Callum Williams skriver om markedsøkonomiens ideologiske grunnlag i The Classical School

Det filosofiske grunnlaget for idéene om frie markeder og frie individer – i terrassevennlig format.

SENTRAL INNSIKT I KAPITALISMEN: Det er egeninteresse som får slakteren eller eiendomsmegleren til å jobbe for oss, ikke barmhjertighet eller deres humanistiske grunnholdning, skriver vår anmelder. Foto: Dreamstime
Bokanmeldelser

Det er ikke eiendomsmeglerens genuine ønske om å hjelpe sine sine kunder som gjør at han jobber 40 helger i året med å selge hus og hytter.

Det er heller ikke reell bekymring for mengden pølser på grillen som får ansatte på Nordfjord Kjøtt til å stå opp klokken 05 om morgenen for å gå på jobb.

Det er vel og bra å være til nytte og glede for andre, men uten pengene som kommer inn på konto jevnt og trutt, stopper hverdagslivet fort for de fleste av oss.

Om boken

«The Classical School. The turbulent birth of Economics in twenty extraordinary lives» av Callum Williams

276 sider

The Economist Books

Vi henvender oss riktignok til slakteren eller eiendomsmegleren for å få fylt egne behov, men det er egeninteresse som får dem til å jobbe for oss, ikke barmhjertighet eller deres humanistiske grunnholdning.

Kapitalismens ideologiske far

Det var denne innsikten Adam Smith, en av kapitalismens ideologiske grunnlovsfedre, oppsummerte i boken «The Wealth of Nations».

Vår mening

+ Formulerer og forklarer det ideologiske og filosofiske grunnlaget for markedsøkonomien.

+ Gir smakebiter fra 20 ulike tenkere.

+ Ledig språk og god avstand til kildene.

- Styr unna hvis du vil bruke fritiden din på noe annet enn økonomifagets ideologiske fundament.

- Handler stort sett om døde, hvite, priviligerte menn.

Boken har fått en opphøyet status.

Storbritannias tidligere statsminister Margaret Thatcher skal ha gått rundt med den i vesken, omtrent som markedsøkonomiens svar på Bibelen.

Kanskje var tanken at man i tvilens øyeblikk kunne slå opp et tilfeldig sted, og så skulle skjebnen eller Vårherre gi leseren et klokt svar?

Men hvor mange har egentlig lest den? Hva er det egentlig som står der, og hva annet har Smith skrevet? Hva slags intellektuelt miljø ble den skrevet i? Hvem påvirket Smith til å mene det han gjorde, og på hvilken måte påvirket han samtiden?

Dette kan du lese mer om i «The Classical School» av Callum Williams, som har bakgrunn fra Cambridge, Oxford og Harvard.

FORFATTER: Callum Williams har bakgrunn fra Cambridge, Oxford og Harvard. Han jobber i The Economist. Foto: Dreamstime

Til daglig jobber han som økonomikommentator i The Economist.

Mill, Marx, Ricardo

Boken består av 20 kapitler, som hver handler om en økonom, filosof eller teoretiker fra 1600-, 1700- eller 1800-tallet.

John Stuart Mill, Karl Marx og David Ricardo er de mest kjente teoretikerne, mens Harriet Martineau, Bernard Mandeville og Dadabhai Naoroji er blant de mindre kjente.

Merkantilisme mot frihandel, varenes sanne pris, hva som genererer økonomisk vekst, markeder i likevekt og synet på myndighetenes rolle i økonomien er temaer i boken.

Det lyder kanskje ikke som noen umiddelbar oppskrift på litterær og kommersiell suksess, men ledig språk, avstand til kildene, god oversikt over fagfeltet og paralleller til dagens politisk debatt gjør fremstillingen relevant og lesverdig.

«Her kommer et forsøk på å forklare i et så enkelt språk som mulig. Jeg kommer helt sikkert til å irritere noen som kjenner teorien godt, men den risikoen er jeg villig til å ta», skriver Williams et sted i boken.

Det er en god tilnærming til et stoffområde som i utgangspunktet er knusktørt.

Kall det gjerne markedsøkonomiens greatest hits.

Williams har i hvert fall oppsummert det historiske og filosofiske grunnlaget for idéene om frie markeder og frie individer – i terrassevennlig format.

callum williams
kapitalisme
økonomisk historie
the economist books
Lørdag
Bokanmeldelser