Blockchain enkelt forklart. Men så ble det ikke så enkelt likevel

Ny teknologi kan inspirere til ny verdiskapning. Men av denne boken føler man seg mer trøtt og utilstrekkelig enn inspirert.

LÆR DEG BLOCKCHAIN: Blockchain er ikke en database der én administrator sitter med kontrollen. Sentral kontroll er faktisk det motsatte av tankegangen i blockchain, argumenterer forfatterne. Foto: Dreamstime
Bokanmeldelser

Sett at du tidlig en regnfull søndag morgen befinner deg langt utenfor allfarvei i et land der du ikke snakker språket. Det er mørkt, du har ikke fått deg frokost, og det er mange timer til flyet som skal ta deg hjem.

Du finner en åpen dagligvarebutikk, men har ikke med deg en øre i landets valuta. Du ser på hyllene med bakervarer og fersk frukt, og håper at damen i femtiårene skjønner poenget når du viser frem plastkortet i lommeboken.

Hun smiler og gir deg et nikk. Du kan ta med deg alle varene i butikken du har lyst på, du slipper en lang biltur på tom mage, butikkeieren får gjort opp for varene, og damen i kassen får lønn.

Vår mening

«The real business of blockchain. How leaders can create value in a new digital age» av David Furlonger og Christophe Uzureau

272 sider

Harvard Business Review Press

+ Forklarer litt om hvordan blockchain fungerer, men burde hatt mer.

+ Viser noen eksempler på bruk av blockchain utenom pengeoverføringer.

+ Er ment å gi inspirasjon til ledere som lurer på om blockchain er noe for dem.

- Mye vagt konsulentspråk.

- Heseblesende stil.

- Går ikke ordentlig i dybden på eksemplene.

Hvordan skape tillit?

I det tilfellet er det Visa som gjør det mulig å bytte varer mot penger, selv for to personer som aldri har møtt hverandre og ikke snakker et felles språk.

Tillit og en sterk merkevare står sentralt i en slik transaksjon.

Men er det mulig å få til noe lignende uten et nettverk av tradisjonelle banker og avtaler om internasjonal betalingsformidling i bunn?

Svaret er ja, hevder blockchain-entusiastene, og denne boken forteller hvordan vanlige bedrifter kan benytte seg av denne teknologien for å skape verdi og kutte kostnader.

Blockchain er navnet på den logiske arkitekturen som ligger til grunn for bitcoin og andre kryptovalutaer.

Wikipedia kaller dette en digital, distribuert regnskapsbok for økonomiske transaksjoner.

For mange av oss er dette vanskelig å få grep om. Hvordan er det mulig å få oversikt over hvem som eier hva uten å slå det opp i et sentralt register?

Svaret, leser vi, er at det nettopp er den desentraliserte strukturen i blokkjeder som skaper sikkerheten. Blokkjede er ikke en database der én administrator sitter med kontrollen. Sentral kontroll er faktisk det motsatte av tankegangen i blockchain.

Fotballbilletter og pasientjournaler

Boken nevner mange eksempler på hvordan blockchain kan brukes til andre ting enn pengeoverføringer.

Børsen i Sydney bruker blockchain i verdipapirhandel, UEFA bruker blockchain til å hindre svartebørshandel med fotballbilletter og et sykehus i Taiwan håndterer sensitive pasientjournaler.

Slike eksempler er det mange av i boken, og en god start på boken kunne ha vært å gå i dybden og forklare fremgangsmåten i ro og mak.

I stedet pøser forfatterne på med forkortelser og eksempler på hvordan blockchain forandrer næringslivet, og hva «du» som leder må gjøre med det.

«Hvordan vil ledere attrahere og motivere folk i tiltagende desentrale miljøer», spør forfatterne.

FORFATTER: David Furlonger er konserndirektør og research fellow i Gartner. Han bor i Nord-Amerika. Foto: Forlaget

«Det er vanskelig å overdrive hvor kraftige maskiner og andre ting kan bli under og etter blockchain-fasen i spekteret», peser forfatterne i vei.

Samtidig som du må unngå hypen alle snakker om.

Hypen? Dette er jo i sin spede begynnelse, tenker vi.

Det er ikke slikt man blir inspirert av. Det er slikt man føler seg trøtt og utilstrekkelig av.

Det er blitt sagt at den kjedeligste delen av blockchain, er den som handler om spekulasjon i kursen på bitcoin.

FORFATTER: Christophe Uzureau er konserndirektør i Gartner og bor i Stillehavsregionen. Foto: Forlaget

Det mest spennende er hvordan teknologien kan brukes i andre former for transaksjoner.

Det vil vi gjerne høre mer om, men i så fall anbefaler vi å roe ned et par hakk, legge bort konsulentspråket og forklare fra starten av hva som skaper tillit.

blockchain
blokkjede
gartner
David Furlonger
Christophe Uzureau
Nyheter
Lørdag
Digital
Bokanmeldelser