Virus i bokhyllene

Å være først ute med en brennaktuell bok for Kindle er blitt en egen nisje. Det er nesten som et virus.

HURTIGHET: Hvordan er det mulig å allerede ha klar en bok på nesten 300 sider om viruset som alle snakker om? Foto: NTB Scanpix

Amazons digitale Kindle er et utrolig verktøy når du trenger å sette deg inn i et tema på kort varsel.

Knapt noen gang er det blitt mer synlig. «Covid-19» gir 434 treff i Kindle Store.

Søket inkluderer riktignok bøker på mange ulike språk, men det forteller at du allerede kan velge og vrake i et mylder av bøker om pandemien som rammer verden.

Man skulle tro det er gode nyheter, men så enkelt er det ikke.

The Guardian skrev nylig at Amazon er oversvømmet med bøker om coronaviruset som er utgitt på egne forlag. Avisen hevder at Amazon har fjernet «flere tusen» titler som fremstår som useriøse. Avisen har gått gjennom et par av bøkene og funnet ut av mye av stoffet er plagiat fra ting som er publisert andre steder på internett.

The Washington Post har også hatt en tilsvarende artikkel, til tross for at avisen er eid av Amazons største aksjonær. Se opp for useriøse utgivelser, advarer storavisen.

Og det er utrolig mye snodig å finne i den digitale bokhyllen. Her finner vi for eksempel «Coronavirus: Top 21 Protection Tips». Boken skal by på enkle tips for å hindre smitte. Nærmere undersøkelser viser at boken er skrevet av en healer.

Bøkene kommer i alle former. Felles for de aller fleste er at de tilbyr en eller annen form for guide: «survival guide», «the complete guide» og til og med «the ultimate guide». Mange av bøkene er kortere enn 50 sider.

Her er det alt fra barnebøker til merkelige bøker fra forfattere som minner om konspirasjonsteoretikere. Til boken «101 Corona Virus Jokes: Laughing Your Way Through Troubled Times». Ellers takk, vi står over.

Etter mye leting prøver vi oss på den boken som fremstår som mest seriøs: «Wuhan Coronavirus: A Concise & Rational Guide to the 2020 Outbreak».

Bokcover. Wuhanvirus Foto: Ingen

Det er med en enorm skepsis vi blar oss gjennom de 278 sidene. Og her er første problem. Hvordan kan du ha glede av en utgivelse som du allerede er skeptisk til. For hvem kan greie å sette sammen en troverdig bok på nesten 300 sider om et ferskt virusutbrudd.

Vi lar oss likevel imponere. Boken går systematisk gjennom alt du bør vite. Hvor viruset kommer fra. Hvordan det spredte seg. Hvordan familier og myndigheter i andre land kan forberede seg. Boken har til og med en egen seksjon som driver med kritisk faktasjekking. En påstand blir fremsatt. Deretter går forfatteren inn og sjekker om påstanden er sannsynlig eller ikke.

Det er hundrevis referanser, til alt fra Verdens Helseorganisasjon til The Lancet. Referansene er gjort på journalistisk vis, ikke på akademisk vis.

Vi sitter igjen med masse informasjon etter å ha gått gjennom boken. Likevel er vi ikke overbevist. Et lite søk viser at forfatteren ikke skriver under eget navn. Det er tydeligvis en ekstremt effektiv skribent som har greid å sette sammen noe som kan selges hos Amazon på rekordtid. Vi er skeptiske og da har all informasjonen heller ikke så stor verdi. 

Du kommer like langt med å følge myndighetenes helseråd og lese mye aviser.

Wuhan Coronavirus: A Concise & Rational Guide to the 2020 Outbreak (COVID-19) Kindle Edition

av Tyler J. Morrison

278 sider

+ Haugevis med coronainformasjon

+ Lettlest

- Skal vi tro på den?

- Intet budskap, bare masse informasjon