– Min mor mener at basehopping er galskap, jeg mener det er galskap ikke å trene

– Hadde jeg sagt som 15-åring at jeg skulle bli siviløkonom, hadde det vært enda villere enn om jeg skulle blitt astronaut, sier Norges mest profilerte stuntmann.

STAVANGERBASERT: Thomas Skjørestad er profesjonell stuntmann og gründer av selskapet Ringman som står bak hjemmetreningsutstyret Chimps, en simulert vektstang med strikker. Foto: Hilde Oreld
Gründerintervjuet

STAVANGER

Ringman AS

Navn: Thomas Skjørestad (42).

Selskap: Ringman AS.

Forretningsidé: Har laget en treningsstang som sammen med en egenutviklet app fyller et hull i markedet; en simulert vektstang som trener hele kroppen.

Ambisjon: Omsetning på over 1 mill. og satse utenlands før sommeren i år.

Finansiering: 150.000 kroner i egenkapital.

Eiere: Gründeren (70%), Victor Husebø (30%).

Thomas Skjørestad var mange foreldres mareritt. Så snart de stanset bilen, hoppet junior ut og klatret opp på det høyeste punktet han fant. På barneskolen betalte de andre elevene ham for å klatre på fasaden, balkongen, vinduskarmene, eller gjøre andre halsbrekkende stunts. Klassens klovn skulle bli profesjonell stuntmann. Dermed basta.

Turner i norgestoppen

Skjørestad gikk på konkurranseturn i ti år. Han vokste opp i en turnhall, ble juniornorgesmester i ringer og sto også aktivt alpint. Drømmen om å bli stuntmann ble iverksatt. Som 21-åring reiste han til USA på stuntskole. Året etter var han også instruktør, og han fikk kjapt en rolle i en utenlandsk film. To år senere krasjet han stygt med en fallskjerm, kneet måtte rekonstrueres og Skjørestad, som akkurat hadde blitt pappa, måtte bokstavelig talt ha flere ben å stå på.

– Det gikk utrolig nok bra med kneet. Jeg jobbet i psykiatrien i ti år, for da kunne jeg reise når jeg fikk oppdrag.

Samtidig hadde kneskaden satt sine spor. Friskusen begynte å tenke at ting kunne skje som kunne føre til at han ikke kunne fortsette som stuntmann.

– Men jeg hadde jo ingen andre interesser enn stunt! Jeg endte opp med markedsføring på BI.

MANNEN SOM FALT: Her under innspilling av tv-serien Mannen som falt. Her falt Skjørestad 30 meter fra en lift. Foto: Privat

For første gang i Skjørestads liv fikk han gode karakterer og han fikk blod på tann. Etter seks år på universitetet hadde han en bachelor i markedsføring og mastergrad i økonomi. Samtidig jobbet han som stuntmann noen ganger i året. 

Foto: Privat

Til sammen har det blitt 60-70 produksjoner i reklamefilmer, tv-serier og norske og utenlandske filmer. Sist vi så ham på tv, var i serien «Mannen som falt», hvor han gjorde et baklengs fall fra 11 meter. I juni 1994 falt norske Jan Wiborg, spilt av Skjørestad, naken ut av hotellvinduet sitt i København og døde. Politiet konkluderte raskt med at det var et selvmord. Skjørestad var med på å rekonstruere fallet. Saken er fortsatt ikke oppklart. Skjørestad var også stuntmann i filmer som Max Manus, Varg Veum og Age of Heroes.

Jobbet som kredittanalytiker

I fem år jobbet Skjørestad som kredittanalytiker i SR-Bank.

– Å ha en voksenjobb med sikkerhetsnett er ikke helt meg. Jeg liker bedre ideen om å være gründer, med all den risikoen det innebærer.

Samtidig med kredittanalytiker-jobben startet han selskapet studiehjelpen.no. Forretningsideen var å utgi hefter på fire til åtte sider som komprimerer det viktigste i faget. Han leste alt fra medikamentregning for sykepleiere til makroøkonomi. Selskapet er fortsatt aktivt, men Skjørestad hadde egentlig liten interesse for dette.

– Men jeg er god til å holde ut med det som er kjedelig!

Å ha en voksenjobb med sikkerhetsnett er ikke helt meg

Og for mange er trening kjedelig. Dørstokkmila er uoverkommelig. For Skjørestad er det motsatt. Han er lidenskapelig opptatt av trening.

– Jeg har et ønske om at flere skal få til å trene. Min mor mener at basehopping er galskap, jeg mener det er galskap ikke å trene!

