Klart og godt om Russland

En ny bokserie fra Vigmostad & Bjørke tar for seg land som preger nyhetsbildet. Hvis neste bok holder dette nivået, lover det godt.

VINDU MOT VEST: St. Petersburg var Russlands hovedstad i mer enn to hundre år. Foto: NTB Scanpix
Bokanmeldelser

Rusler du rundt i gatene i St. Petersburg eller Moskva får du følelsen av å være i en like europeisk by som London eller Hamburg.

Hotellkjeder, klesbutikker, kaffebarer og fast food-kjeder er til å kjenne igjen. Kollektivtrafikken er effektiv og trygg, i hvert fall for turister i nærheten av bysentrum.

Kultur og historie bugner det av, og så lenge du har penger på Visa-kortet, mangler du hverken vått eller tørt.

Vår mening

«Den korteste historien om Russland. Fra vikingene til våre dager» av Peter Normann Waage

Vigmostad Bjørke

244 sider

+ Klart og lettlest innhold.

+ Boken er på sitt sterkeste når Waage beskriver Russland mellom første og annen verdenskrig.

- Enkelte korrekturfeil

Men noen bekymringsløse dager i de vestlige storbyene i Russland kan bedra. Den forteller ingenting om det mongolske åket Russland lå under, eller om hungersnøden og terroren under Stalin.

Klart og lettlest

Det er en innføring i nettopp disse temaene Peter Normann Waage gir i denne boken.

Den korteste historien er ny serie fra Vigmostad & Bjørke, der den røde tråden er land som preger nyhetene.

Tittel, omslag og selve serieformatet bringer assosiasjoner til ungdomsbøker, men innholdet er ikke mer tilpasset tenåringer enn at det er klart og lettlest.

Godt språk og klar tanke henger som regel sammen. Det trengs, for historien om vårt store naboland i øst er komplisert nok som den er.

Omtrent halvparten av boken behandler tiden frem til første verdenskrig. Det er en fornuftig inndeling, siden de seneste hundreåret vil være mest relevant for de fleste av oss.

Tar for seg dyster periode

Boken er på sitt sterkeste når Waage beskriver Russland mellom første og annen verdenskrig. Det var en dyster periode, da Stalin overtar all makt og innførte kommunismen som et totalitært, nærmest religiøst system.

FORFATTER: Peter Normann Waage (f. 1953) har skrevet flere bøker om Russland. Han er ble nominert Brageprisen for sin forrige bok, om André Bjerke. Foto: Forlaget

«Ved begynnelsen av 1920-tallet ble dåp byttet ut med oktobrering. Foreldrene måtte love å oppdra barnets i kommunismens ånd og til beste for staten, og de fikk barneportretter av Lenin i presang fra myndighetene», skriver Waage.

Når man innser at Stalin satt ved makten i 33 år og tok livet av rundt 20 millioner, kan man spørre seg hvorfor ikke oppgjøret med fortiden har vært tydeligere, og hvorfor Russland fortsatt ser ut til å foretrekker sterke, brutale ledere.

I alt 35 millioner russere var på et tidspunkt fengslet i straffeleirsystemet Gulag.

«Arven fra Gulag hviler som en mørk skygge over det moderne, russiske samfunnet. Den bidrar til domstolenes lemfeldighet, fengslenes råhet, til forakt for enkeltmennesket og til en mer eller mindre bevisst historieforfalskning», skriver Waage.

Mens symbolene for nazismen er blitt tabuobjekter, selges belter med hammer og sigd og andre minner om Sovjetunionens grusomheter som suvenirer.

Når grensene åpner igjen er det altså slikt man kan kjøpe med seg på en hyggelig helgetur. Eller la være.

Lover godt

Nestemann ut i forlagets bokserie er den politisk kommentatoren og satirikeren Eirik Bergesen, som til høsten kommer med Den korteste historien om USA.

Hvis nivået er like høyt som i boken om Russland, lover det godt.

russland
peter normann waage