<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">
+ mer
STØRST: Jan Erik Andersen har tapetsert Finn.no med annonser for spanske boliger. Foto: Privat

Bergenser tapetserer Finn med 1.200 spanske boligannonser

Mer enn 70 norske familier har kjøpt leilighet i prosjektet Higueron West ved Fuengirola i Spania. Bergenseren Jan Erik Andersen satser høyt på gjenåpningsfest for utenlandsboliger, og har teppebombet Finn med 1.200 annonser.

Publisert 19. nov. 2021 kl. 17.56
Oppdatert 22. nov. 2021 klokken 10.33
Lesetid: 5 minutter
Artikkellengde er 1076 ord

I mars i fjor kostet en euro over 12 kroner. I dag får du den for under 10 kroner. Mer skal det ikke til for at nordmenn blir kjepphøye og pakker kofferten. Nå meldes det om fulle fly til den spanske solkysten.

Bergenseren Jan Erik Andersen kaster ikke bort finværet. Han har teppebombet Finn med over 1.200 annonser for boliger i Spania.

I retur får han en omfattende jobb med å forberede nordmenns boligdrømmer.

– Vi har et betydelig antall forespørsler. Det er en enorm jobb med å svare og informere interessenter. Mange drømmer om en feriebolig i varmere strøk og det er disse drømmene vi jobber med, sier Andersen, som driver formidling av eiendom gjennom sitt norske foretak Spania1.

En eurokurs på under 10 kroner gjør underverker.

– Vi har hatt en veldig, veldig hektisk oktober.

USETT: En norsk kunde kjøpte denne villaen i Quesada for 7 millioner kroner midt under pandemien.

Knekken

I 2019 formidlet Spania1 boliger til norske kunder for 300 millioner kroner. Ved inngangen til 2020 var det full rulle. Men så skjedde det som kjent noe i mars 2020.

Andersens hadde selv 30 interessenter som hadde bestilt flybillett og skulle reise nedover på visning den våren.

Gjennom 2020 og første halvår i år har folk hatt to store bekymringer. Det ene var pandemien, det andre var eurokursen.

– En dobbeltbekymring, sier Andersen.

Flere har fortsatt kjøpt eiendom uten å forlate Norge. Videovisning ble et vanlig verktøy. Spania1 havnet omtrent på halvert omsetning gjennom pandemien.

Men nå er kundene tilbake på flyet. Det fulle og hele rutetilbudet er foreløpig ikke oppe og står, men flyene som går har bra belegg.

– Jeg har aldri sett så fulle fly, sier Andersen.

Det dyreste huset jeg har hatt visning på var 40 millioner kroner. Det er noen få kunder på slike objekter i året, men det er ikke noe vi selger mye av.
Jan Erik Andersen

Det finnes en haug av norske eiendomsmeglere i Spania. De fleste er enmannsshow, med minimal omsetning. De fleste karret seg gjennom fjoråret med mellom null og et par millioner kroner i omsetning. Mange bor i Spania og driver meglervirksomhet derfra.

Costa Del Sol Property, Marbellamegleren, Solvilla og Nord Property Consulting konkurrerer også om oppmerksomheten på Finn.no. I øyeblikket er det annonsert 5.600 boliger i Spania. Til sammenligning er det 2.300 annonser for boliger i Oslo på samme nettsted.

I Spania er det ikke eksklusive megleroppdrag som i Norge. Meglerne konkurrerer om å finne kjøpere til boliger fra lokale meglere eller utbyggere.

KORT VEI TIL SALT: En villa rett ved La Zenia stranden er priset til 12 millioner kroner.

Øst eller vest

De som drømmer om akklimatiserte kvadratmetre i syd må velge allerede før de forlater Gardermoen. Enten sikter de seg mot Costa Blanca og flyr til Alicante, eller så er målet Costa del Sol med fly til Malaga.

– Det er to veldig ulike kundegrupper, sier Andersen som har kontor begge steder, med til sammen ti ansatte i sving.

