+ mer
ET EKTE SKANDALESELSKAP: Det ville blitt mer action på Oslo Børs, dersom Alusto ble tatt opp til notering. Foto: Iván Kverme

Bokanmeldelse: Et storkonsern med lik i lasten

En vaskekte konsern-thriller fra norsk næringsliv. 

Niels Didrich Buch er ute med sin andre bok i noe som visstnok skal bli en trilogi. «Konge uten land» er utgitt på Kolofon Forlag, et forlag som hjelper forfattere med selvpublisering.

Her er det bare å ta av seg hatten og trekke på smilebåndet.

Vi antar at dette er en bok som er blitt til gjennom lidenskap og fritid. Kvelder, helger og ferier. Ifølge LinkedIn er Buch nordensjef i TMF Group. Tidlig i karrieren gikk han UDs aspirantkurs og ble diplomat, før han forlot embetsverket og begynte i Aker Solutions, der han var i 15 år.

Dette er en mann som kjenner næringslivet, noe boken bærer preg av.

Vi følger Daniel Berg som er fersk som konsernsjef i Alusto, et selskap som har stor virksomhet i utlandet. Det er ingen enkel lederjobb han går til. Tidligere styreleder Erik Langaas sitter i fengsel etter en dom for korrupsjon og medvirkning til drap. Og den forrige konsernsjefen blir plutselig funnet drept.

Gjennom boken trekkes dommen mot Langaas i tvil. Det har vært større krefter i sving enn det rettsprosessen greide å avdekke. Berg må navigere mellom mistenksomhet, et vanskelig familieliv, en organisasjon som ikke stoler på ham og ikke minst sin egen styreleder, Kurt Ivar Petersen. 

Vi regner med at forbokstavene på styrelederen er valgt med omhu. På Oslo Børs finnes det jo faktisk en mektig industrieier som kontrollerer et konsern som starter på A - og som har et dobbelt fornavn med initialene K og I. Artig!

Konge uten land

Niels Didrich Buch

Kolofon Forlag

311 sider.

+

En vaskekte norsk finansthriller

Mye drama og spenning

Undervurderer leseren

Ikke stor litteratur

Målestokken

Det ville være urettferdig og meningsløst å sammenligne denne boken med noen på det norske krimlandslaget, som selger titusenvis av bøker utenlands. Som Jo Nesbø eller Jørn Lier Horst.

Vi er heller ikke kompetente til å si noe om hvordan denne boken plasseres seg i landskapet av norsk krim. Krim er sjelden kost i denne spalten. Likevel, boken selges til full pris hos bokhandlere og det tar noen kvelder å lese seg gjennom, så kvaliteten er ikke uten betydning.

Boken preges av at det samme blir fortalt mange ganger. I løpet av to og en halv side blir vi servert disse setningene: Daniel ble stille.. Daniel var usikker.. Daniel var usikker på om han mente det.. Daniel lot det synke inn.. Daniel ble overrasket.. Nå ble Daniel usikker.. Daniels usikkerhet gikk over i fortvilelse.

Bokomslag. Niels Didrich Buch. Foto: -

Syv relativt like setninger på under to og en halv side. Greit nok, det er ikke Kjell Askildsen vi snakker om her, men et snev av redigering kunne gjort seg.

Etter å ha irritert oss litt over det litterære nivået begynner vi plutselig å rase av gårde og «Konge uten land» blir etterhvert lettlest og hyggelig underholdning.  Et lite sidesprang på et hotell i Genève hjelper på humøret. 

Det er gøy at noen tør å ta sats med en ekte norsk konsern-thriller. Selv om Rivertonprisen nok er et stykke unna.

Lørdag
Bokanmeldelser