+ mer
JOE VS THE VULCANO: Demokratenes presidentkandidat Joe Biden får endelig sjansen, etter nesten 50 år i amerikansk politikk.  Foto: AP

Bokanmeldelse: One country for old men

I boken «Trump, Biden og Slaget om USA » forteller forfatter Hans Olav Lahlum historien om de to presidentkandidatene Donald Trump og Joe Biden. Men det er omtalen av sistnevnte som er mest spennende.

Omtrent hver uke kommer det en ny skandalebok om president Donald Trump. Denne uken var det den kjente journalisten Bill Woodward, for kun kort tid siden lanserte niesen Mary Trump sitt verk og både tidligere sikkerhetsrådgiver John Bolton og eks-advokat Michael Cohen har lettet på sløret. 

I så måte er ikke forfatter og historiker Hans Olav Lahlums bok om Trump og USA-valget unik. Men i Lahlums bok inkluderes også demokratenes presidentkandidat Joe Biden.

Og det er historien om Joe Biden som egentlig er den mest interessante, særlig hvis man har lest minst en av de tidligere nevnte bøkene og har fulgt passe godt med i mediebildet. Trump og hans gjøren og laden har vi hørt så mye om, fortiden og personen Biden er i hvert fall for undertegnede ikke like kjent.

Flere likheter

Forfatteren tegner et svært menneskelig bilde av Biden. «Delaware kan alltid få en annen senator, men sønnene mine kan aldri få en annen far», skal Biden ha uttalt etter at hans første kone Neilia og deres ett år gamle datter døde i en trafikkulykke like før Biden ble innsatt som senator som 30-åring i 1972.

43 år senere må han delta i begravelsen til sin eldste sønn, som døde av hjernesvulst. Det går jo rett i hjerterota.

Familiehistorien til Biden er langt fra bare lykkelig, og måten han har taklet tapene på er rørende. Det gjør at han fremstår som langt mer sympatisk enn Trump sine mange kostbare skilsmisser og kvinnehistorier.

Men selv om de to presidentkandidatene er svært ulike, trekker Lahlum også frem ting som er felles for dem begge. De har begge unngått alkohol, både Trump og Biden var bedre på idrettsbanen enn akademisk, ingen av dem synes å alltid tenke gjennom uttalelsene sine og begge liker å høre sin egen stemme og sine egne synspunkter.

I tillegg er de hvite menn av en relativt langt fremskreden alder. Det gjør presidentvalget i USA enda mer spesielt, ettersom begge kandidatene er i hva man kan kalle livets høst - og langt forbi når norske arbeidstakere går av med pensjon. 

Når enden er god

Ulempen for Lahlum er at så mye er kjent, og derfor virker mye av boken som en slags gjenfortelling av gammelt nytt. Forfatteren har riktignok konsentrert seg om hva han mener er de viktigste hendelsene, men det er først etter cirka 180 sider, og vi når 2020, at det føles mer relevant. Da går Lahlum også inn på familien til Trump. Eplet faller åpenbart ikke langt fra stammen.

Gjennomgangen av Biden som presidentkandidat er også interessant, og hvilke saker de to er uenige i. Men det er altså de siste cirka 60 sidene som tar for seg årets presidentkamp.

Språket i boken er godt, den er enkel å følge og en grei oppsummering av situasjonen så langt. Forfatteren skriver selv i forordet at selve boken er for såkalt allmennlesere, mens ekspertlesere kan ha nytte av de mange sidene med noter og informasjon bakerst.

At forfatteren er politisk aktiv i SV kan selvsagt brukes som et argument mot at Trump kommer dårligst ut, men samtidig - det er ikke slik at man må være på venstresiden for å mene noe slikt. Vanlig fornuft holder fint.

Trump, Biden og slaget om USA

Hans Olav Lahlum

Cappelen Damm 

376 sider

Pluss:

Godt skrevet, fin oppsummering

Interessant om Biden

Minus:

Mye kjent fra før, spesielt i delene om Trump

Foto: Cappelen Damm

Lørdag
Bokanmeldelser