+ mer
HER FORMES FREMTIDEN: Et vellykket croissant-bakeri kan godt bidra til større transformasjon enn én eller annen Steve Jobs-look alike med venture-kapital i ryggen, skal vi tro forfatter David Sax. Foto: Dreamstime

Steve Jobs, venture-kapital og milliarder på spill. David Sax skriver om gründere og startup-myten

Hvorfor prøver alle gründere å ligne på Steve Jobs? David Sax har skrevet en glimrende reiseskildring gjennom gründerskapets USA.

Forfatteren David Sax ber deg tenke på en vellykket gründer – en som har oppnådd stor suksess med sin bedrift.

Mange, i hvert fall i USA, vil umiddelbart se for seg Bill Gates, Steve Jobs eller Mark Zuckerberg. Med andre ord: Hvite menn med høyere utdanning som har tjent milliardformuer på teknologi.

Kanskje har de startet i garasjen til foreldrene. Med en kombinasjon av talent og hardt arbeid har de mot alle odds gjort suksess, tjent milliarder av dollar selv og gjort en del investorer rike på veien.

Under dette sjiktet finnes det titusenvis av startups, både i Silicon Valley, og i andre ambisiøse teknologi- og finansmiljøer i hele verden.

De etterligner Jobs og Zuckerberg i klesstil og i måten å drive business på.

Drømmen er exit: Å ta selskapet på børs til en skyhøy verdsetting, eller selge det til et private equity-selskap. Der kan noen tidligere konsulenter dra i noen spaker og selge det til en enda større idiot. Bunnlinjen er det ingen som bryr seg om, bare selskapet leverer vekst.

Bakeridrevet transformasjon 

Men hva med den vellykkede bakerieieren på Rockaway Beach utenfor New York? spør David Sax.

Hun som står opp grytidlig om morgenen for å surfe før hun drar til bakeriet for å bake sine vel ansette croissanter og bagels.

Hun selger ut dagens produksjon, driver bakeriet i pluss og skaper en arbeidsplass for seg selv og andre.

Vår mening

+ Uredd og utradisjonelt blikk på gründerskap og venture-kapital.

+ Du kan være uenig i en del av det han skriver, men interessante perspektiver, personer, farger, lukter og observasjoner er det mange av.

- Urimelig negativ av og til. Det er visst bare dårlige ting som skjer når en gründerbedrift får inn eksterne investorer.

- Kritikken mot høy verdsettelse av vekstselskaper er litt underlig, og rammer i så fall en kategori aksjer og selskaper.

Sammen med andre små entreprenører innenfor detaljhandel og bevertning har hun klart å gjøre bydelen om fra et grått og kjedelig nabolag til et hipt surfested.

Hun har antagelig bidratt til mer transformasjon enn en eller annen Steve Jobs-look alike med venture-kapital i ryggen og ambisjoner om å skape et nytt software as a service-eventyr.

Hele ideen om gründerskap har sporet av, argumenterer David Sax.

Hvorfor må alle gründere måle seg mot de store IT-gigantene? Hvorfor må gründerskap handle om å utnytte folk rundt seg og slave i vei for å holde investorene fornøyde?

Det minner om et sleipt pyramidespill, mener forfatteren.

FORFATTER: David Sax er skribent fra Canada. Han har tidligere skrevet for New York Magazine, Vanity Fair, Bloomberg Business Week og The New York Times. Foto: Privat

Burde ikke entreprenørskap handle om uavhengighet? Om å ta bedriften i den retningen du tror på, i stedet for å adlyde ordre og detaljstyring fra sjefer og styre?

Var det ikke dette som var selve spiren til kapitalismen i amerikansk utgave, ja til hele USA som nasjon?

Karikatur av venture-kapitalister

Sax setter utvilsomt private equity og venture-kapital i et dårlig lys. Ja, egentlig tegner han en karikatur av hele sektoren.

Skal vi tro Sax, er det bare dårlige ting som skjer når en gründerbedrift får inn eksterne investorer. Han skriver ingenting om tilgang til et kompetent nettverk, om behovet for sparringpartnere, eller om hjelp til skalering og satsing i andre land.

For det finnes flere veier til Rom enn å etterligne de tøffeste gutta fra Silicon Valley og Wall Street, leser vi.

Han tar for seg familiebedrifter, ansatt-eide bedrifter og bedrifter eid av personligheter som er blitt et forbilde for unge fra etniske minoriteter.

Det er dette som er sunn næringsutvikling, skal vi tro Sax, ikke venture-drevne app-fabrikker som jakter skyhøy verdsetting i sin neste emisjon.

Vi i mediene er en del av dette, skal det innrømmes. Det er mer fart i store emisjonsrunder med kjendiser og milliarder i spill, enn i trauste selskaper uten håndfaste ambisjoner og med resultater på det jevne.

Samtidig er kritikken fra Sax ganske urimelig. 

Mange selskaper, både i og utenfor børs, blir priset på forventningene om fremtidig gevinst.

Er det uttrykk for en usunn økonomisk kultur? Noen vil kanskje mene det, mens andre synes det er et opplagt og uproblematisk aspekt ved vårt finansielle system.

Om boken

«The Soul of an Entrepreneur: Work and Life Beyond the Startup Myth» av David Sax

PublicAffairs

289 sider

Tror du ikke Tesla vil lykkes? Fint, da lar du være å kjøpe aksjer der. Eller om du tør, kan du satse på at de vil mislykkes.

Uansett: David Sax har skrevet en glimrende reiseskildring gjennom gründerskapets USA.

Du kan være uenig i en del av det han skriver, men interessante perspektiver, personer, farger, lukter og observasjoner er det mange av.

Anbefales herved.

Nyheter
Lørdag
Næringsliv
Bokanmeldelser