Vil du imponere kolleger, les denne boken

Denne boken bør på pensumlisten for alle som jobber med problemløsning.

FIKK KONTAKT: 20 minutter etter at «Spirit» landet på Mars fikk NASA kontakt med roveren. Foto: NASA
Bokanmeldelser

Du trenger ikke være rakettforsker for å skrive en bok, men av og til kan det faktisk være en fordel. Tidligere NASA-ansatte Ozan Varol har utgitt en bok som har herjet på bestselgerlistene i USA denne høsten.

Tittelen og bokomslaget kan gi mistanker om at vi har med en selvhjelpsbok å gjøre. Men dette er noe langt mer. Det er en fantastisk enkel og underholdende innføring i kritisk tenkning. Ikke kritisk tenkning på et abstrakt, akademisk nivå. «Think Like a Rocket Scientist» handler rett og slett om hvordan man kan lære av rakettforskere i praksis og bruke det i utvikling av produkter og bedrifter. Eller i livet ellers.

Think Like a Rocket Scientist: Simple Strategies You Can Use to Make Giant Leaps in Work and Life

Ozan Varol

Public Affairs

368 sider

+

Konkret og nyttig om hvordan vi løser problemer

Et komplett lynkurs i kritisk tekning

-

Litt vel mye romfart

Forfatteren er kanskje litt høy på seg selv

Mars-eventyret

Forfatteren var involvert i arbeidet med å lage kjøretøyer som skulle lande på mars. Varol deltok i utviklingen av Mars Exploration Rover, som var et program for å utforske overflaten og geologien på Mars, ved hjelp av en rover.

Varol forteller hvordan et kobbel av forskere med en haug av doktorgrader var intenst fokusert på å lage roveren så solid og utholdende som mulig. Hvor er de svake punktene? Hvordan kan vi eliminere disse?

Plutselig kom noen opp med verdens enkleste idé. Hvorfor ikke bygge to? Det kostet bare litt mer penger, men økte økte sannsynlighet for å lykkes dramatisk.

I 2003 sendte NASA opp de to roverne «Spirit» og «Opportunity». Operasjonen regnes som en suksess, da roverne overlevde mye lenger enn det noen hadde drømt om. 

Bokcover Foto: -

Feil spørsmål

Problemløsning starter ofte i feil ende. Vi er raske til å stille et spørsmål for deretter å lete desperat etter det beste svaret. Hjernen vår er skrudd sammen slik at den hurtig vil hoppe frem til det mest rasjonelle svaret. Det er slik mennesket har overlevd fra trusler og farer i mange hundre tusen år.

Men det vi driver med nå er mer kompleks problemløsning, og der må hjernen vår lære seg nye verktøy. Løsningen, skriver Varol, ligger ofte i å snu seg rundt og se tilbake: Har vi stilt det riktige spørsmålet?

Sterk av motstand

Varol bygger også videre på den kjente forfatteren Nassim Talebs begrep «antifragile». Begrepet beskriver en egenskap som går ut på at noe blir sterkere gjennom å bli utsatt for sjokk, motstand, tilfeldigheter, volatilitet og usikkerhet.

Det kan være et forskningsprosjekt, en karriere eller et nytt produkt. Her står nok Varol på skuldrene til Taleb, men det får så være.

Boken er grei å komme gjennom i løpet av et par kvelder. Er du satt opp med ti minutter taletid på NHO-konferansen i januar og trenger et par kloke gullkorn - da er dette stedet å lete.

nasa
bok
Lørdag
Bokanmeldelser