Wilhelm Myrer vil rydde plast verden rundt

Gründeren har en fortid med gullgraving i Liberia, som eier av et toppfotballag og grunnlegger av to oljeselskaper. Det ene ble priset til en milliard. Nå er plast den nye oljen for 43-åringen.

FORTID SOM DAYTRAYDER: Juristen Wilhelm Myrer har kjøpt et fotball-lag, drevet gruvedrift og startet to oljeselskaper før han klekket ut Empower-ideen.  Foto: Hilde Oreld
Gründerintervjuet

Empower AS

Navn: Wilhelm Myrer (43).

Selskap: Empower AS.

Forretningsidé: Lage et globalt og digitalt (blockchain) pantesystem for plast.

Ambisjon: Få titusenvis tonn med plast gjennom systemet.

Finansiering: 700.000 fra Innovasjon Norge, 50.000 euro fra Xynteo, 50.000 euro fra EU, 3,3 mill. fra engleinvestorer.

Eiere: Myrer (28%), Simen Knudsen (15%), teamet (57%).

Wilhelm Myrer er Oslo-gutten som hadde sine barneår på en herregård i Sverige, flyttet litt mellom Norge og Sverige før han fullførte jussen på den norske siden av grensen. I tillegg spilte han i band og investerte i aksjer.

KREATIVE PLASTRYDDERE I FATTIGE LAND: Vi har også sett eldre uten jobb som har begynt å rydde. Og de smarte dro også til nabobyer for å hente plast. Foto: Hilde Oreld

– Jeg daytradet i to år. Det første året tjente jeg godt. Det andre året fikk jeg dårligere avkastning enn børsen. Da sluttet jeg. Men i perioden 2000-2005 hadde jeg handlet mye små gruve- og oljeselskaper og skjønte verdsettelsen av disse. Sammen med en geolog startet jeg oljeselskapet Tiway Oil i Øst-Timor. Vi hentet penger fra norske investorer og et amerikansk PE-fond og fikk inn 70 millioner dollar, mimrer Myrer.

Deretter ble det turbulens. Dette var i begynnelsen av finanskrisen og Myrer solgte noen aksjer og holdt det gående til 2014. Da kom oljekrisen, og året etter kjøpte han tilbake selskapet for en krone for å rydde opp i gjeld.

– Jeg ble ingen rik mann, men rik på erfaringer. Det var en morsom reise. På det meste var selskapet verdsatt til 1 milliard kroner. Og hva lærte jeg? At jeg burde solgt aksjene før...

Startet nok et oljeselskap

To år tidligere hadde Myrer også startet Oljeselskapet Onshore Petroleum. På listen over ansatte var det i hovedsak DNO-folk. De hadde leteboringer i Tyrkia, men fant stort sett bare spor av olje og la ned selskapet et par år senere. Men den driftige juristen har mer på samvittigheten:

På det meste var selskapet verdsatt til 1 milliard kroner. Og hva lærte jeg? At jeg burde solgt aksjene før...

Både et selskap i Karlstad som driver med installasjon av solceller og et Premier League-lag i Liberia. Han kjøpte laget for 3.000 dollar sammen med en forretningspartner han hadde i gruvebransjen. Tanken var å etablere et fotball-akademi. Solcelle-selskapet er han fortsatt aktiv i.

– Men i januar 2018 møtte jeg Simen Knudsen, som jobbet med rydding av plast, sier Myrer, som før den tid jobbet i selskapet Zafeplace med blockchain-løsninger for forbrukere.

– Han spurte meg om hvordan man kan bruke blockchain til å rydde plast. Og derfra gikk det slag i slag. For hvis folk får betalt for å levere plast, så gjør de nettopp det.

Kjører pilotprosjekter i 16 land

Selskapet Empower ble stiftet i februar 2018, etter tommel opp fra Innovasjon Norge. Det tok ikke lang tid før plattformen var klar, en plattform som gjør det mulig å gjennomføre et digitalt og globalt pantesystem for plast, bygget på blockchainteknologi.

FORRETNINGSMODELL: Både privatpersoner og selskaper betaler for at det skal ryddes plast. 15 prosent av dette går til oss, forklarer Wilhelm Myrer. Foto: Hilde Oreld

– Nå har vi piloter i 16 land hvor vi har satt opp et mottak og en vekt. Innbyggerne får betalt per kilo plast de leverer. Enten får de betalt av oss, eller fra en av våre partnere.

– Hvem plukker plasten?

– I Laos så vi at barn tok med plast hjemmefra. De samlet inn 50.000 pet-flasker og ti tonn plast der det ikke skulle vært plast i det hele tatt. Vi har også sett eldre uten jobb som har begynt å rydde. Og de smarte dro også til nabobyer for å hente plast. I Mumbai, Laos og på Vestbredden har vi testet ulike modeller for plastinnsamling og lage digitale verktøy for dem som drifter mottaket.

Dessverre et umettelig marked

Nå består Empower av ti ansatte og tre utviklere i Sri Lanka.

– Hva er status nå?

– Vi har fått på plass permanente innsamlingsenheter mange steder, og har betalende kunder i 23 land. Både privatpersoner og selskaper betaler for at det skal ryddes plast. 15 prosent av dette går til oss. I år kommer det til å samles inn godt over 1.000 tonn plast. Vi har data på hvor mye plast som blir samlet inn, og hvor mye betalt de får, sier Myrer.

Det er mange som vil komme i kontakt med Empower i disse dager, spesielt etter at både The Independent og Forbes omtalte selskapet:

ET UMETTELIG MARKED: Hvert år havner rundt åtte millioner tonn plast i havet. Det tilsvarer 15 tonn hvert minutt. Foto: Hilde Oreld

– Hver uke får de eposter fra Tyskland, USA og andre land som håper at vi kan inngå et samarbeid med dem. Nå er det over 90 land som har spurt om vi også kan komme til dem, sier han som matcher de som er villige til å betale for plast med dem som rydder.

Hvert år havner rundt åtte millioner tonn plast i havet. Det tilsvarer 15 tonn hvert minutt. Det er med andre ord en god stund før markedet for Myrers digitale, globale pantesystem for plast er mettet.

plast
plastavfall
Miljø
Lørdag
Gründerintervjuet