+ mer
LENGE LEVE DRØMMEN: Nicolai Prydz har vært gründer i 25 år. Foto: Andreas Klemsdal

Bokanmeldelse: Herlig ærlig av Nicolay Prydz

Nicolai Prydz leverer en befriende ærlig beretning fra sine mange forsøk på å bli rik. 

Gjennom de to siste tiårene har den norske gründeren gått fra å være en kremmer og halvkjeltring til å bli et ideal som hylles på scenekanten i et titalls kåringer og arrangementer landet rundt.

Det har skjedd av to grunner. Det har delvis vært en politisk ønsket utvikling. Norge trenger sårt flere vekstselskaper. Samtidig har det vokst frem en urban gründerkultur, særlig knyttet til alle de nye kontormiljøene som er etablert både i Oslo og andre byer.

Samfunnet har forsøkt å få flest mulig til å se forsiden av medaljen. Men den medaljen har selvsagt også en bakside.

Det er ikke så stilig å være gründer når du går inn i ditt femte år uten lønn.

Derfor er det befriende å lese boken «Startup-helvete», som er Nicolai Prydz’ ærlige beretning fra sitt oppstartsliv. Han har ofret alt i 25 år og sitter igjen uten store salg eller suksesser. 

Boken "Startup-helvete". Foto: ingen

En beretning

Og det er absolutt ingen klagesang som kommer frem. Det er tvert i mot drivende gode dramaer som er gjenfortalt på en effektiv måte.

Det er et levende språk med detaljer og flyt som gjør at man får lyst til å lese videre.

Det er også mange kjente navn og begivenheter, særlig for en Finansavisen-leser, som gjør det direkte underholdende.

Forfatteren forsøker også å være rådgiver. Han har på et vis flettet sammen sin personlige gründerhistorie med tematiske råd og betraktninger om det å bygge opp en bedrift.

Det fungerer bare sånn passe. Prydz’ råd er for generelle til at det virkelig fenger. Det er viktig å få inn gode investorer, hent penger når du kan, ikke bli for grådig. Og «Valg av partnere er utrolig viktig når man skal bygge en virksomhet. Velger man feil, kan det ende i katastrofe». Ingen store overraskelser her.

Skulle dette blitt banebrytende, måtte det ligget mer research og et grundigere arbeid til grunn med ulike kilder og intervjuer.

Leseren bør også ha i bakhodet at boken i seg selv er en «startup». Forfatteren har helt sikkert til hensikt å bruke den til å få tyngde inn mot dagens oppstartsmiljøer.  

Boken bør likevel leses for historiene, det er de vi kan lære av. 

Mange får passet sitt påskrevet i boken. Men den ville slått enda hardere om Prydz hadde spart seg for et par av anonymiseringene. Hvem er «banksjef Bankey» og «Bilkonsern X»? Vel, det pirrer i alle fall nysgjerrigheten.

Vanligvis er det vinneren som skriver historien. Dette gjelder like mye i næringslivet som i idretten og i kulturlivet. Alt i alt er «Startup-helvete» et viktig bidrag til å forstå gründertilværelsen i et land som desperat trenger å omstille sitt næringsliv. Boken er bra for AS Norge.

Startup-helvete

Nicolai Prydz

Eget forlag

270 sider

+ Svært underholdende fra Oslos finans- og gründermiljø.

+ Tankevekkende om samarbeid med store konsern.

- Rådene blir litt for generelle.

- Vi får kun høre én side av historiene.

Lørdag
Bokanmeldelser