De som reiser til Alicante ser etter en leilighet til mellom to og fire millioner kroner. De vil ha sentral og god beliggenhet. De fleste spør om tre soverom. Det er visstnok økende etterspørsel etter eneboliger med fire soverom i prisklassen fra 5 millioner.

Den andre gruppen sklir ut fra Malaga med et høyere budsjett, gjerne mellom fire og syv millioner kroner. De vil ha en ny og moderne bolig. Det skal ikke være for langt fra flyplassen og det må være gåavstand til restauranter. Nye objekter er lettest å selge. Få gidder å kjøpe leiligheter i prosjekter som må pusses opp.

– En 20 år gammel bolig i Spania trenger oppgradering. Men selv om du pusser opp leiligheten, er fortsatt basseng og fellesområdet utdatert, påpeker Andersen.

Derfor vil de fleste inn i nye prosjekter, og spør gjerne etter oppvarmet basseng og treningsfasiliteter i forbindelse med leilighetene. Takterrasse er også populært.

– Det har skjedd en betydelig utvikling. Det som bygges nå er av en helt annen kvalitet enn det som ble bygget for 20 eller 30 år siden.

En viktig forskjell er terrassene.

– Om man går ti år tilbake var terrassene gjerne 10–15 kvadratmeter. Nå er de 20–30 kvadratmeter, forklarer Andersen.

Om det kommer et ektepar som vil klinke til med en enebolig med utsikt, havner prisen fort på 10 til 15 millioner kroner på Costa del Sol. Veldig mye over dette er det sjelden det selges.

– Det dyreste huset jeg har hatt visning på var 40 millioner kroner. Det er noen få kunder på slike objekter i året, men det er sjelden det ender opp med kjøp, sier Andersen.

En hit blant nordmenn er blitt Higueron West i området Carvajal ved Fuengirola. Startprisen er to millioner kroner for en leilighet med to soverom. Toppetasjene selges for syv til 13 millioner kroner. Mer enn 70 nordmenn har kjøpt leilighet i prosjektet. 

MELK OG BRØD: Leiligheter i slike utbygginger selger norske Spania-meglere hundrevis av til nordmenn. Dette er prosjektet Vista Azul i området La Zenia, syd for Alicante flyplass. Prisene starter på to millioner kroner. For 3,5 millioner kroner får man en toppetasje med takterrasse på 70 kvadratmeter.

Prisen skal opp

Andersen mener de som var raskt nede for å kjøpe etter at pandemien roet seg har gjort gode kjøp. Ikke fordi de har fått rabatt, men fordi de fikk velge de beste objektene i et rolig marked. Og nå kan det komme en viss prisøkning.

VARMT HVETEBRØD: Higueron West i området Carvajal ved Fuengirola er en bestselger for nordmenn på Costa del Sol. Startprisen er to millioner kroner for en leilighet med to soverom. Toppetasjene selges for syv til 13 millioner kroner. Mer enn 70 nordmenn har kjøpt leilighet i prosjektet.

– Vi får stadig vekk epost fra utbyggerne med varsler om prisøkninger, som kan beløpe seg til 10–15 prosent. Mange utbyggere opplever at materialkostnaden har økt betraktelig, sier Andersen.

En ny trend er at mindre bedrifter ser etter et hyggelig «utenlandskontor».

Higueron West i området Carvajal ved Fuengirola.

– Det er veldig stor interesse fra mindre bedrifter der eiere ønsker å kjøpe bolig i Spania. Dette er nytt og har ikke vært tema tidligere. Det virker som om fleksibiliteten hos eiere og ansatte tillater at man i større grad kan jobbe fra Spania i deler av året, sier Andersen.

Han forteller om en kunde som driver en større netthandel i Norge.

– Hun fordeler boligen mellom seg og sine medarbeidere. Det skal være et meget populært velferdstiltak.

Higueron West i området Carvajal ved Fuengirola.