+ mer
HELL I UHELL: Jonas Fossnes Blekastad er daglig leder i Compax Solutions, og med en hel verdens fokus på håndhygiene kunne kanskje ikke timingen vært bedre. Foto: Iván Kverme

Tørkepapir skal gi ekte papirpenger

Compax Solutions har laget en avfallsbeholder som tar ti ganger så mange papirhåndklær som dagens løsninger før den må tømmes. Investorene sto i kø og de første beholderne er levert. Øyvind Gedde er engleinvestor og styreleder i selskapet.

Compax Solutions AS

Navn: Jonas Fossnes Blekastad (26).

Selskap: Compax Solutions AS.

Forretningsidé: Smarte, bærekraftige avfallsbeholdere.

Ambisjon: Bygge et internasjonalt selskap.

Finansiering: 4,3 mill. fra Innovasjon Norge, 1,5 mill. fra StartupLab, 1 mill. fra Forskningsrådet, 0,5 mill. fra EU, har akkurat hentet 5 mill.

Eiere: Fire gründere (70%), syv nye aksjonærer (30%).

Jonas Fossnes Blekastad har alltid likt å finne på ting og lage ting. Før han hadde fylt syv, utbrøt mammaen hans at «en dag kommer du til å begynne på NTNU og bli ingeniør».

– Jeg visste ikke hva det innebar, men hun fikk helt rett, sier 26-åringen fra Ski.

Han ble maskiningeniør før han begynte på Entreprenørskolen på NTNU, Norges eneste gründerutdanning hvor du faktisk må starte et reelt aksjeselskap. Sammen med de tre medstudentene Terje Bogevik, Anders Engebakken og Christian Wilhelmsen, var planen å lage et system for avfallshåndtering hvor målet var å redusere papiravfall betraktelig i næringsbygg.

– Alle steder det er et toalett er det et marked, sier Blekastad og nevner hoteller, sykehus, store kontorbygg, skoler og universiteter.

Selskapet Compax Solutions ble startet for rundt to år siden som et studentprosjekt og lever videre i beste velgående, nå med kontorer på Fornebu.

Toalettnerd

Blekastad er selvutnevnt toalettnerd. Han vet for eksempel at det er 604 toaletter på NTNU Gløshaugen, og at alle har avfallsbeholdere som skal tømmes daglig. De fire studentene laget en prototype som endte med det som nå er en patentert komprimeringsteknologi.

PATENTERT TEKNOLOGI: Avfallsbeholderen er vegghengt og må kobles til strøm. Posene er spesiallaget. Foto: Iván Kverme

– Vi laget en avfallsbeholder med en pose med plass til ti ganger så mye før den må tømmes. Den er også utstyrt med sensorer som måler brukertrafikk og sier fra når den er full. Beholderne gir informasjon til renholderne, som da kan planlegge renholdet bedre. Etter hvert er planen å bygge ut med andre produkter som kan snakke sammen, sier han.

Dette reduserer også forbruket av plastposer med 90 prosent. Avfallsvolumet går vesentlig ned, og det gjør også antall containerbiler som må frakte avfallet videre til neste ledd i verdikjeden.

Alle steder det er et toalett er det et marked

– Bærekraft satt i system, poengterer Blekastad som også har planene klare for flere produkter som skal bidra til god bærekraft.

Fulltegnet emisjon på kort tid

I disse dager går selskapet inn i et samarbeid med Coor Facility Management, som er en av nordens største på denne typer renholdstjenester. I tillegg skal Innovasjon Norge bidra med finansiering. Da skal beholderne til Complex System testes og utvikles videre, i tillegg til å jobbe mer med produktutvikling.

Med seg på laget har de unge guttene også fått med seg engleinvestor Øyvind Gedde. Han er seriegründer med lang erfaring og et stort nettverk.

ENGLEINVESTOR SOM STYRELEDER: Jonas Fossnes Blekastad har fått med Øyvind Gedde (t.h) som styreleder og engleinvestor i Compax Solutions. Foto: Iván Kverme

– Vi skulle nylig ha en emisjon på 5 millioner kroner. Den ble fulltegnet raskt. Vi kunne hentet mer penger, men det trengte vi ikke, sier Gedde og legger til at guttene har fått en flying start.

– Håndhygiene er i fokus som aldri før. Med økt håndvask blir også forbruket av papirhåndklær stort, og det påvirker også avfallsmengden. Kall det gjerne hell i uhell, for det ser ut til at vi har truffet godt, sier Blekastad.

De første beholderne er levert

Den vegghengte komprimatoren er levert til blant andre DnB, Cirkel K og Universitetet i Bergen for testing.

– Planen er å selge de første 500 enhetene i år og 1.200 enheter neste år. Dette betyr en omsetning på rundt 12 millioner kroner neste år. Da er også målet å være cash positive, sier Complex Solutions daglige leder.

Håndhygiene er i fokus som aldri før. Med økt håndvask blir også forbruket av papirhåndklær stort, og det påvirker også avfallsmengden

Beholderne og de spesialtilpassede plastposene produseres i Norge. Forretningsmodellen er å tilby dette som et tjenestekonsept med en fast månedspris per beholder.

Når skal dere ut av landet?

– At beholderne er produsert i Norge, gir et godt image internasjonalt. Vi starter med det nordiske markedet, så blir det en trinnvis internasjonalisering, sier Gedde, som også er styreleder i selskapet.

Lørdag
Vext
Gründerintervjuet