Stein Erik Hagens svigersønn gjør det skapt som doktor

Lege Daniel Sørli opererer ikke med lange køer på venterommet og priser de færreste har råd til. Nå skal han sy sammen et tilbud flere steder i Norge.

TILBUD TIL ALLE: Daniel Sørli ønsker ikke at et privat helsetilbud kun skal være for de rike, som hans egen svigerfar Stein Erik Hagen. Foto: Eivind Yggeseth

Mellom Narvesen og H&M på kjøpesenteret Trekanten i Asker finner vi ham; sønnen til Off Piste-gründer Odd Sørli, svigersønnen til Stein Erik Hagen. Han er iført legefrakk og har stetoskopet hengende rundt halsen.

– Jeg gikk på skigymnas på Geilo, men ble ikke verdensmester. Da begynte jeg heller på medisin i Oslo og ble ferdig utdannet lege i 2011, sier Daniel Sørli.

Jeg gikk på skigymnas på Geilo, men ble ikke verdensmester. Da begynte jeg heller på medisin i Oslo og ble ferdig utdannet lege i 2011

Han jobbet som fastlege i noen år og likte det godt.

– Da fikk jeg bryne meg på alle slags problemstillinger. Det var også spennende med legevakt. Men jeg merket pasientenes frustrasjon; det var vanskelig å få tid og ventelistene var lange. Jeg jobbet også på en privat legevakt. Da tenkte jeg at det måtte gå an å tilby et godt alternativ uten at det trenger å koste skjorta, fortsetter Sørli.

Han møtte inkubatorene Askeladden som hjelper gründere med startkapital og arbeidskraft, og det viste seg at de gikk med den samme ideen. Sørli sa opp som fastlege og startet utviklingen av konseptet som fikk navnet Dr. Dropin. I fjor sommer åpnet den første klinikken på Majorstuen. Klinikken i Asker åpnet i november i fjor. Den er ikke på mer enn 42 kvadratmeter, og minner fint lite om et legekontor. Bruk av treverk, planter, musikk og duft får heller frem spa-følelsen. På det lille venterommet er det montert en iPad. Der registrerer pasientene seg med navn og telefonnummer. Ett kvarter før det er pasientens tur, får de en sms.

– Da kan pasientene vente andre steder enn her. De kan handle, drikke kaffe eller benytte øvrige servicetilbud, forklarer Sørli.

Det er også mulig å bestille time fra egen telefon eller pc til en annen dag og fast klokkeslett. For eksempel klokken 16:30 en torsdag eller klokken 9 lørdag morgen. Klinikken på Majorstuen er åpen til klokken 22 hver kveld – også i helgene. I Asker stenger de klokken 21 på hverdager og 19 på lørdager.

– Legen kan hjelpe pasientene der og da, enten det er snakk om celleprøver, sy kutt, fjerne føflekker, ta blodprøver og crp eller gi vaksiner. Og alt til fast pris: 595 kroner, forklarer Sørli.

GOD STEMNING: Daniel Sørli, gründer og daglig leder, i munter passiar med Klinikksjef i Asker, Anne Marte Ladim. Foto: Eivind Yggeseth

De har flest pasienter med ulike infeksjoner som urinveisinfeksjoner og seksuelt overførbare sykdommer. De har også avdekket flere krefttilfeller og hatt noen episoder med hjerteinfarkt. Da har de sørget for at pasientene kommer rett på sykehus.

– Hva kan Dr. Dropin ikke hjelpe til med?

– Vi skriver som hovedregel ikke ut sterke smertestillende og beroligende medisiner. De som har et avhengighetsproblem må snakke med fastlegen sin. Dersom det kommer en 80-åring som vil fornye førerkortet, sier vi det samme. Men han har mest sannsynlig allerede fått nei av sin fastlege. Vi skriver heller ikke ut lange sykmeldinger. Langtidssykmeldte er ikke en arena for oss.

Vi skriver som hovedregel ikke ut sterke smertestillende og beroligende medisiner

Nå er 35 leger tilknyttet de to Dr. Dropin-klinikkene. Begge har to behandlingsrom, så i prinsippet snakker vi om fire legekontorer. I denne bransjen er det vanlig at leger på legevakt eller fastleger er selvstendig næringsdrivende. Denne modellen bruker også Dr. Dropin. Legene får en minimumslønn pluss en del av omsetningen.

– Noen leger har fulltidsstillinger, men mange av legene som jobber hos oss har andre stillinger ved siden av. De fyller inn her på kvelder og i helgene.

TO SJELER, ÉN TANKE: Da Daniel Sørli kom i kontakt med Askeladden og Martin Schütt, viste det seg at de to hadde hatt samme idé. Sørli sa opp jobben som fastlege og ble med på utviklingen av konseptet Dr. Dropin. Foto: Ivan Kverme

– Er det forsvarlig å holde så lave priser?

– Tidligere var privat helsevesen bare for de rike. Vi ønsker at flest mulig skal få muligheten, og frem til nå har vi fått hyggelig respons fra de rundt 6.000 pasientene vi har behandlet. De blir glade når de kan få hjelp så raskt, uten at de må betale alt for mye. Og én av årsakene til at vi kan ha så lave priser, er at vi har kontroll på kostnadene. Hele dette lokalet er kun på 42 kvadratmeter, og når det gjelder bemanning, passer vi på ikke å ha mange på jobb samtidig, parerer Sørli.

– Hva er ambisjonen videre?

– Hvor fort vi utvider med flere klinikker, bestemmes av pasientene. Men vi har hatt en hyggelig start, og ser etter nye lokaler nå. Vi skal etablere oss i flere norske byer. Målet er å åpne klinikker i flere norske byer i løpet av dette året.

– Trenger du investorer for å få denne veksten?

– Det vurderes fortløpende. Vi har fått lån gjennom Innovasjon Norge som gjør at vi kan åpne flere klinikker. Men på sikt har jeg lyst til å gjøre et større løft på teknologisiden, sier han og lar resten henge i luften.

– Er det mange som bare dropper innom for en legevisitt?

– Nei. Rene drop in-kunder står for mindre enn 5 prosent av omsetningen. De fleste besøk er planlagt noen timer eller dager i forveien. Det er folk innom hele dagen, men det største rushet er rett etter jobb, sier lege Sørli, som oppsummerer hele forretningsideen sin i én setning:

Rene drop in-kunder står for mindre enn 5 prosent av omsetningen

– I praksis handler dette om hvordan vi kan sette lege og pasient i kontakt med hverandre så effektivt og billig som mulig.

Lørdag
Vext