+ mer
SISTE STIKK: Dette er den nye Covid-19 vaksinen fra Pfizer/Biontech. Foto: NTB

Vil foran i vaksinekøen. Private klinikker opplever stor pågang

Det skal finnes hundrevis av annonser for coronavaksine på det mørke nettet. Og nordmenn ringer private klinikker for å forhøre seg om muligheten for å snike i køen.

Torsdag denne uken hadde 11.000 nordmenn fått coronavaksine. Det opplyste smitteverndirektør Geir Bukholm ved Folkehelseinstituttet (FHI) under et pressemøte. Foreløpig får Norge rundt 40.000 vaksiner i uken. Vaksineringen går ikke så fort som mange hadde håpet.

Er det mulig å kjøpe seg frem i vaksinekøen? Amerikaneren Arthur Caplan har gått ut og sagt at det «helt sikkert blir et sort marked for vaksiner». Caplan er professor i bioetikk ved New York University. Da to reportere fra amerikanske NRP (National Public Radio) undersøkte det mørke nettet for coronavaksiner fant de 200 annonser. Prisene lå typisk på 4.000 euro for ti vaksinedoser. Financial Times har også rapportert om stort utbud av coronavaksine på det mørke nettet. Eksperter avisen har snakket med er overbevist om at det stort sett handler om falske vaksiner, eller bare ren svindel.

Får telefoner

Private helseaktører i Norge står selvsagt ikke klare med vaksinesprøytene. Siden sommeren har Aleris gjennomført 25.000 coronatester. Administrerende direktør Anita Tunold forteller at Aleris brukte under et døgn på å etablere en teststasjon, etter at Oslo kommune ba om bistand.

Nå får det private sykehuset spørsmål om vaksiner.

– Ja, vi får daglig henvendelser om vi kan være behjelpelig med vaksiner, sier Tunold.

HAR TESTET 26.000: Anita Tunold, Aleris. Foto: Aleris

Det må de selvsagt svare nei til. Private aktører er lojale mot det internasjonale vaksinesamarbeidet.

– Men vi har henvendt oss til kommunen med tilbud om hjelp til å gjennomføre vaksineringen. Vi har fagfolk som driver med vaksinering til daglig og som står klare. Vi kan bidra til dette på samme måte som vi bidrar til testingen, sier Tunold.

FOLK RINGER OG SPØR: Kan dere skaffe vaksine? Men Dr. Dropin må svare nei, forteller adm. direktør Daniel Sørli. Foto: Foto: Eivind Yggeseth

Daniel Sørli leder Dr. Dropin, en kjede med 17 private klinikker over hele landet og med 150.000 pasienter i arkivet.

Han bekrefter en pågang av pasienter som ringer og forhører seg om privat vaksinering.

– Ja, vi får forespørsler om vi kan skaffe coronavaksine.

Det kan de ikke. All vaksine til europeiske land er koordinert gjennom EU.

– Finnes det et sort marked for vaksiner?

– Etter det jeg vet finnes det ikke noe sort marked for vaksiner i Norge. Vi har heller ikke fått tilbud om å kjøpe noe. Hadde vi det ville vi takket nei, sier Sørli.

Han vil ikke gå ut å kritisere norske myndigheter fordi vaksineringen går tregt.

– Valgene ble tatt basert på den informasjonen man hadde i fjor sommer. Det ville i tilfelle bli etterpåklokskap. Jeg synes ikke norske myndigheter har opptrådt kritikkverdig.

– Men dersom det skulle oppstå kapasitetsproblemer rundt gjennomføringen så bør myndighetene vurdere å bruke private aktører som oss til å gjennomføre vaksinering, sier Sørli.

Snart sommer

FHI forventer at Norge får rundt 6 millioner doser av Pfizer- og Moderna-vaksinen i løpet av 2021. Men det er stor usikkerhet når det gjelder leveringstakten, ifølge smitteverndirektør Geir Bukholm. Norge har også en avtale om å få 3,3 millioner doser av AstraZeneca-vaksinen når den blir godkjent. FHI håper at alle nordmenn over 18 år som ønsker det, kan være vaksinert innen sommeren.

Lørdag