+ mer
MEST OPPTATT AV LIVET: Milliardene betyr ikke så mye, hevder Ray Dalio.  Foto: Brian Snyder

Hedgefondkongen har lagt bort kalkulatoren, vil bli suksessforfatter

Hedgefondkongen Ray Dalio har lagt vekk kalkulatoren. Han er i gang med et forfatterskap som han håper blir stående for ettertiden.

Ray Dalio (71) kjøpte sine første aksjer allerede da han var 12 år gammel. Investeringen i Northeast Airlines tredoblet seg i løpet av kort tid. Det var starten på en historie som i dag har satt spor på Wall Street. Hedgefondet Bridgewater Associates er en av de store spillerne i finansmarkedet og Dalio er god for omtrent 150 milliarder kroner.

Denne spalten tar alltid for seg nye bøker, men i dag gjør vi et lite unntak. Det er to grunner til det. Da vi i januar anmeldte boken fra Netflix-gründer Reed Hastings fikk vi et tips fra en leser. Reed Hastings og Ray Dalio tenker ganske likt. Dessuten er Dalio straks klar med en ny bok. I mai gir han ut «The Changing World Order: Why Nations Succeed and Fail». Den kommende utgivelsen skal visstnok henge litt sammen med boken vi tar for oss her: «Principles: Life & Work» som ble utgitt i 2017.

«Principles: Life & Work»

av Ray Dalio.

Simon & Schuster.

592 sider.

Pluss

Potensielt livsendrende. (Hvis du kjøper budskapet og leser den tre ganger).

Masse nyttig i de ulike delene av boken.

Minus

Ikke alt er like troverdig (Ray Dalio sier han ikke er opptatt av penger).

Overdriver hvor lik forutsetning vi har for å oppnå milliardsuksess.

Langt liv

Den første halvdelen av boken er en selvbiografi. Historien beskriver en gutt som vokser opp i Queens og tilbringer det meste av tiden med moren, da faren er jazzmusiker og stort sett er borte på kveldene. Tidlig i livet blir Dalio brennende opptatt av aksjer og senere råvarer.

Han utvikler en dyp markedsforståelse, som er grunnlaget for Bridgewaters suksess. Det vil si, Dalios budskap er egentlig det motsatte.

Det er ikke hans brennende interesse for tall og trading som har skapt Bridgewater. Grunnlaget er heller den metoden og de prinsippene han sakte, men sikkert har utviklet for å forstå seg selv, sin familie, sine kolleger og sitt livsverk. Hele hans livsfilosofi. I boken er han ærlig på at han vil at noe står igjen etter ham, den dagen han ikke lenger er her. Derfor er den tidligere så mediesky finansmannen blitt forfatter.

Bokcover Foto: -

Radikal åpenhet

I den andre halvdelen av boken starter Dalio i naturens verden. Naturlig utvelgelse. Energi forsvinner aldri, den går videre i andre former.

Dalio stripper mennesket for all innpakning og pynt. Han vil at folk rundt ham skal følge følgende oppfordring: Vær en hyperrealist. Det vil hjelpe deg til å følge den riktige drømmen. Dalio mener suksess er resultatet av tre innsatsfaktorer: Drømmer + realisme + besluttsomhet.

Det manifesterer seg ofte gjennom motsetningen: Idealister som nekter å se realiteten bidrar sjelden til fremskritt, hevder Dalio.

Han lanserer også en konkret metode for selvutvikling, som består av fem steg. Sett deg høye mål, avslør dine egen tabber med lupe, utforsk hvorfor du gjør tabbene, kom til røttene av hvorfor du gjør de samme feilene, fiks dem, press frem resultater.

Det gjør vondt. Men smerte har en funksjon. Forstå hvorfor hjernen sender signaler som du skal oppfatte som smerte. Men skal man få noe ut av dette må man lese denne murstenen av en bok. Dalio beskriver en prosess som vanskelig lar seg oppsummere her.

Dalio og Hastings har uten tvil kastet nytt lys over hvordan man dyrker frem suksess. Borte er den rå alfahannen. Jack Welch er ikke lengre stjernen. Verden er kommet noen skritt videre fra glansdagene til General Electric.

Dalio er reflektert. Han er opptatt av at alle har sin funksjon. Også sofagrisene, selv om han ikke kan fordra dem. «Couch potatos» som han kaller dem. Selv utøver han transcendental meditation, og er oppriktig opptatt av en kommunikasjonsform som åpner for at andre virkelig sier det de mener. Dalio snakker mye om «radikal åpenhet». Det består blant annet i å tørre omgi seg med ærlighet i den reneste formen.

Men der Reed Hastings mer minner om en personalsjef, er Ray Dalio en underlig blanding av CEO og livsfilosof. At det har gitt resultater på Wall Street kan ingen ta fra ham.

Lørdag
Bokanmeldelser