Sterk med strikk og kosteskaft

Skjørestad forteller at 70 prosent av Norges befolkning er inaktive, og 90 prosent av dem som starter å trene som voksne, mislykkes.

Etter å ha røket pectoralis (i brystet) måtte Skjørestad gjennomføre opptrening.Han synes det var ubehagelig å trene med strikk når belastningen ble høy.

– Da laget jeg en treningsstang av strikker og et kosteskaft. Dette fungerte overraskende bra, og gründerideen Chimp ble skapt. Jeg tegnet fem ulike prototyper og sendte til Kina, sier Skjørestad og pakker opp et etui og tar ut en teleskopstang med fem ulike strikker, mobilholder og håndtak.

TELESKOPSTANG: Thomas Skjørestad demonstrerer variasjonsmulighetene med Chimps. Foto: Hilde Oreld

– Strikkene tåler høy motstand, så det fungerer også for de aller sterkeste. Treningssettet passer i kofferten, og responsen har vært god. Det er mange som ønsker å gjennomføre en treningsøkt på ferie eller forretningsreise. Noen vil også trene hjemme.

FÅR PLASS I HÅNDBAGASJEN: Treningsutstyret Chimps. Foto: Hilde Oreld

Skjørestad har også utviklet en app som gjør at det enkelt å gjennomføre øktene. Han har laget eget program for hjemmetrening, functional fitness, nybegynnerprogram, reiseprogram og et eget program for dem over 60 år. Øktene er fra 5 til 25 minutter lange.

BLE UTSOLGT PÅ TRE DAGER: Da treningssentrene i Norge måtte stenge pga. smittefare, gikk det en kule varmt for Thomas Skjørestad og hans Chimps. Foto: Hilde Oreld

– Hver uke legger jeg også ut tre økter på YouTube der jeg filmer og viser hvordan øvelsene skal gjennomføres. Ringman

Driver også treningssenter

Målet, før verden ble truffet av coronakrisen, var å selge treningsproduktet Chimps for 1 million kroner i år. I februar omsatte han for 128.000 kroner. I mars, hvor salget av hjemmetreningsutstyr har eksplodert, solgte han for 620.000 kroner. Kjøpegruppen er alt fra barnefamilier som får liten tid til trening, nybegynnere og erfarne innen trening som vil ha effektive økter på reise. Skjørestad mener dette er et alternativ for dem som synes det virker skummelt med en vektstang. Dette treningsutstyret tar også mindre plass hjemme enn løsningen med løse vektskiver. Treningssettet koster 1.499 kroner.

EGENREKLAME: Thomas Skjørestad fikk tatt disse bildene da han skulle promotere Ringman. Selv har han vært i Norgestoppen i turn. Foto: Privat

– Jeg har ambisjoner om å få dette ut i verden, men arbeidet jeg gjør med appen og treningsprogrammet er vel så viktig som selve apparatet. Jeg må også optimalisere leveranseløsningene, sier han og peker på en stabel med Chimps som står på gulvet på Storhaug Treningssenter i Stavanger. Disse skal 42-åringen sende ut senere samme dag.

Strikkene tåler høy motstand, så det fungerer også for de aller sterkeste

Ved siden av gründerjobben, er også Skjørestad daglig leder og medeier i treningssenteret, som nå er stengt på grunn av virussituasjonen.

NYE TIDER: Thomas Skjørestad har midlertidig måttet stenge treningssenteret i Stavanger pga virussituasjonen. Foto: Hilde Oreld

– Det er veldig kjipt å måtte holde stengt. Vi filmer daglig treningsprogram som kan gjøres hjemme og legger det ut på Facebook og YouTube. Vi gir også bort hjemmetreningsutstyr til medlemmene våre, slik at de kan fortsette treningen i denne tiden.

Hvordan går det med salget av Chimps nå?

– Det har tatt helt av. Vi ble utsolgt etter tre dager. I mars kommer vi til å selge for over 400.000 kroner.

Til høsten kan vi se ham spille pappa i en familiefilm hvor han faller i en fjellsprekk og døtrene hans må klare seg på egenhånd og gå for å finne hjelp.

FAMILIEFILM TIL HØSTEN: Thomas Skjørestad spiller rollen som pappa i familiefilmen Tottori som kommer på norske kinoer til høsten. Foto: Chezville AS

– Det var mye skumlere å være skuespiller enn stuntmann. Spesielt i den scenen der jeg skulle se jentene igjen etter at de hadde vært borte lenge fra meg, sier Skjørestad som selv har en sønn på 19 år.

– Hadde jeg sagt som 15-åring at jeg skulle bli siviløkonom, hadde det vært enda villere enn om jeg skulle blitt astronaut!

Trening
treningssentre