Måler tempen på krisen

Tre fedre har utviklet et plaster som kontinuerlig måler temperaturen på for eksempel et sykt barn. Eller en corona-pasient.

VOKSER: I 2020 tror gründer Kjetil Meisal at ONiO kan begynne å tjene penger. Foto: Margrethe Hegnar
Gründerintervjuet

Det vanligvis travle området rundt Grensen i Oslo er stille. Trikken går som vanlig oppover mot tinghuset, men flere butikker og kafeer i nærområdet holder dørene lukket. Hos ONiO sine kontorer i Lille Grensen er det også stille. De 12 ansatte er vanligvis fordelt på to kontorer, ett i Oslo og ett i Trondheim, men i dag er det kun én person på kontoret på grunn av coronaviruset.
– De fleste har hjemmekontor nå, men med barn som er hjemme fra barnehage og skole blir det litt vanskelig, sier Kjetil Meisal, administrerende direktør i ONiO, med et smil om munnen.
De to medgründerne, Vemund Kval Bakken og Runar Finanger, er med på videokonferanse fra hjemmekontorene sine i Trondheim og Oslo.

Onio AS

Navn: Kjetil Meisal, Runar Finanger og Vemund Kval Bakken.

Selskap: Onio AS

Forretningsidé: Å utvikle produkter innenfor helsesektoren med sensorer.

Ambisjon: Å transformere helsevesenet.

Eiere: De største aksjonærene er: Kjetil Meisal (37 %), Runar Finanger (19 %), MP pensjon pk (13 %) og Vemund Kval Bakken (9 %).

Finansiering: ONiO har gjennomført en emisjon i selskapet med Venture Capital, ledet av MP Pensjon, med Investinor og Momentum Partners som investorer i 2018. ONiO har også fått støtte fra Innovasjon Norge og Forskningsrådet.

Vil oppgradere helsevesenet

– Vi er alle i barnefamilier og vi irriterte oss over medisinsk utstyr som eksisterte på markedet for privatpersoner, og over at helsevesenet er så teknologisk gammeldags. Det er så mye mer som kunne vært gjort og det begrenser mulighetsrommet for helsevesenet og for privatpersoner. Det var der vi begynte, forteller Meisal.
Sammen med Bakken og Finanger stiftet han ONiO i september 2016. De tre hadde alle små barn og ville gjøre ting enklere for seg selv og andre barnefamilier.
– Man driver fortsatt med det her, og det er en 100 år gammel metode, sier Meisal og holder opp et termometer.
– Det som driver oss er å oppgradere helsevesenet og potensielt redde mange liv. Det er motivasjonen vår.

Sammen har de tre gründerne utviklet et helt nytt termometer. Det er batteriløst, gir kontinuerlig febermåling og er koblet til et skybasert system. Og det ser ut som et plaster.
– Vi så at man kunne forenkle febermåling, så vi ville komme bort fra den manuelle målingen. For vi har faktisk teknologien til å gjøre det trådløst, kontinuerlig og automatisert til en lav kostnad. Man kan få varsler om natten og man kan følge med på om feberen til barnet ditt går opp, utdyper Meisal.

Bruker energi fra omgivelsene

ONiO sitt smartplaster fungerer ved hjelp av en chip de har kalt ONiO Zero.
– Det er der nøkkelen ligger. Det som er unikt med teknologien er at det ikke er batterier i løsningene. Vi samler energi fra omgivelsene og bruker det til å gjøre målinger med medisinske sensorer og kommunisere data, sier Meisal.
Chipen er omtrent to ganger to millimeter stor, og fanger opp energi fra radiobølgene rundt seg.
– Bare én telefon sender ut nok energi til at plasteret kan fungere. Vi jobber jo med medisinske produkter, men teknologien vår kan brukes overalt. Som for eksempel i en fjernkontroll eller hvilken som helst IoT-løsning.
ONiO samarbeider blant annet med Harvard Medical School, Sopra Steria og Oslo universitetssykehus.
– Det er et grønt produkt fordi vi ikke bruker batterier. Å lage batterier er ikke en veldig ren industri og det vil etterhvert gå tomt for råstoffet som brukes i batterier. I denne sammenhengen har vi et veldig grønt fingeravtrykk, sier Bakken fra TV-skjermen som henger på veggen i kontorlokalene.

Ny verdi under pandemi

Produktet som opprinnelig hadde barnefamilier som målgruppe, har utviklet seg til å bli relevant under større sykdomsutbrudd og pandemier også.
– Ved hjelp av plasteret kan du få ekstremt verdifull informasjon ved sykdomsutbrudd. Det er et verktøy for lettere å monitorere og kontrollere spredning, sier Meisal.

Det trådløse termometeret har en skyløsning som helsepersonell kan koble seg på.
– Og vi har en dataplattform med geotagging som faktisk muliggjør at helsemyndighetene kunne sett spredningen i samfunnet i en pandemisituasjon. Hvor er episenteret med syke mennesker som får feber? Det gjelder å plukke opp ting tidlig. Det handler bare om tid.

Skal utvikle flere produkter

Den første prototypen til ONiO var ferdig i starten av 2019, og ble testet i et pilotprosjekt med Rikshospitalet. Siden den gang har flere prototyper blitt laget, og snart er det endelige produktet klart.
– Produktet er stort sett der det skal være i dag, men for å få det formelt godkjent så må det gjennom en medisinsk evaluering og godkjenning, sier Bakken.
– Men hvis vi hadde vært på markedet nå så hadde det vært veldig bra. Da hadde vi kunnet bidra mye, og det hadde gjort en dårlig situasjon litt bedre, sier Meisal.
På sikt vil ONiO utvikle flere produkter innenfor helsesektoren med sensorer, som for eksempel måler puls og pust.
– Smartplasteret er det første produktet i en serie av produkter. Med mer finansiering kan vi jobbe med flere produkter parallelt, men det krever kapital å komme ut på markedet. Vi jobber kontinuerlig med finansiering, men opplever det norske Venture Capital-miljøet som umodent for selskaper med globale ambisjoner. Vi har inntrykk av at investorene forstår verdien av det vi utvikler, men at få tør å satse på annet enn sikre tradisjonelle investeringer som eiendom, olje og hoteller.
I første omgang skal ONiO selge til familier, via apotek og netthandel.
– Og vi bygger tillit hos medisinske fageksperter før vi kommer ut på markedet for helsepersonell, men etterhvert vil vi selge direkte til sykehusene.

grunder
medisiner
teknologi
Corona