i høst ut og fortalte at han nå hadde en krigskasse på 100 milliarder dollar.

Stor visjon

Når Son satser på en norsk børsrakett er det gjennom Softbanks venturearm, som heter Vision Fund. Dette er verdens største venturefond, som satser på digitalisering, robotisering og internett of things, og også selskaper som vil revolusjonere tradisjonelle bransjer som eiendom, transport og retail.

Vision Fund ble etablert i 2016 og reiste 100 milliarder dollar.

Arbeidsmetoden er blitt beskrevet slik: Et avansert team av analytikere siler og leter etter kandidater. Når de har funnet et selskap de har tro på, er det tid for å sette opp et møte mellom Son og selskapet. Son er særlig kjent for korte møter. Viktige investeringer bli avgjort etter bare noen minutters samtale. Son stoler på magefølelsen. Etter Son har gitt klarsignal venter forhandlingene mellom fondet og selskapet. Men det skjer også at Vision Fund bare kjøper aksjer i markedet.

Det har vært full fyr i Kahoot-aksjen denne uken. Både DNB Markets og Arctic Securities oppjusterer sine kursmål på Kahoot-aksjen. Og neste uke blir det ekstraordinær generalforsamling. Kahoot-styret vil be om fullmakt til utstedelse av inntil 67 mill. nye aksjer.

Om Son vil ta nye jafs av den norske børsraketten gjenstår å se.

Lørdag